söndag 11 oktober 2009

Uppföljning av Brasilienfallet

Katolsk observatör har gjort en uppsummering av Brasilienfallet från i våras. Det är absolut läsvärt och borde ge våra nordiska biskopar en hel del att tänka på. Personligen tycker jag att det minsta man kan begära från dem är att de är minst lika hårda i sina domar av sig själva som de var i sina domar av sin Brasilianske kollega och att de luftar sin självkritik på samma forum, nämligen stiftens hemsidor. De skall vara våra herdar och goda föredömen, men i den här frågan har de offentligt fällt domar mot sin kollega enbart utifrån den notoriskt antikatolska pressens uppgifter.

När det begav sig i våras så konfronterade jag biskop Anders med de huvudlösa påståendena angående abort som framkom i biskopens pressmeddelande om fallet. Han menade att han i sitt påskbrev klargjorde sin ståndpunkt kring abort (vilket han även gjorde med absolut och tillfredställande klarhet i sina svar till mig) och jag är benägen att instämma. Jag nöjde mig då med att konstatera att det faktum att vi inte hade andra uppgifter än mediernas att gå på i sig borde varit en grund för honom att inte fälla någon dom över sin Brasilianske kollega, eftersom vi just inte visste något med säkerhet vid den tiden. Men nu när bilden klarnat borde ursäkten ha stått med eldskrift på stiftets förstasida!

Jag har skrivit en rad inlägg om brasilienfallet. Ni kan läsa dem här.

Allt gott!

3 kommentarer:

Johan J sa...

Mycket bra! Kyrkan behöver många fler som dig Tuve som är väl inläste på kyrkans lära.När t.o.m. hela stift faller i farstun av mediarapporter så är det ännu viktigare med de som står fasta i sanningen.

Jag hoppas att vi alla i stiftet, men främst de med mest ansvar på BÄ, lärt sig att vara mycket försiktig med det som sägs i media.

Tuve sa...

Johan
Jag är inte särskilt väl inläst, men läser gärna på när jag blir osäker på vad som gäller.

Jag litar inte på vad våra medier har att säga generellt och definitivt inte på vad de säger om Kyrkan. Faktum är att det är min erfarenhet kring mediernas rapportering av Kyrkliga angelägenheter som har lärt mig att aldrig lita på medierna. Om de kan ljuga så oförblomerat om Kyrkan, varför skulle de någonsin tala sanning? När sådana här händelser rapporteras är därför min spontana reaktion "Var är bockfoten?"

Allt gott!

Den Förlorade Sonen sa...

"My name is Inga and I'm from Sweden...."

Säger allt.