måndag 31 januari 2011

Halldorf om en katolsk kyrka



Ja det är svårt att återge Halldorf via You-tube!
Han är bättre i verkligheten...

Och katolskare pingstvänner, får man leta efter!

fredag 28 januari 2011

Söker du en spännande framtid!

Orginalet hittar du här

Mord på homosexuella.

Vill upmärksamma att David Kato: en homosexuell man i Uganda mördats. Tycker det är en ytterst sorglig utveckling i detta land. Läs www.katekesen.se punkt 2357ff

"Man skall ta emot dem med respekt, medlidande och finkänslighet. Varje tecken på orättfärdig diskriminering när det gäller dessa människor skall undvikas. Dessa personer är kallade att förverkliga Guds vilja i sitt liv, och om de är kristna är de kallade att med Herrens offer på korset förena de svårigheter de kan råka ut för på grund av sin läggning."

På ett kusligt sätt fick David Kato sätta livet till för sin kamp. Jag fattar inte hur folk tänker och hoppas att det inte var någon "evangelikal" galning som utförde dådet!

Se humanisterna och Dagen och pinsam anglikansk präst.

Förintelsens dag

Idag är förintelsens dag!

Låt oss be och arbeta för att judar aldrig får utsättas för något liknande igen!

Det finns en hel del oroande tendenser i samhället. Malmö är ju t.ex. inte klassad som världens judevänligaste stad, men som Bengts blogg skriver; tystnaden talar starkast i antisemitismens becksvarta historia!

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Martin Niemöller, 1892–1984


Anders Wejryd talar också ut på denna dag, men oj vad fel det kan bli! Mig veterligen, så var inga muslimer i gaskammrarna eller i Malmö synagoga idag... Ska man minnas förintelsen, så kanske muslimerna inte ska vara i fokus, eller?

torsdag 27 januari 2011

150 skäl för en sammanfattning

Augusti 2010 publicerade jag en översättning av Dave Armstrongs 150 skäl för att vara katolik.

Har uppgraderat den och lagt den som en sammanfattning högst upp under "99 invändningar"!.

Den är i sanning fantastisk! Printa, kopiera och dela ut till de som börjat ifrågasätta protestAndarna!

Profetisk episkopal saga

SAGAN OM FRIHETEN, JÄMSTÄLLDHETSFÖRBANNELSEN OCH BRÖDRASKAPET, skivet i Asien 2003 (Tack St Clemens och Eva Brunne för den indirekta påminnelsen)

Det var en gång en liten skäggig gubbe, som blivit ledare för en stor kyrka uppe i den norraste delen av civilisationen. I detta rike bor mestadels rödskägg. De är snälla, vill väl och älskar att gå ensamma i skogen och där få skjuta älg och plocka svamp. Trots deras ensamhetslängtan bestämde kung rödskägg att riket behövde en stark kyrka där medlemmarna skall församlas tillsammans. En stark kyrka behöver en statsledare och därfor bestämmer jag, sa kung rödskägg och så blev det nästan...

Men längst nere i folkdjupet trodde folk inte som de allena saliggörande rödskäggen sa och gjorde. Här fanns en levande, ärlig och sanningstörstande tro som hade andats genom historien. Ledarna förstod sig inte på detta, för de var upplysta och bildade i den nya dogmatiken; FRIHET, JÄMLIKHET OCH BRODERSKAP! Den lille gubben, som blivit utklädd till ledare av kung rödskägg, var så fri i sin tro att han såg den "Högste chefens bok" som en samling poetiska och kärleksfulla metaforer. Ibland var han inte ens säker på att denna bilderbok talade om någon person (i alla fall inte någon som var högst). Men han var i alla fall snäll och välkommnade alla. Allt ifrån satanister som brände ner klubbstugorna till marxister, som valt ut de ledare som kläddes i roliga hattar och vandringsstavar, alla var lika välkommna. Alla utom en liten klick, som gjorde s(k)andal, dag efter dag. För de trodde inte på kardinaldogmen 'jämställdhet', sades det. I detta riket skulle alla vara lika och få göra samma saker överallt, alltid och helst samtidigt. Detta är ju en självklar sanning, som redan den gamle Marx upplyst civilisationen med. Och eftersom en folkkyrka vill ha folk, försökte "hattarna" slänga ut den lilla lilla skandalklicken, som trodde så fel. Även om det inte kom mer folk, hade rödskäggen i den s.k. kyrkan i alla fall lyckats skingra kyrkfolket. Och även om man inte var så kyrklig längre eller hade folket kvar, var man ju den folkkyrka som man alltid varit.

Nu visade det sig att alla inte var lika. Vissa var mer broderliga än andra och den lille gubben ville nog gottgöra att någon av föregångarna varit elaka mot systraskapen och brödraskapet. För att försoka införlemma - denna till synes högst okyrkliga minoritet - i kgl salighetsverket, smyckades den största bystugan med "läderbrottarjesusar" (man vågade i anständighetens namn inte solidarisa sig sa mycket att de själva klädde om till läder). Alla rödstrumporna och rödskäggen samlades och man hurrade och hyllade den lille gubben, som var så "för Sverige i tiden".

Och den uppklädde ledaren ställde sig till sist upp och sa:
Kärlek är svårt! Det går inte att älska en enda speciellt länge, i alla fall inte i ett land som är så kallt och ensamt, så vi har bestämt: att alla får gifta sig med vem de vill, hur många gånger de vill och var som helst. Det viktiga är att folk gifter sig. Och folkets jubel på kyrkbacken, visste inga gränser, for nu ringde kärlekens och frihetens kyrkklockor.

Men långt inne i den f.d. Vår Fru:s (numera domskökan:-) ), f.d. Mariakor, där kung rödskägg ligger, fanns det en liten GudsModersikon. Just i den stunden, när ingen såg, fällde den "teologiske modern" och den "biologiskt avlade Sonen" två små oansenliga tårar, som föll mot de urgamla söndertrampade stenplattorna. Ingen hörde att tårarna slog i golvet precis samtidigt. Ingen utom en djupt sovande kung rödskägg, som dock var så gammal och avtrubbad att han inte ens orkade sucka åt eländet som "HAMMARdes" in. Och det "skära" kvällsljuset brann ut under det att en kär gammal psalm stämdes upp under det röda standardet:

Trevlig, trevlig, trevlig är herren sebaot.
Hela landet ar fyllt av "Hans" röda skägg.
Hela landet ar fylla av "Hans" rödstrumpor.
Ära vare Marx!

Och mörkret sänkte sig uppe vid den lilla lilla ankdammens stora stora kyrkbacke!
Kyrie eleison!

Anders Gunnarsson

onsdag 26 januari 2011

Biskop som aldrig borde blivit det

Dagen tar i en artikel upp vad bp Eva Brunne skall ha sagt;

- Ibland har jag mer gemensamt med muslimer än med Livets ord och trosrörelsen, trots att de är kristna...

Om detta är sant, så tycker jag hon ska bli emeritius, på en gång.

För att vara brutalt ärlig, så tror jag Eva har fel och faktiskt ljuger. Hon har nästan inget gemensamt vare sig med muslimer eller livets ord:are eller andra kristna. Jag tror hon borde starta eget. En egen sekt, med eget "hittepå"!

Vårt hopp och bön är att detta groteska system av politiskt korrekta och postkristna ledare snart imploderar. Ur ruinerna kan något verkligt fantastiskt växa upp!

Vincit omnia veritas (sanning kommer segra)!

tisdag 25 januari 2011

Biskop Emeritius IV

Med tanke på att några SvK-bisparna blir talföra och sunda när de närmar sig pensionsåldern, kunde man inte avsätta allihop på en gång?

Sen kunde kyrkor som inte använts (merparten) bli bostäder åt hemlösa och flyktingar och så får den liberala grenen av SvK syssla med sitt favoritprojekt, som de verkligen är bra på. heder åt dem!

Och de få församlingar som har något liv, kan då gå in under den ende biskopen som är kvar i landet, lite som CoE!

Vilken härlig dag det skulle bli, inte bara för Dag S(k)andahl, vars tankeförmåga jag alltid uppskattat! Se gärna kommentarerna, då folk i mina gamla led, börjar tänka till...

måndag 24 januari 2011

Guds moralitet

Har för nästan första gången stött på någon ateist som - åtminstonde i teorin - kan debattera. Eric M på humanistbloggen, kan föra bra konversationer. Han anklagar Gud för omoraliskhet.

Jag skrev att: "Materialism (i vilken form den än förekommer i) är bara meningslös och tom. Jag förstår inte dess poäng, eller dess storhet eller dess förklaringsvärde eller dess sanningsvärde; än..."

Ja, jag förstår ännu mindre, i argumentationen omkring moral.

Eric skriver; "om vi tittar på bibeln blir det tydligt att Gud får göra massor av saker som människor inte får göra. Gud får faktiskt döda oskyldiga, han får utsätta folk för massiva mängder lidande, han får vara svartsjuk, hämndlysten och beordra folkmord men är fortfarande god. Med andra ord, guds godhet är av en helt annan sort än mänsklig dito."

Jag svarade:

Guds godhet är av en helt annan sort kan (nog) anses vara nyckelmeningen här.

Du förutsätter moralitet (a-nihilist). varför då? Ur ett strikt materialistiskt sätt; finns inget rätt eller fel. Saker är och du ska överleva.

Du anklagar Gud för omoraliskhet. Från en a) utilitaristisk utpost och dess måttstock eller b) från en evolutionistisk eller c) från någon annan?

A) Utilitarism har hemskt mycket problem, som du förmodligen redan vet... Ändamålen helgar medlet (inte ens jesuiter hade så dålig moral, då det är en faktaoid). Och som sagt, vad är gott? Du måste ha någon absolut standard... Om jag dödar baronessan Birgitta som förtrycker sin omgivning och är en gnällkäring (hatad av alla); och som ger mig några miljoner; gör detta mitt handlandet rätt?

B) "Survivel of the fittest"?

Om jag dödar dig och våldtar din fru och ingen märker det, så sprids mina gener till en till... Survivel of the DNA!

Alltså jag tror att GT är en svår historia. Guds moral är inte ett lätt diskussionsämne. Men att ge upp teismen p g a denna fråga, är som att kasta ut barnet och badvattnet...

Problem är till för att brottas med. Att ge upp problembrottningen är ingen väg framåt. Utilitarism etc är vägar bakåt för mänskligheten. Människans okränkbarhet är en väg framåt."

Vad har ni för tankar? Är Guds handlande i GT så svårförklarligt. Är det möjligt att vara "gudlös" och anklaga Gud för "Doin the Omoralisk Schlagerfestival."

Är det inte omöjligt att tala om objektiv moral, utan Gud? Jag måste beundra nihilismen, då den tar Nietsches konsekvenser av att Gud dött...

onsdag 19 januari 2011

Biskop emeritius III med biskopskors

Fr Keith Newton är nu katolsk präst (fd CoE anglikansk biskop) och bär sitt pekoralkors, men är inte biskop...

Hans konversionshistoria och tankar inför framtiden finns här

Fr Keith ser sin konversion, inte som en väg bort, utan som att ta med sig det man fått och bevara allt det goda, men komplettera med fullheten.

Det är sannerligen skönt att vara i fullheten, utan att förakta det man fått av nåd innan!

Tänk om det kommer fler sådana här svenska historier de närmsta åren...
Det finns hopp. Se positiva bilder här (under noterat, scrolla neråt om du ej hittar), här och här!

Ekumenik

Ni som är i Stockholm på Lördag kan väl ta er till Kungsträdgården kl 13.30, se här.

FKE är en ljuspunkt i ett uppsplittrat kyrksverige.

tisdag 18 januari 2011

Utdrag ur etiopisk kritik mot SveK

Ekumenik har blivit en riktigt dålig gren för SvK:s politiska ledarskap. Publicerar ett utdrag som kan läsas här:

Vi har emellertid insett att en främmande utveckling, motsatt denna övertygelse, nu äger rum i Svenska kyrkans teologiska resa...

...Mekane Yesus-kyrkan betraktar därför varje beslut som fattas i motsats till den Heliga Skrifts auktoritet som ett »medvetet avsteg» eller »avsiktlig avvikelse».

Beträffande Svenska kyrkans tidigare beslut år 2006 om det riktiga i att välsigna registrerade homosexuella partnerskap, påminner vi om att vi klargjorde Mekane Yesus-kyrkans hållning i det brev vi sände er 11 januari 2007. I det vädjade vi om omprövning av det fattade beslutet, för det ansvars skull som vi båda fått att värna sanningen i Bibelns lära. Som ni minns har vi också diskuterat hur vi skall kunna arbeta tillsammans då våra uppfattningar är så olika att vi inte kunnat nå konsensus. Till vår besvikelse indikerar Svenska kyrkans följande handling i november 2009, där kyrkan antog en policy om homosexuella äktenskap och ämbetspraxis beträffande dessa, att Svenska kyrkan driver detta beslut ännu längre, utan att ta hänsyn till vad detta innebär för hennes partnerskapsrelationer med Mekane Yesus-kyrkan.

Efter att ha hört en rapport och en rekommendation från vår kyrkas Råd för mission och teologi beträffande Svenska kyrkans avgörande, bestämde sig vår kyrkas sjätte Rådsmöte att enhälligt besluta följande:
a. Att bekräfta sitt tidigare ställningstagande beträffande mänsklig sexualitet, vilket redan uttryckts och skickats till berörda parter.
b. Att sända en pastoral uppmaning till Svenska kyrkan att återvända till och förbli under Bibelns auktoritet och ompröva sitt ställningstagande om »vigselritual för välsignelse och stadfästelse av registrerade partnerskap».
c. Att ge den en väntetid på ett år, i linje med Standard Partnership Agreement, och att det svar man får av Svenska kyrkan skall rapporteras till kyrkans sjunde Rådsmöte för vidarebehandling.
d. Att på alla nivåer inom Mekane Yesus-kyrkan öva förbön för Svenska kyrkan under den ettåriga vänteperioden.

...Därför är det vår uppriktiga bön att genom Guds ingripande Herren den helige Ande ska kalla Svenska kyrkan till metanoia (omvändelse/repentance) och att era ledare inom kort överväger en omprövning av sitt beslut, och detta med anledning av Skriftens auktoritet och för den tjänsts skull som Gud har anförtrott oss alla, basen och grunden för vår kallelse och vårt partnerskap. Vi ber också för er i denna svåra tid att Gud må ge er vishet i att hantera denna situation.
Vi ser mycket fram emot att höra ert svar så snart det är möjligt.
Må Gud välsigna oss alla när vi söker hans ansikte för vägledning!

Högaktningsfullt,
Wakseyoum Idosa (Rev. Dr)
President, Mekane Yesus-kyrkan

måndag 17 januari 2011

Pastor emeritius

Scott Hahn har betytt mycket för mig. Hans konversions-historia var fantastisk; se här!

Det finns flera böcker av honom på svenska. Om mässan, maria och deras konversion! Allt rekommenderas å det varmaste (se CDON.com), vilket även - till min glädje - Stefan Herczfeldt upptäckt, se här!

Scott Hahn, Peter Kreeft och Anders Piltz; det är "gubbar" som jag vill samtala med i himlen. Fast Petrus, Johannes och Andreas (min namne) kan nog vara ännu intressantare... Fast mest vill jag äta Häagen-Dazs, köra HD, dricka årgångschampanj och bygga lego; om jag kommer dit vill säga (vilket är min tro och mitt hopp)... ;-)

söndag 16 januari 2011

Biskop emeritius II

Nu är 3 f d biskopar i CoE vigda... Så de är också "emeritius", men på ett specielt sätt! ;-)

Se här och här och gos dag

Det ska bli spännande att följa utvecklingen här. Ekumenik som slutar i Kyrkans fulla gemenskap är fantastiskt! Gud vare tack och värd all pris och all ära!

Biskop emeritius

Vad händer med SvK:s "gummi-biskopar" när de pensioneras?

En del blir fastare i ryggraden och gummilederna (som gör att de gungar med i åsiktsvindarna) verkar försvinna!

Här är ett sundhetstecken; se Biskop Björns artikel!

lördag 8 januari 2011

Dagenkrönika

Ibland är dagen lysande.

Anders Piltz skrev en krönika den 22:a december 2010 (sid 11 i tidningen som ligger hos föräldrarna).

"VARFÖR INTE GÖRA TVÄRTOM...helig avund: se det bästa hos de andra, gratulera dem och lär något nytt!
...ALLA KRISTNA TRADITIONER håller sig med olika former av spiritualiteter, som mycket förenklat kan beskrivas som de glasögon med vilka man betraktar universum, människan och Bibeln... Det finns verkligen inget självklart sätt att läsa Bibeln (Mormonen hittar månggifte, typografen tryckfel, sade Cesterton). Varför inte försöka lära känna andra läsarter? Det är inte farligt... Den kristna enheten kommer inte främjas av lättja och ovilja att lära sig något nytt: med andra ord, utan omvändelse. Den late säger, jag är fullärd, stör mig inte med ny information.
DEN SERIÖSE forskaren säger: stryp din älskling före frukost varje dag. Älsklingen är en fördom, en tankevana, ett inkört spår.
Varför inte skaka sin världsbild varje morgon? Den håller, om den är hållbar."

onsdag 5 januari 2011

Vad driver alla dessa bloggare? En sorts krönika!

Varför ger man sig ut i bloggvärlden?

Själv blev det lite mycket tid över på kvällarna, då frun fick andra prioriteringar... Precis som ikväll...

Efter lite sökande på nätet om kristna forum, hamnade jag förra året (på våren) på Aletheia. Den skulle var den största kristna bloggen. Den antikatolicism som man där mötte chockerade faktiskt mig. Inte att den fanns, för jag hade mött den i min familj och släkt och i viss mån bland vännerna; utan för att den var så låg...

Lennart Svensson och Lars W och Christian är kanske dess mest militantiska protestantiska trojkan och alla tävlar väl om den föga ärorika titeln; årets antikatolik...

Daniel Forslund - som driver Aletheia-sidan - lät mig dock skriva två inlägg, och diskussionerna var i full gång. Efter några månader hamnade jag i moderering och så är det fortfarande. Det känns rätt bra att vara det, då de hemska stora "catholiche Wulf Eichmännen" (Ulf Ekmanianer) inte ska vara på denna sida. Aletheia är bra på att spåra allt som luktar ekumenik och fördömma det. Dessutom är de bra på att avslöja mindre trevliga frifräsarfenomen. Men där kanske mitt beröm ska sluta...

Christian driver tillsammans med tre andra Erevna, som andas antikatolicism in absurdum. Erevna är på en lite annan nivå... Christians antikatolicism är i stort sätt en upprapning av Bengt Lundborgs sida Tidens Tecken. Denna sida är så full av missuppfattningar, halvsanningar och de mest grava missuppfattningar man kan ha om KK.

Ja så såg det ut och därför publicerade jag några hundra inlägg, med material som jag bearbetat under 2000-talet, innan min konversion. Allt ligger under "index över 99 invändningar" uppe till höger. Så leta och läs och förbluffas över hur biblisk, urkyrklig och sammanhängande den katolska tron = kristendomen är...

Vad driver en antikatolsk bloggare eller "hang around"? Jag tror det är kombinationer av rädsla, okunskap och lathet. Rädd för det okända. Icke-kunskap om det som de inte förstår eller vill förstå. Och lathet att inte ta itu med sina katolska fördomar. Det finns inte 100 personer som hatar KK, men det finns tusentals som hatar vad de tror är katolicism!

Så vad ska man göra åt situationen? Jag vet inte! Kanske be och arbeta för ett katolskare Svedala! Någon som har bättre förslag är välkommen! Jag tror det är i mötet med svensk katolsk fromhet och svenska katoliker som den verkliga rädslan far åt fAnders. :-)

Vad ska då jag göra 2011? Ja, det får framtiden utvisa. Men jag ska ägna någon vecka åt att läsa ateistisk litteratur. Dawkins, Shermer och Sturmark ligger på tur. Någon som har fler titlar att tipsa om? Har sökt fiska på humanistbloggen om god samtida ateistlitteratur, men inte fått någon jätterespons...

Gott nytt år och hoppas vi möts i den märkliga cyberrymden igen under året.