fredag 26 oktober 2007

"Jag har godkänt skriften!"

Haggaj konstaterar (i kommentarerna) att han har godkänt skriften, vilket jag också har gjort.

Men om vi antar att vi endast haft tillgång till alla de tidiga skrifterna om Jesus och alla olika judiska skrifter (dvs både de som nu ingår i bibeln och alla de som har exkluderats), då blir följande fråga högst intressant:

- Hade vi klarat av att själva avgöra vad som är Guds ord och vad som är villolära?

Jag tror det hade varit snårigt! Med tanke på hur svårt det är att läsa bibeln och komma fram till samma sak i en mängd olika frågor så hade det ju knappast blivit lättare om man inte ens kunnat luta sig tillbaka mot det katolska läroämbetets arbete, under DHAs ledning, med att avgöra vad som skall ingå i bibeln och vad som skall exkluderas! Jag är evigt tacksam mot det katolska läroämbetet för att de gjort jobbet åt mig :)

Själv hade jag nog t ex varit frestad att inkludera Jakobsevangeliet (vilket räknas som ett katolskt apokryft evangelium). Det är hursomhelst en mycket vacker skildring av Jungfru Marie födsel och uppväxt och en viktig del i den katolska Traditionen.

Dagen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hvorfor fikk ikke Jakobsevangeliet være med, vet du det?

Jeg er nok enig med deg i at jeg tror det ville ha blitt svårt med alle de skrifter vi hadde hatt å velge på. Men kansje det hadde blitt så mye rot allerede tidligere, så det ikke engang hadde funnes noen skrifter igjen i vår tid. For om den katolske kirke ikke hadde tatt vare på skriftene, hvem hadde gjort det da?

Det er forresten noe som gjør at jeg har stor respekt for Den katolske kirke og paven som upgift!
Bra tema!

Anonym sa...

Tuve,
nu börjar Du närma Dig mina favoritidéer. Jag vet att jag tidigare (utan respons från Dig)nämnt att det finns en hemlighet bakom att vilja göra Guds vilja (och jag tror att Du vill det). Det är att man då skall förstå vissa saker (Joh 7:17).

Därför tror jag också att man känner igen Herrens röst om man vill göra Guds vilja. Då kommer man att följa honom ut ur fårfållan (!).

”Sannerligen, jag säger er: den som inte går in i fårfållan genom grinden utan klättrar in på ett annat ställe, han är en tjuv och en rövare.Men den som går in genom grinden är fårens herde. För honom öppnar grindvakten, och fåren hör hans röst, och han ropar på sina får med deras namn och för ut dem.När han har släppt ut sina får går han före dem, och fåren följer honom därför att de känner igen hans röst."

Så hade vi på egen hand kunnat avgöra vad som är Guds ord och vad som är villolära. Ja, om vi vill göra Guds vilja, skulle mitt svar bli.

Men därifrån och att sätta ihop hela Bibeln är det naturligtvis en lång process. Så en viss ödmjuk inställning borde infinna sig hos mig trots att jag fick dra fram min favorittes.

Men ut ur fårfållan till den gode herden är mitt motto. Jag önskar och tror att vi gör den resan tillsammans.

PS. Om det jag skrivit verkar osammanhängade så beror det (bl.a) på att jag sammtidigt har lagat risotto med rosmarin och parmesan till kalvfilé dubbelpanerad i bl.a grissinismulor. Hm ... Dax att steka på medaljongerna nu. DS.

Trevlig helg!

Anonym sa...

Tuve. har du godkänt eller erkännt Skriften? Det är det som är avgörande!

Jag skrev faktiskt ett inlägg på en ny blogg för att hålla isär en del saker i media.
Kolla den gärna. Vi kanske hörs vid mer om den.
http://tankarkringbibeln.blogspot.com/

Önnskar dig Guds frid!

Tuve sa...

Rudie
Jag skulle tro att de valde bort den pga de i vissa avseenden extraordinära beskrivningarna (t ex när Josef utses till Marias trolovade). Jag har för mig jag läste någon kommentar om det i alla fall.

Haggaj, låter gott!

Haggaj och Theodor
Ni är båda inne på samma bibelställe, och jag kan naturligtvis bara hålla med om att det var genom Guds ledning som den tidiga kyrkan kunde hitta reda i vilka skrifter som skulle vara med i bibeln respektive vilka som ej skulle vara det. Som Haggaj tar upp så krävs det dock att man vill göra Guds vilja, vilket man inte alltid vill... Det skulle m a o bli svårt om än möjligt (omöjligt som enskild men möjligt som kollektiv, kanske man kan säga), tolkar jag Haggajs svar (vilket jag absolut håller med om, RKK lyckades ju).

Allt gott!