När jag surfade runt för att leta efter info om Jakobsevangeliet så hittade jag ett antal intressanta sidor som jag kan rekommendera:
* New Advent: Innehåller både en katolsk encyklopedi med mycket bra och utförliga förklaringar, bl a till olika dogmer mm. Den innehåller även hela Summa Theologica, beskrivningar av kyrkofäderna och många av deras skrifter i fulltext (?), Bibeln samt ett bibliotek av moderna kyrkliga dokument. Helt klart värt ett besök, både för katoliker och andra!
* Early Christian Writings: Innehåller massor av gamla dokument. Det är lite sämre markerat än på New Advent vilka som är t ex gnostiska etc, däremot har de en bra kronologi och i många fall flera olika översättningar. Kan bl a rekommendera texten om Perpetua och Felicitas, som antas till stora delar vara nedtecknat av Perpetua.
Och slutligen vill jag vidarebefordra en rekommendation gjord av Johan, Tidegärden!
5 kommentarer:
En annan bra sajt är http://www.ccel.org/ där det mesta skrivet av kyrkofäderna och en hel del annat finns att tillgå.
Välkommen David
Tack för tipset, skall kolla in den sajten också.
allt gott!
Tack för andra länken, den hade jag missat.
Obs att New Advent bara har 1913 års version av Catholic Encyclopedia, inte den modernaste, vilket tyvärr gör den mindre användbar. Försök slå på Joseph Ratzinger eller Moder Teresa... Och vad som är än värre är väl att div liturgiska och teologiska artiklar rimligtvis måste vara totalt missvisande. Jag har inte kollat, men jag gissar att t ex frågorna om protestanters och muslimers ställning får ett rätt annorlunda svar där än i nuvarande katekes och din blogg...
Jag tänkte också rekommendera CCEL, men ser att det redan är gjort. Obs att där finns mycket mer än man först tror. Under "Church Fathers" t v finns hela det stora bokverket Anti-Nicene. Nicene and Post-Nicene Fathers + en länk till en sida med fler fäder, men om man i stället går till "Browse" i överkanten så kommer man till en alfabetisk lista med delvis helt andra författare (alt "Browse Library" strax t h om mitten, där det finns även andra sökvägar). Letar man efter en speciell skrift lönar det sig alltså att leta bägge vägarna.
Jag hittade också nyss en sökmotor för engelskspråkiga böcker som finns tillgängliga gratis på nätet: http://onlinebooks.library.upenn.edu/lists.html. Har inte hunnit testa den, men det låter ju väldigt användbart (förutsatt den är någorlunda komplett).
Det måste vara fantastiskt att vara student i patristik idag! Så sent som för 10-15 år sedan så fanns det väl inget teologiskt studieområde som hade så svåråtkomliga och svindyra böcker som patristiken — och nu plötsligt finns "allt" fullständigt gratis bara några knapptryckningar bort! Än så länge verkar det i o f s rätt dåligt med grundtexter, men det kommer nog snart det också.
D
Tack för tipsen!
Ursäkta en okunnigs fråga, men vad gör en patristiker?
Patristik = läran om patres, fäderna, dvs kyrkofäderna. Eller mer allmänt läran om den tidiga kyrkan.
http://www.teol.lu.se/kyrkohistoria/patristik/index.html
Skicka en kommentar