torsdag 13 december 2007

Länktips: Bra fråga!

Staffan Humlebo har iakttagit antalet män i kyrkan och ställer en intressant och befogad fråga: Var finns männen?

Är det någon som har något bra svar?

Allt gott!

11 kommentarer:

Z sa...

Definivt större andel män på frikyrkomöten, tror jag (även om jag aldrig varit i en frikyrka, bara sett det på tv)

Där krävs mycket mer fysisk aktivitet: stå upp, tala i tungor, sträcka up händerna, etc...
Detta tror jag är en stor del av hemligheten

.....förutom att män kanske (i andra fall) föredrar kloster-universitets-stilen. Hos dominikanerna i Lund är det ibland 90% manliga besökare på lunchmässan, som du kanske minns. :)

Anonym sa...

Nej, men jag har en länk till en MYCKET intressant artikel i ämnet; "The Truth About Men & Church", http://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=16-05-024-v. Läs den alla fäder och blivande fäder! Och helst ni andra också.

Den bygger på en statistisk undersökning, om jag förstått rätt gjord av den schweiziska motsvarigheten till SCB, så det är seriös forskning, inget blaj. Resultatet är bl a att om bägge föräldrarna regelbundet går i kyrkan så blir 33% av de vuxna barnen regelbundna gudstjänstbesökare. Om modern går regelbundet och fadern inte alls så sjunker siffran till 2%. — Men om det är fadern som går regelbundet och modern som inte går alls så ÖKAR i stället siffran till 44%!!

Sedan hade förstås Katolsk Observatör ett inlägg härom dagen, http://katobs.se/art_huckfinn.html, men det tycker jag i ärlighetens namn var både dåligt, tråkigt och sexistiskt. Dessutom bitvis byggt på fullständigt felaktiga premisser. (De brukar annars ha bra artiklar.)

Anonym sa...

Den schweiziska undersökningen har jag sett hänvisningar till i andra sammanhang

Jag kan tipsa om den amerikanska krönikören Fredricia Mathewes Green, som har skrivit en uppsats i ämnet. Hos oss ortodoxa är antalet män stort (åtminstone enligt hennes observationer), och hon har lite funderingar om det.

Men and Church

Z sa...

Undrar vad undersökningen kom fram till för resultat då INGEN av föräldrarna går regelbundet till kyrkan.

Blir det kanske mer än 2 % sannolikhet för barnen då? Brrrrr....
Är det rent av skadligt för deras kyrkinspiration om endast mamman går i kyrkan?

jag tror att alla människor, barn vuxna, män, kvinnor, har mycket lättare att se upp till män än kvinnor och hellre gör som män än som kvinnor.

Så krasst tror jag tyvärr att det är, när man ser till rent biologisk instinkt. Och därför behöver man upplysa varje ny generation (sina egna barn främst, då :))
om att se upp till kvinnliga individer också, att lyssna på dem och ta efter dem,
SPECIELLT då det gäller att gå till Guds hus :)

Anonym sa...

Det skulle vara intressant att veta vilken slags kristendom som de undersökt. Om det är skillnad mellan protestanter, ortodoxa och katoliker. Jag tror inte en blandning ger ett rättvisande resultat, liksom enbart utifrån någon av dessa tre fraktioner inom kristenheten. Det finns för stora skillnader.

Jag har aldrig räknat andelen män och andelen kvinnor i mässan. Det är inte lika intressant som att det är människor i mässan ;)

Den feminisering och könsupplösning som drabbat vissa ställen inom kristenheten tror jag kan ha en avskräckande effekt på män och säkert många kvinnor.
Vill kvinnor komma till ett ställe där det fokuseras på hur manligt allt är och hur man, mellan raderna, anklagar kvinnor för att männen inte har bättre positioner?
Vi måste bli verkligt jämställda och strunta i att räkna män och kvinnor. Koncentrera oss på att det är människorna som är viktiga.

Guds frid denna måndag i sista adventsveckan!
X

Anonym sa...

X: "Vi måste bli verkligt jämställda och strunta i att räkna män och kvinnor. Koncentrera oss på att det är människorna som är viktiga."
Håller med!

Samtidigt är detta ibland ett problem (inom frikyrkor), snedfördelningenen. Anledning: vilken man ska en kvinna gifta sig med om det finns ett kvinnoöverskott?
Antingen väljer hon att förbli ogift (inte fel i sig) eller att gifta sig med en otroende. Detta är problemet, som jag ser det, med snedfördelningen i församlingarna.

Anonym sa...

Mycket intressant.
När jag tänker på vår lilla församling i ren landsbyggd så kan jag se att den kvinnliga överrepresentationen handlar mycket om att kvinnorna förr var hemma och hade tid för kyrkligt engagemang såsom syföreningar och hjälpverksamhet. Det i sin tur resulterade i att inriktningen blev väldigt "mjuk". Mycket har kretsat kring kakor, dukar, välgörenhetsauktioner och stillasittande.

Jag tror att ett förkunnande av den starka revolutionerande och modiga tron (som för övrigt är en mer rättvis bild)passar männen bättre.
Helt ärligt; vem katten vill hunsad sitta i bänken och bara svälja i sig något som en människa bjuder på? :)Hosanna

Anonym sa...

Hosanna,
Du har rätt. Kakor och dukar är inget för mig.

Tuve sa...

Det är spännande att ta del av era tankar. Jag har inte själv några bra svar eller förslag!

Angående Hosannas kommentar så har jag personligen inget emot kakor ;)

I vår mikroförsamling så brukar vi ha kyrkkaffe varje söndag, vilket brukar innebära en lättare lunch hemma hos någon av oss som bor närmast kyrkan. Varmare perioder kombineras detta ofta med en promenad i skogen, vilket kanske inte är lika lätt eller roligt för en församling i stan... Betongdjungeln kanske inte lockar lika mycket...

Men just frågan om hur man får barnen att stanna är oerhört intressant och inte minst viktig! Jag skall fundera vidare kring den frågan (inkl hur det ev damspelar med vilken förälder som går i kyrkan), så får jag se om jag kommer fram till något som jag kan dela med mig av...

Allt gott!

Anonym sa...

Haggaj; *hehe*

Anonym sa...

Min egen reflektion om detta ämne är denna: kvinnor förefaller ha en kortare väg mellan kallelse och trosvandring. Män lider av ett antal svagheter. Jesus kallade 12, deras skiftande kvalitet är ju uppenbar. OCh när det krisade försvann de,i vissa fall nakna, snabbst till att förneka, tvivla, svika etc etc
Män kan inte ens efter tre år i Jesu skola hålla fast vid ett enda ord han säger..
Jag tror att bristen på män i församlingar i gemen är bristen på medvetet lärjungaskapande.
Jesus kallar alla, kvinnor kommer, tar en blick väljer och bestämmer sig. Män vil hellre leka gudar och göra efter eget huvud.

Sen är den Kristusbild som förevisas antingen den korsfäste lidande eller den menlöst blide.
Ingenstans anas i kyrkornas images den kraftfulle snickaren.. den skönlockige sockerjesus är en av de värsta avduagbilderna som vi överhuvudtaget har sett.

Aktiviteterna i våra kyrkor lockar inte mäns kreativitet, utmanar inte deras styrkor.
Tror jag.

Fick en gång frågan: anser du dig vara äkta man? En äkta man är Jesus lik. Men kanske inte just lockig med liljevita obrukshänder.

Björn Donobauer hälsar