Jag har, som jag redan skrivit flera gånger, börjat lyssna på föredrag av bland andra Peter Kreeft. Nu senast lyssnade jag på hans föredrag till en grupp baptister (tror jag det var) om CS Lewis bok Mere Christianity. Kreeft betraktade denna bok som den bästa boken om kristen tro näst efter bibeln. Av naturliga skäl blev jag nyfiken eftersom jag ännu inte har läst denna påstått goda bok av Lewis. Av ren tur så hittade jag boken som gratis ljudfil och kunde alltså även utnyttja min pendlingstid för att "läsa" hela boken.
Jag måste nog hålla med Kreeft om att det är en helt enastående bok. Den utgår från ett antal radiotal som Lewis höll under och strax efter kriget i BBC. Syftet med boken är att beskriva vad som är genuint kristen tro, utan att snubbla in på några stridsfrågor. Han tar helt enkelt och går igenom det som (i stort sett) alla kyrkor har gemensamt, och utelämnar alla kontroversiella frågor. Föga förvånande så är det väldigt mycket som vi har gemensamt (även om det också finns frågor där vi skiljer oss åt, utan tvekan).
Boken har fyra delar. Han börjar i ytteränden och talar om tro versus icke-tro och betar sedan av ämne efter ämne in mot kärnan av det som utgör den kristna tron.
För alla er som inte läst den vill jag rekommendera er att läsa (lyssna på) den. Lewis skriver på sitt vanliga lättsamma och förnuftiga sätt, vilket gör den både rolig och lättillgänglig. Ljudboken är väldigt bra med en behaglig uppläsare som förmår låta mer som om det var han själv som berättade än som om han läste. Hela ljudboken, inklusive förord, är knappt 6 timmar.
För er som vill läsa boken eller som vill se vad den innehåller kan jag hänvisa till denna innehållsförteckning med länkar till själva boktexten.
Allt gott!
9 kommentarer:
Du har uppenbarligen inte läst http://schlaug.blogspot.com/2007/04/kristna-br-f-dda-muntert-och-hngivet.html...
Själv har jag aldrig orkat läsa boken. Började ett antal gånger på den tiden jag brukade sluka allt av Lewis, men gav alltid snabbt upp för att jag fann den så möööördande tråkig.
Och när jag nu plockar fram den igen och läser innehållsförteckningen så har jag svårt att förstå att en katolik kan vara så lyrisk över en bok som förefaller vara så totalt osakramental (och då använder jag "sakramental" i en betydligt vidare mening än bara de sju sakramenten).
Men fr a: var är Kristus??? En fruktansvärd massa filosofi och moral, men nästan ingenting om Honom som kristendomen faktiskt handlar om.
Min instinktiva reaktion för denna bok är: DETTA ÄR INTE MIN TRO! Hur mycket det än ev. må stämma i detaljer, så är det ändå inte min tro — därför att hela betoningen är fel. Ordningsföljden är fel. Helheten är fel. Centrum är fel. Allt är fel. T o m när det är rätt så är det fel!
Ju mer jag sitter och bläddrar och ströläser stycken här och var desto mer vämjs jag vid innehållet. Detta är ungefär den sista bok jag skulle sätta i händerna på en icke-kristen! Om jag tvingats läsa detta som ung, och trott på att det var en rättvis framställning, då skulle jag garanterat tagit avstånd från kristendomen för all framtid!
Var är skönheten i den kristna teologin? Var är "min själ längtar och trängtar efter Herrens gårdar, min själ och min kropp jublar mot levande Gud"? Bara knastertorr moralism och
total bekräftelse av PK-folkets alla fördomar om vad kristen tro är. Och understundom dessutom — som Schlaug tar upp — rena vidrighetet. Nej tack!
D hann före...
Ja, jag har bara läst delar av boken, och på engelska, inte alldeles lätt, trots att jag är rätt så bra på engelska.
Har läst just det Schlaug hänvisar till fram och baklänges, bara för att komma fram till att det skrevs mitt under brinnande krig.
Hade man kunnat förvänta sig något annat? Pacifister hade det nog inte så lätt i England under 2:a världskriget.
Men just det argumentet bet inte alls på Birger Schlaug...
Kommentarerna till Schlaugs inlägg är många och det är ganska intressant att läsa...
Någon gång ska jag ta mig igenom Mere Christianity. Jag gillar mycket annat han har skrivit, men ibland är han svår, rentav tråkig...
Personligen tycker jag om boken han skrev efter hustrun dog. Gripande!
...det lilla jag minns från boken (om jag inte blandar ihop den med en annan), är väl resonemanget kring att alla vill ha det goda. Även värste tyrannen vill ha presenter, värme, grejer, etc...
Alltså är även han/hon överens om att det är gott när han/hon FÅR något (generositet från någon annan)
Ibland när jag argumenterar med ateister om den objektiva moralens vara eller icke vara, så tar jag hjälp av resonemangen från Lewis.
Man kan t o m utgå från ren egoism för att komma fram till att osjälviskhet är gott! Fantastiskt.
enkla z
D, Monica & Z
När jag skrev inlägget hade jag huvudsakligen läst/lyssnat på den första halvan av boken, som jag uppfattade som rolig och lättillgänglig. Jag får hålla med om att andra halvan av boken nog kändes mer torr. Och visst får man då man läser/lyssnar på boken komma ihåg vilken tid den skrevs.
Första halvan skulle jag definitivt rekommendera, men kanske skulle jag inte heller rekommendera andra halvan. Den var definitivt inte lika inspirerande som första...
Men det är onekligen intressant att höra era synpunkter. Jag blir dock inte så förvånad över att du, D, inte blir imponerad, det förstärker min bild av hur jag uppfattar dig :)
allt gott!
Några av de som mest hjälper mig i min apologetiska argumentation:
CS Lewis
(om moral och godhet),
William av Ockham
(om att uppenbarelsen är enda egentliga "beviset")
Anders Piltz
(om att livet är för kort för att inte ta ställning)
William Craig
(om paradoxer)
C S Lewis har ju kallats Apostle to the Sceptics. Resonemangen han för i Mere Christianity (Kan man vara kristen?) och ännu mer i Miracles (Mirakel) förde mig från total skepticism (hade kanske inte Darwin bevisat att det där med gud är helt onödigt?) till kristen tro.
Visst är vi människor olika. Men jag tycker nog att det är en klar fördel att kunna bygga upp sin kristna tro på förnuftsresonemang.
Idag kan man för all del peka på hur livet som gudlös blir: inte så roligt. Se t.ex på tecknade Nemi - började som stark viljekraftig häxa, slutar som deppad ensam halvalkis.
Mer C S Lewis? Pröva gärna Into the Wardrobe - A C S Lewis web site.
The Prince Caspian Movie Trailer!
Posted Dec 4, 2007 8:13 PM by Tirian
NarniaWeb is proud to present the first trailer for The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.
Tapani
Just förmågan att kunna resonera kring tron tycker jag är det som tilltalar mig med både Lewis, Chesterton och Kreeft. Det är för den sakens skull som jag tycker boken är givande.
Allt gott!
Jag tror det är viktigt att ha i åtanke vad det är för genre på boken. Det är ett apologetiskt verk med syftet att försvara den kristna tron med rationella argument. Därför är det inte riktigt rättvist att jämföra den med kristen "devotion" litteratur.
Jag tycker det är en lysande bok. Kan även rekommendera "Simply Christian" av N. T. Wright, för den som är intresserad av mer modern kristen apolegetik.
Skicka en kommentar