onsdag 14 oktober 2009

Ekmans syn kommer i Dagen

Ibland är det bra att kunna ta fram både gammalt och nytt ur sina förråd. När Ekmans syn kring kvinnors roll i församlingen kommer i Dagen och likaså reaktioner på Ekmans syn också kommer i Dagen, då kan det vara bra att kunna blicka bak på gångna debatter som tagit upp frågan. Debatter kring just den här frågan har gått både höga och varma vid många tidigare tillfällen, men den verkar aldrig vilja gå ur tiden :)

Allt gott!

6 kommentarer:

Den Förlorade Sonen sa...

Det tangerar visserligen bara ämnet men jag tycker det verkar som om kyrkan feminiserats alltmer i kölvattnet efter Vaticanum II.
Tidigare var inte kyrkans ämbetsbärare rädda för att använda sin auktoritet, heresi fördömdes rakt av av påven. Idag är det gulligull med heretiker som Hans Küng, mfl.

Det var bättre förr då var det anathema sit som gällde.

minutz3 sa...

Problemet med denna fråga är väl det rent mänskliga. Just dess kvinnor som faktiskt tror de har en kallelse från Gud till prästerskapet, tja, det är nog ganska jobbigt för de..

Däremot bör man ju nog informera de om att även män kan - och ofta - nekas till att bli präster då Kyrkan inte erkänner deras kall.

Den Förlorade Sonen sa...

Vad gäller prästkallelse så är det kyrkan som kallar, alltså biskopen. Att fastna i en massa tjafs om att Gud kallar till det ena eller det andra och att Kyrkan är dum som inte fattar det är bara en lyxigare variant av tidsfördriv.

Den Förlorade Sonen sa...

Paulus inspirerade ord om att kvinnor inte skall läsa och att de bör ha täckt hår, accepteras både av de ortodoxa och av de "traditionella".

När Kyrkan lämnar klara och tydliga instruktioner i både skriften och traditionen bakom sig då vet man att det finns en hund begraven.

Den Förlorade Sonen sa...

Ovanstående kommentar handlar om hur man beter sig under mässan.
Jag kommer troligen få en massa skit för vad jag srev men det tar jag.
Allt gott.

Johan J sa...

Varför skulle du få skit för en så fin post Förlorade sonen? Du har ju helt rätt! Även om de övriga i kyrkan surar över det så är det ett faktum att det är de traditionella som håller fast vid bibelns bud vad gäller kvinnors täckande av håret. De ortodoxa -åh vad jag gillar allt ortodoxt! - håller såklart också fast vid urkyrklig sed.