söndag 16 september 2007

Om kommentering och radering

Jag har fått en förfrågan om att radera en hel konversation i ett annat inlägg, av en av dem som deltagit.
Jag tycker spontant det känns ganska problematiskt. Om det hade varit fråga om olagliga eller kränkande kommentarer hade frågan inte varit svår, men i det här fallet var det en i stora delar klargörande dialog som förts, där alla fått komma till tals på samma villkor. Jag har valt att tills vidare inte ta bort den konversationen, i strid med en av kommentatorernas önskan.

Hur ser ni andra på detta?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag har just surfat in på den här sidan och läst runt bland inläggen.
Charlotte har jag läst tidigare, både på KV's sida och hennes egen.

På den egna bloggen tycker jag att många inlägg är intressanta även om det finns en besatthet vid just en fråga - kvinnliga präster i katolska kyrkan - som lätt gör att man tröttnar och läser allt annat med just detta raster för ögonen.

Personligen tycker jag att det gäller att vara ekonomisk med sina uttrycksmedel, men jag har förstått att Charlotte personligen är djupt involverad i frågan och därför kanske har svårt att låta bli att tala om det. ( jmfr hennes kommentar "om vi tiger skola stenarna ropa"!)

Med detta som bakgrund blev jag ytterligt förvånad över hennes uppmaning till dig att plocka bort inläggen. Om man har öppnat en egen hemsida, en egen bloggsida, är undertecknare av ett manifest och därutöver ägnat ( vad det verkar i tid räknat) större delen av sin tillvaro åt att skriva och delta eller initiera debatter, är det egendomligt att plötsligt begära att bli bortplockad.

Nog måste hon inse vad det är hon deltar i och vilka konsekvenserna är av att vara med i ett öppet forum, eller?

Man skriver knappast ett inlägg i DN eller någon annan tidning, får reaktioner och därefter begär att allt det man har skrivit ska raderas.

Vad jag också undra över är varför hon kräver att bli bortplockad. För att hon fick motstånd? För att du inte ville länka till hennes sida? Allt detta är oklart.

Sedan är det en annan sak att du inte vill länka. Där ställer jag mig ytterst frågande...Jag tycker att det var ett bra förslag att lägga in rubriken -"andra jag bloggar ofta med" snarare det än "meningsmotståndare".

Jag avskyr positioneringar, oavsett var de kommer ifrån. Många är rättrogna i sina egna ögon, men att hålla så styvt på att man inte vill bidra till det ena eller det andra fungerar inte om man tänker efter, särskilt inte ur ett evangeliskt perspektiv.För mig är det närmast fariseiskt.

Var och en står väl ändå för det man skriver och om man bara ska tala med dem som tycker likadant blir det onekligen torftigt och inskränkt. Som på en familjemiddag dit man bjudit en enda utanför kretsen som ska beundra det vi har och står för...det handlar ju om att se Kristus i den andre. Perspektivet att här kommer jag med ngt att ge till dig som står utanför är aldrig Kristi väg.

Akta dig för att hamna där tycker

Maria

Tuve sa...

Hej Maria

Välkommen hit och tack för dina synpunkter. Du beskriver rätt väl mina invändningar mot att ta bort hela diskussionen.

Jag tycker detta är en oerhört viktig diskussion och tar därför tacksamt emot alla synpunkter, så att jag kan väga olika argument mot varandra när jag slutligen bestämmer mig för vad jag skall göra.

Du har naturligtvis en poäng även i dina synpunkter på mitt val att inte länka till Charlotte. Det komiska i kråksången är väl att ingen som gått in på den här bloggen kan ha undgått att fråga sig vem hon är och vad hon står för (utöver kvinnoprästfrågan...). Så i det ljuset framstår naturligtvis min vägran som rätt löjlig. Jag överväger att dela upp bloggarna i favoriter och andra bloggar, det skulle onekligen möjliggöra en länkning.

Z sa...

Intressant att Maria skrev så.
I mitt stilla sinne har jag flera gånger de senaste dagarna tänkt: "Förr eller senare lär Tuve länka även till Charlotte" ;)
"Vi" har ju trots allt bara varandra här i vår del av internet, ca 10 kristna personer som debatterar, märks nu mest på Johans blogg.

Själv fick jag glömma diverse stolthet redan i början, i maj, genom att länka till en del ateister, eftersom det till stor del är dem jag debatterat med.

När man meddelar en person att man länkar till honom kan det vara bra att inte lägga till "Vill du länka tillbaka?" för då kan man bli sårad av svaret. Det har jag förstått nu.
Allmänt tips, skriv bara så här:
"Hej, din blogg är så bra att jag inte kan låta bli att länka till dig!"
Så får adressaten frihet att göra vad han vill med den informationen.

(Med denna logiken tänker jag att jag även kommer att länka till Haggaj)

Fridens liljor

Z sa...

....glömde en liten sak:
Hälsningar från herr Wickenberg i Lund

Tuve sa...

Z
Hälsa den herrn och hela hans familj så gott! Tacka inte minst för den hjälp som "rutan" bistått med till min familj! En god ruta är mycket värd! ;)

I Kristus - med Maria

Tuve sa...

Som synes har jag valt att ändå hörsamma önskemålet om radering. Detta efter att skäl framförts till mig personligen.

Jag kan bara beklaga att det blev såhär och jag anser att det i princip är helt fel.

Jag kommer försöka sammanfatta kärnfrågorna i den debatt som fördes i kommande blogginlägg. Så förhoppningsvis kommer inga av de frågor och svar som ställdes förbli utraderade. De kommer bara presenteras i en annan skepnad.

Men den här frågan och synpunkter på den är fortsatt intressanta, tycker jag. Gjorde jag rätt som tog bort? Skall man i efterhand kunna be om att få bli raderad?

Tuve sa...

Maria
Charlotte har inte undertecknat KVs manifest, så vitt jag vet. Hennes namn står åtminstone inte med bland de undertecknare som finns på själva manifestet.

I Kristus - med Maria

Anonym sa...

Tuve,
Ok om manifestet. Det ser idag visserligen inte ut som det ursprungliga, men rätt ska vara rätt. Jag tar tillbaka, ber om ursäkt.

En av de ivrigaste skribenterna och även moderator för flera ämnen har hon dock varit.

Den formulering du hade i ditt sista inlägg är inte helt oproblematiskt eftersom det som framförs personligen till ngn naturligtvis aldrig går att kommentera men dessvärre kan ge upphov till spekulationer av ledsamt slag.

Maria

Tuve sa...

Maria
Det finns inga skäl till särskilda spekulationer. Det hela var rent faktiskt rätt oproblematiskt, dvs skälen som framfördes var goda och övertygande i sig.

Däremot är det tragiskt att situationen uppkom. Men låt oss be och hoppas att det kan ha medfört goda frukter för alla inblandade i slutändan. Jag har lärt mig en del, åtminstone.

Jag ser gärna att diskussionen fr o m nu övergår till att vara en diskussion om sakfrågan, utan att snöa in på person, av respekt.

I Kristus - med Maria