måndag 3 december 2007

Påvens nya encyclica: Spe salvi

Påvens nya encyclica, den andra han skrivit, släpptes häromdagen. Ni kan läsa den här. Jag har inte hunnit läsa den än...

Catholic World News skriver om den i flera artiklar: 1, 2.

Skriv gärna vad ni tycker om den om ni orkar läsa den.

Kanske vore detta ett intressant ämne för Aletheia.se att skriva om?

Allt gott!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag börjar nästan bli lite orolig för påvens hälsa. Han måste jobba som en häst för att hinna med alla böcker, resor, besök och annat.

Fast det är väl troligt att han inte skrivit encyklikan helt själv. ord för ord.

Roy-Olav sa...

Kjenner du til cistercienserklosteret Østanbãck?

Tuve sa...

Roy-Olav
Jo, vi är bekanta med åtminstone somliga bland bröderna. Broder Cesarius är min frus farbror... Vi brukar dock använda ett smeknamn...

Jag har dock inte varit där själv.

Johan
JAg skulle tro att han får lite hjälp med både det ena och det andra... Han behöver nog inte ringa runt och boka sina resor och hotell själv t ex ;) Jag kan nog tänka mig att han inte heller skriver riktigt allt själv, även om det som han ger ut i eget namn är skrivet av honom. Men alla dokument etc står han nog inte som ensam författare till...

Allt gott!

Anonym sa...

Jag ska läsa igenom Påvens nya encyclia, och kanske jag hittar något i denna som kan refereras till i nästa artikel. Den ska bla handla om det vi HAR gemensamt, och det är nog mer än vi kanske vill erkänna.
Men den var ju ganska lång då...

Anonym sa...

Roy-Olav
Östanbäck är benediktinskt och inte cisterciensiskt.

Däremot så kommer det snart katolska cistercienser tillbaka till Sverige, för första gången sedan reformationen, http://www.katolskakyrkan.se/Turnpike.aspx?id=711. Hoppas de ser till att komma den 6 juni, det lär vara det datum de första bröderna kom, så det vore passande.

(Personligen absolut tvärvägrar jag att fira Gustav Vasa på vår s k nationaldag. Det enda jag firar den dagen är klosterväsendets första ankomst till Sverige genom bröderna i Nydala, och dess återkomst till SvK, genom Sr Mariannes profession.)

Tuve sa...

D
Jag är helt ense med dig om det förkastliga att fira Gustav Vasa, denne tyrann! Men det är gott att känna till det du berättar om bröderna.

Roy-Olav
Jag glömde nämna att jag även känner Broder Ingemar (och Broder Bengt) som utgått från Östanbäck, men som konverterade. Ingemar var min och min familjs biktfar i många år. Han är nu munk och själasörjare för nunnorna i Mariavall i Skåne.

Allt gott!

Z sa...

D

Jag hoppas också på 6 juni, att en annan får fira andra bröllopsdagen med dessa bröders ankomst!

Tuve

Broder Ingemar är en go´ präst! Håller fina föredrag och vallfärder, kommer ihåg ett speciellt mysigt anförande hos Lunds katolska studenter. Tror det var 2002...?...Han höll pauser och, liksom, tänkte efter själv, innan han fortsatte.

RUDIE sa...

Tuve (eller noen andre)
vet du noe om hvorfor det ble splittelse mellom østkirkene og vestkirken?
Jeg ønsker å få en forklaring både fra den katolske og ortodokse siden. Vet du noe mer enn hva de ortodokse bloggvennene har å si her: http://rudie-rudie.blogspot.com/2007/12/det-er-ingen-lett-tid-vi-lever-i.html

Tuve sa...

Rudie
Tyvärr så vet jag inte riktigt svaret på frågan. Kanske någon annan läsare kan ge dig ett svar.