lördag 22 september 2007

Filmtips - Marcelino - Pan y Vino


Marcelino - Pan y Vino (Miracle of Marcelino, 1955) är en fantastisk berättelse om hur 12 fransiskanbröder hittar ett övergivet barn utanför klostrets port. De söker efter någon familj som kan ta hand om barnet åt dem, men till slut bestäms att han får stanna.

Det är en berättelse om omvändelse, om hur ett helgon föds och inte minst en oerhört vacker skildring av fransiskanerna. Det finns få filmer som berör mig så djupt som den filmen, och det är en film som även berör barnen oerhört (kräver dock simultantolkning...).

Det är nog på ett sätt en av de mest genuint katolska filmer jag sett. Det finns ett fantastiskt replikskifte mellan Marcelino och Jesus på korset om mödrar:
"Vad gör mödrar?" frågar Marcelino.
"De ger" Svarar Jesus.
"Vad ger de?"
"De ger sitt liv och sina ögons ljus, ända tills de blir gamla och rynkiga".
"Blir de mycket fula då?"
"Nej, Marcelino! Mödrar blir aldrig fula"
...
"Nu måste jag gå, bröderna kallar på mig. Älskar du din mor väldigt mycket?" Frågar Marcelino senare.
"Av hela mitt hjärta!" Svarar Jesus.
"Jag älskar min mer!" ropar Marcelino på väg ut ur rummet.

Jag kan varmt rekommendera filmen. En liten varning: Det lär finnas en nyinspelning som, om man får tro trailern, inte går att jämföra med den gamla svartvita inspelningen.

Den kan vara svår att få tag på i Sverige, men den bör finnas på Amazon i UK (Vi köpte vår från Amazon USA). Möjligen kan Catholica.se vara intresserade av att börja sälja filmen, inte vet jag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom du emellanåt kommer med lite katolska filmtips, så ville jag bara kolla om du upptäckt den här sajten: http://www.soulfoodcinema.com/? (Tips från Stiftets hemsida.)

Anonym sa...

D
Tack för det tipset! Verkar jätteintressant vid en snabbkoll!

Allt gott!