måndag 10 september 2007

Namngivning

Då detta är det första inlägget i min blogg, så skall jag här kort beskriva vad som fick mig att börja blogga och hur jag valde namnet på bloggen.
Jag har sedan ett par dagar blivit medveten om en intressant och livlig dialog mellan främst katoliker och pingstvänner som försiggår olika håll i bloggossfären. Denna dialog tycker jag är mycket intressant och mynnade bland annat ut i att jag ombads be denna bön tillsammans med Daniel:

Fader vår, som är i himmelen;

OM min uppfattning om Katolska kyrkan är felaktig, öppna mina ögon.

OM min uppfattning av Maria och helgonen är felaktig, öppna mina ögon.

OM NÅGOT, vad det vara må, i mitt liv är i strid med Din vilja och Ditt Ord, öppna mina ögon.

I Jesu Namn. Amen.

Jag är nu inne på fjärde dagen av min bönenovena med denna bön. Jag ber den för min egen skull, för Daniels skull och för alla kristnas skull. Jag tycker det är en väl formulerad bön och vill uppmuntra alla som är intresserade av sann enhet att be denna eller någon liknande bön för detta ändamål.

Vad gäller namnet på bloggen så har jag inspirerats av de två kvinnor som jag älskar allra mest, min fru och Jungfru Maria. Stella Maris betyder Havets stjärna och är ett av alla de namn som Maria har. Det är även namnet på det karmelitiska kloster som grundades på berget Karmel, där karmeliterna har sitt ursprung. Ave Maris Stella är även en gammal Mariahymn.

Vad gäller den andra kvinnan som inspirerat till namnet är det naturligtvis min fru. Hon heter, utöver sitt tilltalsnamn, Stella Maria. Min fru är en stor inspirationskälla för mig! Eftersom vi båda är sekulära tredjeordenskarmeliter så har namnet Stella Maris och karmel en stor plats i vår familj.

Allt gott!

I Kristus - med Maria

19 kommentarer:

Z sa...

Välkommen till dagboksvärlden :)

Faktum är att om jag bara tänker på detta årtusende, så har jag inte mött några som varit så vänligt inställda till katoliker, som pingstvänner verkar vara.

Det har svängt för många
:)

Tuve sa...

Z
Jag delar i princip din erfarenhet. Men uppenbarligen finns det lite olika åsikter om katoliker bland pingstvänner. Nu har ju jag främst haft kontakt med andra frikyrkliga än pingstvänner (även om jag brukade gå till pingstkyrkans studentförening i Lund, då det begav sig) och jag tror att det skett en stor generell förändring bland många frikyrkliga i synen på katoliker. Det vittnar ju inte minst frikyrkornas närmanden till KK om.
I Kristus - med Maria

Anonym sa...

Välkommen Tuve! =)

Anonym sa...

Hittade hit via Johan Stenberg.
Välkommen i bloggvärlden!

Dag Selander sa...

Tuve, glädjande att du är med. Spännande med Journey tillsammans med dig. Själv är jag en gammal fyrabarnspappa med elva barnbarn samt en fru, mormor och farmor. //Dag

Anonym sa...

Välkommen igång!

Jaså, det var så det "slutade". Jag hann aldrig följa Haggajs och Daniels bloggdebatter mer än någon dag, jag prioriterade Johan och Z. Lite synd, kanske. Ser några goda bibliska argument som ni verkar ha missat, när jag nu ögnar som hastigast. Men bra att några orkade och hann! Fast bön gör säkert i slutändan mer nytta än mina och dina och andras argument, hur bibliska de än är...

Får jag föreslå att du flyttar länken till Johans "Min resa..." till ordet "håll" och i stället lägger in "Ekumenik eller sparatism?" under "olika"? Dels hör debatterna ihop, dels är det väl snarast den första ("Ekumenik...") som mest hör ihop med vad du skriver bloggposten.

Så, det är dig man skall vända sig till när man har datorproblem... Var fräck och gjorde en sökning på dig, så nu vet jag vilken högskola du är på. Förklarar bekantskapen med Sr Maria!

Anonym sa...

Vänta nu! Om det är 4e dagen idag, måndag, då måste ju 9e och sista dagen bli på lördag, Marias dag... Så oerhört passande! Och Korsets Upphöjelse är det väl dessutom. Också oerhört passande!

Anonym sa...

Jag kan visst inte räkna från 10 till 14 idag! Eller igår var det visst, numera. Korsets Upphöjelse är naturligtvis på fredag. På lördag är det Marie smärtor. Mycket passande det med! Och Marie Födelse och Marie heliga namn fick/får visst också plats inom de nio dagarna. Plus "Johannes Chrysostomos, "den guldmunnade"... — Och bägge de litet större mariadagarna infaller s a s "av sig själva" på lördagar, och Korsets Upphöjelse på en fredag. Det är knappt så man tror det är sant!

Stackars Daniel! Vågen verkar rätt snedviktad redan från början... Förutom att ni kunde börjat en dag senare: hade det ö h t varit möjligt att få in så många mariadagar inom en och samma novena någon annan gång på året? Jag tror knappast du kunde hittat en lämpligare niodagarsperiod om du satt dig ned med kalendariet i en timme och funderat... :-)

Vad är Marie heliga namn för en fest förresten? Den har inte ens jag hört talas om, vad jag kan minnas. Står inte i något av mina kalendarier, utom ett gammalt romerskt från 1928, men nu finns den på Stiftets hemsida. Har den kommit tillbaka nyligen?

Anonym sa...

Och som ett ytterligare sammanträffande så var även 1928, årtalet på mitt enda prekonciliära kalendarium, ett år då mariadagarna inföll på lördagar!

Plus att jag i mitt privata liv inom loppet av de sista dagarna råkat ut för inte ett utan två fullständigt chockartade och fullständigt oberoende sammanträffanden, sådana där med chansen 1 på 1 ooo ooo max.

Tuve sa...

Tack för allt välkomnande!
@D: Jo, som karmelit vill jag gärna tro att man genom bön kan flytta berg, det är ju liksom kärnan i hela spiritualiteten. Men ett och annat gott argument kan man ju skjuta in mellan bönerna ;)
Låter spännande med dina sammanträffanden, inte utan att du gör mig lite nyfiken...

Anonym sa...

Shalom Tuve:
'
Kan du inte berätta lite mer om vad det innebär att vara "karmelit". Vad skiljer dig från 'vanliga' katoliker?
'
Kanske rent av i en blogg.
'
Var välsignad i allt!

"Stackars Daniel"
:-)

Tuve sa...

Daniel
Jag lovar att jag så småningom kommer posta en beskrivning av vad som utmärker oss superkatoliker ;-)
Just nu är det tyvärr annat som kräver min uppmärksamhet (och tid...).
Men jag har lite olika gensvar på gång till dig.

Anonym sa...

Jag har vuxit upp med "slagorden" Sola Scriptura och känner mig nära intill i lejonets håla ...
men som väl är tror jag på en gud som kan stänga gapet på lejonen, fast de här verkar vara rätt hyfsade ... ;=)

Tuve sa...

Daniel
Varför 'stackars'?

Tuve sa...

Välkommen Theodor
Hoppas vi kan få ett ömsesidigt utbyte av varandra! Vet inte riktigt vad du syftade på med lejonen (jag vet, jag är rätt trögtänkt) men tror knappast det kan appliceras på mig, i alla fall.
I Kristus - med Maria

Anonym sa...

Tuve
Det var jag som skrev "Stackars Daniel!" längre upp.

Anonym sa...

Liksom Daniel vill jag veta mer om vad som utmärker en "superkatolik". Eller lite annorlunda formulerat:

Om man är en gift katolik som vill "leva 100% för sin tro" i 2000-talet, vad gör man/hur lever man då? Har även hört något litet om Opus Dei - skriv gärna om det också.

Tuve sa...

Hej Johan
Jag lovar att försöka svara på din fråga med vid tillfälle, utifrån mitt perspektiv.
Opus Dei kan jag för lite om. Men kanske någon annan läsare kan skriva något.
Allt gott!

Anonym sa...

@ Tuve
Hamnar man i ett KK-sälskap som bloggens ägare samt större delen av bloggreaktionerna på din blogg verkar tillhöra då kan man få uppfattningen att man som f.d. protestantisk kalvinist hamnat som en Daniel bland lejon....
Ta det dock inte alltför tungt! Jag har gått in på eget bevåg. Ingen har kastat mig in i det här sälskapet. Dessutom är jag ändå kär i en känd lejon som ständigt är på min sida och som också kan ha vänner bland er: Aslan! Det vilda lejonet...

I (Sola) Kristus.
(Ingen: varken Maria eller annan helig(??) kan mäta sig med Honom eller tillfoga något som inte redan Kristus har fulländat till fullo! 1 Kor 1:30.)

/Theodor

PS I övrigt kan vi nog gärna ha lite nätkontankt för min del trots oliktänkande. Enligt NTs kärlekssång är ju vår kunskap begränsad och fragmentarisk. Ingen har patent på den varan (inte ens påven!) förutom Jesus själv som ju är Sanningen. Bäst att gå så nära Honom som möjligt!