Agnostisk ateism betyder att man inte vet säkert om det finns gudar; och därför saknar tro. Hur vet man att man "nog inte" kan ha kunskap om gudar?
Det känns som det stipuleras en utsaga i agnosticismen; "vi kan inte säkert veta något (om Gud)", utom detta att vi inte kan säkert veta något (om Gud).
Om man ska finna en position med "avsaknad av tro" som rimlig; måste man ju kunna argumentera varför man inte kan ha någon kunskap här. Att bara säga att denna position är "untouchable" är väl att måla in sig i ett hörn!
Ta ett konkret exempel. Kalle lever utan samliv. Han tror inte på att ha sex. Han vet inte säkert om det finns något i det där. Och han antar att det för honom inte går att ta reda på om det finns något i sexualiteten. Han är agnostiskt asexuell. Är detta en neutral position. Kan detta anses vara omöjligt att kritisera?
Samma sak om jag tror att kärlek, sanning och näringsrik mat nog finns; gör inte mig mer skyldig (alltså större bevisbörda) att bevisa dess existens mot de som vägrar tro att sanning, näringsrik mat eller verklig kärlek existerar. Matvägraren, sanningsrelativisten och kärleksagnostikern har minst lika stor skyldighet att redovisa skälen för sin tro...
Om jag däremot skulle tro på tomtar, har jag bevisbördan (jag tror på något objekt som ingen kan se i denna världen; och som ingen egentligen haft skäl att tro på; till skillnad från Gud som det finns skäl att tro på och som inte existerar som ett objekt i den fysiska världen).
22 kommentarer:
Den heliga Birgitta gillade inte alls tron på tomtar, eftersom det är hedendom att ställa ut gröt till de fallna andarna.
Då existerar tomtarna alltså, DFS? För inte är det väl hedendom att ställa ut gröt till någon som inte existerar?
@Anonym: Jo, det är det väl? Vidskepelse är ont och får inte främjas, det är hedniskt att vara vidskeplig.
DFS menade ju att det är hedendom att ställa ut gröt till fallna andar och att det är där problemet ligger.
Tro på andar har väl du också Hilarion så vari ligger vidkepelsen att ställa ut gröt till fallna andar?
Annorzzz: Agnostisk ateism betyder att man inte vet säkert om det finns gudar; och därför saknar tro.
Det där är helt fel. Uppfattningen att Gud sannolikt inte finns kallas ateism. Agnostiker menar att det är omöjligt att veta om Gud finns eller inte.
@Anonym: Om det var så att man ställde ut gröt till verkliga fallna, onda, andar så är det väl inte "vidskepelse" i den snäva bemärkelsen, utan avfall. Men en ande äter ju inte gröt, eller något annat för den delen, så jag förstår inte varför man skulle ställa ut gröt till en fallen ande... Så man hade väl en hednisk uppfattning om andar, som vikingarna att gudarna i princip var som människor, och då är det ju vidskeplig hedendom.
@Anonym: Om det var så att man ställde ut gröt till verkliga fallna, onda, andar så är det väl inte "vidskepelse" i den snäva bemärkelsen, utan avfall. Men en ande äter ju inte gröt, eller något annat för den delen, så jag förstår inte varför man skulle ställa ut gröt till en fallen ande... Så man hade väl en hednisk uppfattning om andar, som vikingarna att gudarna i princip var som människor, och då är det ju vidskeplig hedendom.
Du kan väl se det som ett offer? Gud äter väl inte oxkött heller?
Du har nog inte fattat att Gud räknas till samma kategori företeelser som tomtar. Bägge saknar helt och hållet bevis för sin existens.
Hur kunde det tankefelet uppstå?
Ett offer förgörs. Jag har aldrig hört att man bränner upp eller på något annat sätt "dödar" gröt som ställs ut till tomtar...
Sen kan jag nog inte annat än förundras.
Finns det både andar och fallna andar? De får inte matas, det vet Ni, men de syns inte och ändå vet Ni att de finns???
Ni vet att andar inte kan äta, hoppas jag (ifall de nu skulle finnas?), vad är då problemet med gröten......???
Annars är tomtar, som skall matas med gröt en gammal och mycket äldre tradition än kristendomen i nordeuropa, vilket troligen gör att kristendomen inte ens kan användas som sanningsvittne för den företeelsen.
Så, vad Ni egentligen diskuterar är färgen på Napoleons vita häst.
Lycka till...
Ropa på mig om ni får problem...He he
PS
Alla som lägger ut gröt till tomten vet att den kommer väl till pass som näringstillskott till rådjur och rävar samt i viss mån gnagare och fåglar, vilket gör att gemene man finner inget religiöst dilemma med gröthanteringen.
Skulle någon förbipasserande lodare ta för sig, har det ju trots allt kommit till en behövande mage.
God Jul...
Den här kommentarstråden förstod jag inte... Kanske att jag inte har alla tomtar på loftet...
Tomtar är i a f bra i trädgården. De visar på en annan sida av livet; den irrationella och ful:estetiska!
Jag vill bilda en tomtebrännarklubb. Vi samlas den 24:e Dec och bränner rituellt en tomte. Medtag valfri tomte och kniv (för kvällsvarden, som avslutar offerriten med skinkstek och julöl)! Alla är välkomna: humanister, kristna, judar och muslimer! Kvällen kan mynna ut i religiösa diskussioner dock, så varning för känsliga öron! Varmt välkomna!
Folktron på tomtar är en rest från hedendomens dyrkan av förfäderna och gårdens ande. Gröten är en rest av blotet. Om tomtarna finns så är de nog demoner, precis som trollen och huldran.
Kan vi inte lämna den hedniska resten. Ingen tror (nog) på det sättet idag som St Birgitta kritiserade...
Grattis Annorzz till ordet "nog".
Ett stort framsteg.
Kristian
Jag lärde (nog) det av humanisterna. Det enda jag lärt mig hittills. Hoppas det finns något mer att ta med mig från er...
Hoppet är det sista som överger oss katoliker... :-)
Annorzz, jag tycker inte man kan vara så kategorisk, det finns så enormt mycket som inte går att förklara i universum. Att det finns änglar och demoner tror jag att vi kan vara överens om. Dessutom finns faktiskt de asatroende ibland oss idag och de tror faktiskt på dessa varelser på blodigt allvar. Om man tar folktron på allvar så betyder ju den bara att det ges en förklaring på övernaturliga fenomen fast inte utifrån en kristen världsbild.
"Alla folkens gudar är demoner" säger psalmisten.
Jag är gärna med på tomtebrännardagen.
DFS
JAg hade faktiskt en tomtebrännarklubb (innan familjetraditionerna tog över). :-)
Hur många asatroende finns det? Hur många av dem sätter ut gröt? Lite rim och reson!
Det finns flera samfund av asatroende och de håller gemensamma blot på flera ställen i Sverige bla Gamla Uppsala. Kan inte hitta ngn statistik så här rakt av. Vet bara att på Island är de ett av staten godkänt trossamfund. Och på Island vågar man fortfarande inte bygga vägar över alvernas områden.
Som tur är så har jag vigvatten hemma om jag mot förmodan skulle råka ut för en tomteinfestation strax innan jul. :)
Skicka en kommentar