söndag 21 oktober 2007

Söndagsfunderingar...

Idag är det söndag och min son är på kalas ett par mil från där vi bor. Eftersom det bara varar i två timmar har det inte funnits någon anledning att åka hem emellan (jag skulle inte hunnit mer än hem, bara för att genast få vända...).

Istället sitter jag här på kontoret och helgar vilodagen genom att göra sådant som jag sällan hinner, skriva något om inget särskilt. Helt enkelt bara sitta och reflektera...

Sedan jag för snart två månader sedan upptäckte att det pågår en tidvis livlig, men framför allt uppriktig, dialog mellan olika kristna (och messianskt troende) har jag givit mig in i dialog i många olika frågor som jag inte på förhand hade funderat särskilt mycket på (åtminstone inte på mycket länge). Det har varit mycket lärorikt men ibland också jobbigt. Jag har många gånger brustit som människa och sårat andra. Tydligast har detta blivit i de olika meningsutbyten jag haft med Charlotte-Therese, paradoxalt nog, eftersom vi båda är medlemmar i RKK.

En sak som jag inte alls hade så klart för mig innan jag gav mig in i denna dialog var vilken grundmurad antipati som många kristna tycks ha gentemot RKK. Det är naturligtvis ytterst beklämmande för mig att inse hur extremt lite de förstått av vad RKK står för och vad dess lära grundar sig på, samt hur genomsyrade de tycks vara av fördomar. Samtidigt märker jag min egen bristande förmåga att bringa ljus i mörkret för dem...

Det finns ett par frågor som jag som katolik ser som fundamentala för den ekumeniska dialogen. Jag har försökt lyfta en sådan fråga, nämligen frågan om giltigheten i Luthers tes Sola Scriptura. En annan helt grundläggande fråga gäller treenigheten, som behandlats både här och där (massor av olika kommentarstrådar) och som nyligen blivit aktuell igen genom Dagens artikelserie (1, 2, 3, 4). En annan ytterst viktig fråga som jag tror också är en avgörande förklaringsfaktor till VARFÖR så många kristna hyser sådan antipati mot RKK gäller hur man tolkar bibeln (och även läser andra skrifter så som RKKs katekes). Jag har tagit upp frågan tidigare men tycker nog att det finns mer att säga om detta.

Nu har min korta tidsfrist löpt ut och jag måste bege mig för att hinna i tid för att hämta min son.

Jag önskar er alla en fortsatt välsignad vilodag och en minst lika välsignad vecka.

I Kristus - med Maria

5 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tuve sa...

Anonym
Om du vill säga något får du försöka sammanfatta dina tankar i en kommentar. Vill du hänvisa till en text får du göra det med en hänvisning. Klistra inte in långa stycken text från någon annan.

Vill du hänvisa till något som andra skrivit så kommentera kort vad det är du vill att läsaren skall förstå med din hänvisning.

Jag tar bort kommentar och hänvisar läsare till http://www.sanningen.nu/henok.html#henok
kap 45:8 - kap 49:4

Kommentera gärna vad du vill ha sagt med hänvisningen till denna text, annars har jag svårt för att ta dig på allvar.

Allt gott!

Tuve sa...

Jag missade visst att det var två olika delar av texten:
Kap 14:8 - 15:1
Kap 46 - 49
är de ställen som Anonym hade kopierat in.

Anonym sa...

Jag kallar sånt för SPAM och har gjort som du fast utan tillägg!
Du är snäll!

Anonym sa...

PS det vara samma SPAMMARE!