torsdag 3 mars 2011

Konsekvenser, mariologi och koncilier

Vad är autentisk kristendom? Varför tror ortodoxa och katoliker på en högre mariologi och ekklesiologi o s v! Jag publicerar ett kort utdrag från Erevna (då saker försvinner i Guds Moder:eringen, alltså på mariatråden).

Mariologin fick jag genom att söka rötter. Redan på 1990-talet som ultralutheran var jag övertygad om att katolsk mariologi stämde (eftersom reformatorerna delade den nästan manngrant)! Katolsk mariologi fastslogs samtidigt som kristologin (7 första koncilierna; Efesus 431-Theotokus i Denzinger111; Konstantinopel II 553 Canon 6 slår fast Maria som ständig jungfru Denz218 och Nicea II 787 slår fast Marie syndfrihet/immaculata i Denz302)

Alltså är det inkonsekvent att plocka kristologin och bejaka den och förkasta det andra, som koncilierna lärde. Kristen tro kan inte vara att plocka favo-dogmer som jag vill tro på eller kan förstå. Antingen fullhet eller ”skit i alltihop”!

Konsekvent är de som slänger ut hela Kristendomen (antingen som jude eller ateist) eller bejakar fullheten! Smörgåsbordsplockande kan vara kul runt jul. Som livsåskådning verkar det galenskap, i avfallande skala!

Bli konsekvent! 1:a (jude eller katolik) eller 0:a (ateist)! Tro på Kristi fulla auktoritet (KK) eller förkasta honom (Jude)! Antingen eller. Inte rödgröna röror med olika favoritdogmer!

22 kommentarer:

Den Förlorade Sonen sa...

Det finns ordspråk angående Mariologin. Det var passande och Gud kunde göra det, så han gjorde det..

Och "om Maria är det aldrig nog."

Dessutom så tror jag att vi latinare knappast kan överträffa de östliga i vördnad för Guds moder, Theotokos.

Oh, the wonder of your mysteries, pure Lady:
thou wert made the throne of the Most High,
and today thou hast passed from earth to heaven.
Thy glory is full of splendour, shining with grace in divine brightness.
Virgins, be raised to the heights with the Mother of the King!
Rejoice, O full of grace, the Lord is with thee,
He that grants the world great mercy through thee!

Den Förlorade Sonen sa...

Dessutom behöver vi aldrig vara rädda att älska Maria för mycket, Gud älskar henne alltid mer än vi någonsin kan göra.

Den Förlorade Sonen sa...

Tron är en nåd som Gud ger som svar på bön och offer.
Låt oss då be om Guds nåd för dem som inte tror, och låt oss göra en sådan bot under fastan att de som saknar trons ljus kan omvända sig.

Anders Gunnarsson sa...

DFS

Gud är kött av samma kött som Maria! Hur kan man vilja nedvärdera en sådan gestalt. Det världen ej kunde bära, bar hon i sig!

Meditera man över det en mikrosekund, så ligger inte; "Hell dig Maria..." långt bort!

Allt gott

Kristian Grönqvist sa...

Annorzz

Nu blev det svårt för mig igen.
Gud är väl inte kött...?

Anders Gunnarsson sa...

KG

Ta en tablett. Det svåra kan lätta då. Dimman kan försvinna.

Allt gott

Sanct Clemens sa...

Bäste Kristian.
Jag citerar ur den nicaeno-konstantinopolitanska trosbekännelsen:

"Och på en Herre, Jesus Kristus,
Guds enfödde son, född av Fadern före all tid,
Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud,
född och icke skapad, av samma väsen som Fadern,
på honom genom vilken allting är skapat;
som för oss människor och för vår frälsnings skull
har nedstigit från himmelen.
Och han har antagit kött genom den helige Ande
av jungfrun Maria och blivit människa."

Mvh Richard

Kristian Grönqvist sa...

Det blev inte klarare fast Ni hänvisar till gamla koncilier. Antingen så är han kött eller inte.

Christian sa...

Kristian G
Gud blev människa genom Jesus Kristus eller ordagrannt Ordet blev kött. Det är det som kallas inkarnationen (lat. in carne) Läs t ex Johannes 1:1 och 1.14

Sanct Clemens sa...

Bäste Kristian.
Jag kräver inte att du ska tro som Kyrkan men om du ens vill försöka förstå vad vi tror på så är faktiskt texten tillsammans med Anders referenser bra att reflektera över. Vill man försöka förstå så är också Kyrkans texter utmärkta att meditera över. Att texten är gammal gör den varken inaktuell eller i behov av uppdatering. Vi har för övrigt mycket äldre texter som ingår i tex Bibeln...

Guden som blev människa = Kristus.
Skaparen som är oskapad och bortom tid och rum väljer att bli ett med skapelsen genom att tillfälligt ställa Sej under de mänskliga förutsättningarna.
Det är ju detta som är det unika och också mest provocerande med Katolicismen. Att sedan nyare rörelser har kopierat detta fråntar inte Katolicismen dess särart. Det är frånstötande för att inte säga hädiskt för både juden och hedningen att Gud skulle låta Sej födas av en kvinna, äta, skita, sova och allt annat som vi människor måste göra.
Det är också därför som Katolicismen är mer än en regelbok. Vi har också kunskapen om Guden som för en tid vistades bland oss och grundade Kyrkan här på jorden med Petrus som förste synlige ledare. Samt har gemenskap med Kristus och hela Kyrkan genom den Helige Andes band som förenar de troende med Kristus och de troende med varandra bortom tid och rum.
Om det är svårt att förstå vad vi tror på testa att förnya dina tankar. Vi kan efter förmåga utlägga vår tro även om det inte spelar så särskilt stor roll. Vi försöker inte tvinga dej till något, du är här frivilligt så vad är ditt syfte? Om du verkligen inte nöjer dej med våra svar så kan jag rekomendera Kyrkans katekes. Om begrepp som att Gud har antagit kött är obegripligt så ska du anklaga det svenska skolväsendet och inte oss. Begreppen går att tro på och trots att de är mysterier så kan man också med förnuftet bejaka det rimliga i tron.
Om skolan har lyckats missa att Iesus Är Gud som har blivit människa så förstår jag inte ens varför skolan ska ha undervisning i religion. Det är som att missa muhammed och koren i undervisningen om islam, eller pluss och minus i mattematiken.

Hoppas det var till någon hjälp / mvh Richard

Rickard sa...

Käre sanct clemes!
Är denne Sej du refererar till månne en fisk? Du tillåter säkert att jag ler något åt lustigheten i din nysvenska. (och genom denna kommentar delar glädjen med fler)

/ Rickard

Kristian Grönqvist sa...

St Clemens

Du kan inte klaga på den svenska skolan eller ens den finska för den delen, eftersom jag är därifrån, att den inte kan begripliggöra sådant som KK har hittat på.
Har Du sett något som förvandlas från ingenting till kött?
Nånsin?
Känner Du någon som påstår sig ha sett det?
Nånsin?
Har Du ens hört talas om hur det rent fysikaliskt skulle gå till att oblat förvandlas till kött/vin till blod av prästens önskan?
Nånsin?

Det finns ett antal obesvarade besvärliga frågor i KK och att alltid hänvisa till tradition/tolkning/koncilier börjar bli lite enahanda. Hur skulle det vara med lite handfasta bevis istället?

Kristian Grönqvist sa...

Bäste st Clemens.

Jag anklagar inte Er katoliker för någonting, Alla får ha sin tro, jag undrar bara hur det hänger ihop. Och hur Ni får det att hänga ihop.

KK anklagar jag för att i årtusenden ha misslett människor, ljugit om deras ursprung, om deras planets ursprung, hotat dem med helvetets eldar, fast de inte har något belägg för att eldarna ens finns.

Att ha en religion för att själv vara trygg är OK för mig, men att skrämma okunniga människor med synd, straff och helvete är värre än att ta godis från små barn...
Sånt får mig att kväljas.

Iofs är Ni inte de enda religiösa människorna som gör det här i världen, men det förminskar inte Er synd för det...

Anders Gunnarsson sa...

Kristian G

Tack för dina åsikter. Tack för att du påpekar våra synder. Hade jag varit dig hade jag dock först läst in mig på det jag ska kritisera, sedan (nog) sökt byta glasögon för att söka förstå och sist tagit bort den stora bjälke som jag då sett i mitt egna öga (i spegeln)! Sen hade jag kunnat med gott samvete - kärleksfullt - börjat plocka småflisor från andras ögonvrår!

Allt gott

Bilbo sa...

Har läst debatterna om helvetet osv på Elsanders, kolportoren.com, blogg och känner mig bara matt....

Varför ska alla skapa sin egen teologi?

Jag har alltid gjort det men känner en längtan efter den frihet som en kyrka som står fast även när omvärlden inte gör det.

Som jag ser de är problemet just att alla försöker föja evangeliet SOM DE VILL. Varför göra sin egen tolkning när vi har en kyrka som under 2000 år gjort en tolkning med tusentals teologer: den katolska kyrkan.

Att bara ge upp sin egen tolkning, sina egna ideer och bara acceptera att Gud redan gett sitt ljus över texterna, om man kan underordna sig dem (kyrkan). Det ger frihet och frid.

Faktum är att vi behöver MER kyrka, fyrke, inte mindre....

De "lösa" gränserna gör folk osäkra.

Men vad gör man om man inte är katolik, om det inte finns en katolsk kyrka så långt ögat kan nå (Bor i Övik) men vill ta till sig mera av KYRKAN med stort K?

Några råd?

Anders Gunnarsson sa...

Bilbo

Matthet kommer av mycket debatterande... Ja varför ska vi uppfinna det teologiska hjulet igen. Det började väl redan i 1 Mos; "Skulle då Gud ha sagt"!

KK ger frihet och frid. Så träffa katoliker, köp lilla katekesen och börja en fantastisk upptäcksfärd om universums mest gömda skatt (i a f i Svedala)!

De invändningar du får, får du gärna ta här, eller maila mig. Mycket finns redan besvarat under 99 INVÄNDNINGAR (längst upp t h)

Den Heliga mässan firas regelbundet i Umeå på Östermalmsgatan 51 (090-12 36 07) Skellefteå på Mjölnargatan 31
(070-67 537 47) och i Östersund på söndagar kl 17.00 i Metodistkyrkan på Magistratsg. 3! Fr George Koorumullumpurayidam
063-134299 el 073-024 42 99
E-post: george.kmp@katolskakyrkan.se

Hör av dig och de kan guida dig till närmsta präst och katoliker att tala med. Inte ens i Ö-vik ska du kunna undvara KK:s existens. :-)

Allt gott

Sanct Clemens sa...

Kära barn.
Om mitt språk är alltför missvisande så får jag väl ta och skriva "sig" och "dig" istället för sej och dej:D
Jag hoppas att ni har överseende med min dåliga stavningsförmåga dock...
Tror inte att det påverkar sakfrågan i övrigt om ni inte vill diskutera stavning istället, även om sej är en god fisk.

Bäste Kristian:
Jag har inte hävdat att du ska tro eller ens att jag har bevis för tron, endast att du bör försöka förstå den. Och ja jag kritiserar skolan i vilket land som helst som inte kan förmedla rätt kunskap om religionerna.
Vad gäller förvandlingen så finns det faktiskt fysiskt bekräftade förvandlingar även om det hör till undantaget att förvandlingen blir så genomgripande att smak och utseende också förändras.
Ett exempel som jag citerar nu (finns fler om du vill ha):

-------------------

Ancient Anxanum, the city of the Frentanese, has contained for over twelve centuries the first and greatest Eucharistic Miracle of the Catholic Church. This wondrous Event took place in the 8th century A.D. in the little Church of St. Legontian, as a divine response to a Basilian monk's doubt about Jesus' Real Presence in the Eucharist.

During Holy Mass, after the two-fold consecration, the host was changed into live Flesh and the wine was changed into live Blood, which coagulated into five globules, irregular and differing in shape and size.

The Host-Flesh, as can be very distinctly observed today, has the same dimensions as the large host used today in the Latin church; it is light brown and appears rose-colored when lighted from the back.

The Blood is coagulated and has an earthy color resembling the yellow of ochre.

Various ecclesiastical investigation ("Recognitions") were conducted since 1574.

In 1970-'71 and taken up again partly in 1981 there took place a scientific investigation by the most illustrious scientist Prof. Odoardo Linoli, eminent Professor in Anatomy and Pathological Histology and in Chemistry and Clinical Microscopy. He was assisted by Prof. Ruggero Bertelli of the University of Siena.

The analyses were conducted with absolute and unquestionable scientific precision and they were documented with a series of microscopic photographs.
These analyses sustained the following conclusions:

The Flesh is real Flesh. The Blood is real Blood.


The Flesh and the Blood belong to the human species.


The Flesh consists of the muscular tissue of the heart.


In the Flesh we see present in section: the myocardium, the endocardium, the vagus nerve and also the left ventricle of the heart for the large thickness of the myocardium.


The Flesh is a "HEART" complete in its essential structure.


The Flesh and the Blood have the same blood-type: AB (Blood-type identical to that which Prof. Baima Bollone uncovered in the Holy Shroud of Turin).


In the Blood there were found proteins in the same normal proportions (percentage-wise) as are found in the sero-proteic make-up of the fresh normal blood.


In the Blood there were also found these minerals: chlorides, phosphorus, magnesium, potassium, sodium and calcium.


The preservation of the Flesh and of the Blood, which were left in their natural state for twelve centuries and exposed to the action of atmospheric and biological agents, remains an extraordinary phenomenon.

-------------

Källa: http://www.therealpresence.org/eucharst/mir/lanciano.html

Allt gott mvh Richard

hilaron sa...

Bilbo: Eftersom det verkar svårt att få regelbunden tillgång till Mässan, så finns ju alternativt att höra Mässan via internet, vilket kan vara en lika stark upplevelse om man faktiskt beter sig som att man närvarade i Mässan (kallas att andligen höra Mässan). http://www.livemass.net visar den gamla Mässan (firad av FSSP) alla veckodagar live, men eftersom det är amerikansk tid så är det oftast lättare att se den inspelade versionen.

I övrigt bör du som sagt ta kontakt med en präst, Anders verkar ha koll på geografin bättre än jag, men annars finns ju församlingarna med kontaktuppgifter på stiftets hemsida (www.katolskakyrkan.se). För inget går att jämföra med att vara i faktisk och konkret enhet med Kyrkan, alla ens andliga praktiker förblir ganska torra innan man får tillgång till sakramenten osv.

Sedan är det bra att kolla på katekeser själv: jag brukar alltid rekommendera S:t Pius X:s katekes som en bra början, finns på Internet (googla :)).

Och be mycket! Be den heliga rosenkransen varje dag och om du inte hinner det, kanske Jungfru Marias lilla krona? Du bör även be dagligen för några särskilda ämnen, som vi alla är mer eller mindre förpliktigade att be för (hur mycket är såklart mer upp till var och en): påven och Kyrkan, själarna i skärselden (särskilt avlidna närstående), om du har fru och barn så måste du be för dem, dina fiender, dina överordnade, att du ska bevaras från dödssynd. Du bör också be ofta till din skyddsängel, gärna morgon och kväll en kort bön om beskydd. Och salta dagen med korta aspirationsböner: "Min Jesus, nåd!", "O Maria, be för mig!", "Herre, förbarma dig!", "Helige Ande, vägled mig!" "Min ängel, beskydda mig!" osv. osv.

Allt gott!
David

Anders Gunnarsson sa...

Bilbo

Bönen är verkligen central i KK (lex orandi, lex credendi= som vi ber, tror vi)). Hoppas du hittar några fantastiska katoliker som ber: dag och natt: i Norrland! En person som verkar sund i bloggvärlden är: "alma mater"! http://barockbloggen.blogg.se/

Så köp Oremus och börja be. Gud är större än det "Odium theologicum" (teologiska hat) som gror i protestAndarnas utmarker! Välsignad vare Gud i evighet!

Allt gott

Pontus Immanuel-Maria sa...

Välkommen in i Kyrkans fulla gemenskap Bilbo!

Jesus leder dig rätt. Längta efter himlen och barmhärtigheten medan du fortsätter att söka konkreta lösningar så hittar du rätt.

Kontakta en präst så säger han hur du ska göra. Även om du inte kan gå i Mässan särskilt ofta är enheten viktig.

Men visst, att ha en församling med dess mänskliga värme, människor som ber för en osv. är ju också en oerhörd hjälp. Jag går fortfarande till ekumeniska bönegrupper/bibelstudier emellanåt för att träffa jämnåriga. För en del är det säkert oklokt men det fungerar för mig. Om inte annat är det många som börjat öppna upp sig för Kyrkans sanningar på det sättet.

Tack Jesus för varje konvertit som du sänder hem till din Kyrka!

Lycka till Bilbo, må Faderns och Sonens Ande leda dig rätt!

Pontus

Anders Gunnarsson sa...

Bilbo

Jag kom inte in på KK:s hemsida igår.

Men Sundsvalls församlingspräst firar mässan i Ö-vik varje månad! Lördagar kl 15.00 i Örnsköldsviks kyrka 19/3, sker det dessutom med Biskop +Anders! Det måste du helt enkelt gå på.

OBS! Det verkar vara undervisning från kl 13.30 varje lördagen (den 3:e i månaden).

Bilbo sa...

Anorzz: tackar!