måndag 25 februari 2008

Är den gyllene medelvägen lagom?

Jag har alltid tänkt mig betydelsen av ordet lagom som något mycket närliggande vad jag tolkat att den gyllene medelvägen står för. Men när jag talat med andra så har jag insett att det inte alls är en självklarhet att se det så.

Så, är den gyllene medelvägen lagom? Vad säger ni?

Jag antar att man kan tänka sig många olika svar på detta, så känn er fria att spåna fritt!

Wikipedia om: Lagom och den gyllene medelvägen

12 kommentarer:

Peter Wiberg sa...

Ordet lagom är ett ganska vagt ord.
Jag tycker mycket bättre om det ofta missförstådda måttful.
Det förstås ofta som snålt tilltaget, men ursprungsbetydelsen är just måttet fullt. D.v.s rätt mängd - inte mer/inte mindre.

Anonym sa...

Peter
Tack för det ordtipset, det är ett ord som jag inte reflekterat över tidigare.

Menar du alltså att den gyllene medelvägen snarare är måttfull än lagom? Ja, det kanske passar bättre... Får fundera på det :)

Allt gott!

Anonym sa...

På tal om något helt annat...

Har just lagt till Ave Maris Stella som undantag på AdBlockPlus och klickat på din google-annons. Skall försöka göra det till en vana att klicka där varje dag så att er reskassa blir lite fetare. :-)

Jag är lite halvnyfiken på google-annonser själv. Kan eventuellt tänka mig att införa annonser och ge intäkterna till något slags välgörenhet. Men hur lönsamt är det egentligen? Hur många ören får du per klick och hur många klick blir det per månad?

Har du några tips eller erfarenheter kring detta att dela med dig av?

Unknown sa...

Johan
Man bockar och tackar :)

Jag kollade upp statusen för februari. Ditt klick hade inte registrerats än. Men utöver det så har jag fått 7 klick under februari. Detta har genererat i snitt 1,20 SEK per klick. Så hittills har jag alltså tjänat ca 9 kr inkl ditt klick i februari :)

Man får en utbetalning när man fått 100 USD, så jag får nog skjuta på pilgrimsresan till någon gång nästa eller nästnästa år om jag vill få med mig intäkterna från annonserna :)

Allt gott!

David Nyström sa...

Kul, för något år sedan när jag läste lite om Aristoteles och den gyllene medelvägen funderade jag faktiskt på exakt samma sak. Jag tycker inte att ordet lagom exakt motsvarar den gyllene medelvägen, därför att tanken om en medelpunkt inte riktigt finns med.

I ordet lagom finns, som jag ser det, två tankar inneboende. Dels finns tanken om ”rätt” nivå. Lagom är ju ett positivt ord; att en maträtt är lagom varm, betyder ju att temperaturen är rätt. Därför är de engelska översättningar som ofta används, tex ”perfect” eller ”just right” inte fel i sig, men de förmedlar inte ordets hela betydelse.

Den andra tanken i ordet lagom är nämligen att den ”rätta” nivån står att finna någonstans mellan två extrempunkter. Att vattnet är lagom varmt, betyder att det inte är för kallt, men också att det inte är för varmt. Däremot betyder det inte att vattnet är ljummet; det kan fortfarande vara brännhett. Det är därför tanken av en medelpunkt inte riktigt finns med i begreppet. Om vi har en skala mellan 1 och 10 kan lagom infalla någonstans mellan 1.1 och 9.9. Inte vid 1, inte vid 10, men heller inte nödvändigtvis vid 5.

Så tolkar jag begreppet, tänker jag fel?

Anonym sa...

Tuve,
det verkar som om jag har en helt annan uppfattning om ordet "lagom". För mig är ordet väldigt negativ, med en svensk normalitetspress över sig. Du skall vara lagom tjock och lagon smal. Ha lagom antal barn och vara lagom intresserad...
Detta har gjort mig intresserad att läsa och tänka vidare på ordet.

RUDIE sa...

Jeg tror det er veldig svenskt! ;)
Det jeg tenker på er Ulf Ekman som rett ofte fortalde om "medel-Svenson" sitt tenkende på et litt ironisk sett!

Anonym sa...

Men, den "gyllene medelvägen" är en uppoffringens väg, sett ur den bekväma och slöa människans perspektiv.

Om man inte tolkar den "gyllene medelvägen" som konformismens väg, dvs. "minsta motståndets lag", att aldrig göra mer än ett absolut minimum, att aldrig orka ha någon uppfattning, etc

Jag håller med Helena, ordet lagom har fått en negativ klang, kanske mer i betydelsen konformism?

Måttfullhet, dygd, besinning: finns sådant hos den breda allmänheten? Maximal självcentrering verkar vara mer modernt...

Vad föranleder frågan?

Unknown sa...

Tack för era infallsvinklar!

Egentligen finns det inget särskilt som föranlett frågan, jag bara kom att tänka på det häromdagen och talade med min fru om det. Det visade sig att vi hade olika syn på främst begreppet lagom. För mig har det snarare den betydelsen som David exemplifierade med. Därför har "lagom" alltid haft en positiv klang för mig.

Men om andra lägger en annan betydelse i ordet lagom så får jag kanske använda det mer försiktigt :)

Kanske att ordet används olika om man syftar på människors beteenden än om man talar om "lagom varmt" eller liknande.

Allt gott!

Johanna G sa...

Tuve:
Nu blir jag nyfiken:
Vad skulle du klassificera som "lagom beteende"??

/Johanna G

Anonym sa...

Johanna
Mycket bra fråga :D

Jag har kanske aldrig förknippat begreppet lagom med just beteende, vilket troligen kan förklara varför jag inte förknippar det med något negativt.

Men om jag skulle försöka så skulle det väl bli ungefär just måttfullt, eller i någon mening "just right". För mig, som ser begreppet lagom som ett positivt laddat ord, så skulle ett lagom beteende vara ett väl avvägt beteende. Kanske skulle jag kunna säga jag förknippar ett lagom beteende med ett dygdigt beteende...

Allt gott!

Johanna G sa...

Tuve:
Nej, jag uppfattar inte heller ordet som ett beteendebegrepp. Mer generellt uppfattar jag ordet som positivt, även om jag tycker det ligger någonstans mellan "perfect/just right" och "måttfullt/dygdigt/anspråkslöst" anspråkslöst över det hela. Fast lite kaxigare än "måttfullt" ändå. Ödmjukare än det första, kaxigare än det andra.

För visst är det skillnad på att säga att en maträtt är perfekt kryddad, att den är lagom kryddad och att den är måttfullt kryddad?

/Johanna G