fredag 12 februari 2010

Måste vi försämra yttrandefriheten?

En artikel i dagen om ett par synnerligen oskyldiga reklamfilmer som väckt rabalder i USA hade med ett intressant och skrämmande citat. Sunsara Taylor, ateist och politisk aktivist som förra året ledde kampanjen "Bort med alla gudar", citeras ha sagt att "enda sättet att få verklig frihet i landet är att försämra yttrandefriheten."

Jag är rätt säker på att jag sett/hört liknande citat förr och jag tror vi kan vara helt säkra på att detta kommer sägas allt oftare i framtiden. Att det är en fundamental motsägelse, att verklig frihet skulle innebära och kräva ofrihet att tala fritt, tycks inte bekomma dem som vill tysta sina meningsmotståndare trots att de inte har sakargument som övertygar...

5 kommentarer:

Johan sa...

”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

Johanna G sa...

"När inte argumenten räcker till - använd våld!"

Marcus sa...

Den kampanj som bedrivs i USA (och som lätt kan sprida sig hit) är framförallt sekulära/ateistiska krafter som vill få det kristna budskapet i samhällsdebatten och det offentliga rummet.

Det de flesta inte vet är att det finns vissa intressanta intressenter bakom de mest högljudda kristendomsopponenterna. Målet för dessa är inte en sekulär stat utan faktiskt en religiös stat. Men först måste ju den nuvarande dominerande religionen bort för att det vakuum som sedan uppstår lättare ska kunna fyllas med något nytt.

Sunsara Taylor och andra är vad man kan kalla "nyttiga idioter"... Om de bara visste var en stor del av donationerna till dem kommer ifrån.

Tuve sa...

Välkommen Marcus
Jag tror nog du har rätt, den här gången ;)

Då förstår du kanske också bättre varför jag betraktar oss som ena sidan, oavsett våra inbördes olika ståndpunkter... Den verkliga kampen handlar inte längre i första, eller ens andra, hand om man tror att påven är Petri efterträdare eller inte, utan om saker som får långt allvarligare följder. Oavsett om jag anser att ni har missförstått mycket, så har ni förstått det viktigaste, vilket gör oss till bundsförvanter, vare sig vi vill det eller ej...

Allt gott!

Unknown sa...

En sen replik!

När det verkligen gäller så står vi verkligen på samma sida! Speciellt i en framtid där varken det ena eller andra kyrkosamfundet kan verka.