torsdag 15 maj 2008

Länktips: våra bröder utomjordingarna...

Catholic World News (CWN) skriver om en intervju med vatikanens astronom i L’Osservatore Romano. Fader Funes menar att det är möjligt att det finns utomjordiskt liv och att det inte strider mot vår tro. Han spekulerar kring det faktum att om de finns, så är det inte säkert att de har en fallen natur. Intressant tanke... :)

7 kommentarer:

Johanna G sa...

Det är lite det temat som CS Lewis anspelar på i "Utflykt från tyst planet"-triologin och Dostojevskij i sin novell "En löjlig människas dröm".

Det mest deprimerande med båda dessa verk är ju att människans fallenhet har en tendens att "smitta av sig" på de ofallna varelserna hon träffar på. Så om det finns några utomjordiska bröder och systrar gör de nog bäst i att undvika oss...

Anonym sa...

Detta går också att läsa om i Losskys Östkyrkans mystiska teologi. Han tar liknelsen om det förlorade fåret för att beskriva varför det skulle vara möjligt med utomjordingar med en ofallen natur. De får som inte är förlorade skulle således representera dessa utomjordingar. Men det är såklart spekulationer.

Tuve sa...

Johanna (och David)
Av dessa böcker har jag endast läst Lewis trilogi.

I Perelandra var det ju egentligen inte en fallen människa som påverkade den gröna damen, utan den demon som besatt hans kropp (även om demonen beretts tillträde genom hans uppenbara fall). Eller tänker du på någon annan episod i historien som jag har glömt?

Jag tycker hursomhelst tanken på ofallna utomjordingar är rätt svindlande, det kittlar liksom fantasin :)

Allt gott!

Z sa...

Jag tror att alla människor i universum har fallen natur (utom Jesus och Maria)och att Edens lustgård inte finns i detta universum, inte på någon planet,

Undrar faktiskt varför djuren lider, när de inte har begått någon synd (liksom eventuella utomjordingar). Gissar att det är vårt fel.

Anonym sa...

Ifall utomjordingarna inte är katoliker, vad är de då?

Vi bör snarast tillsätta en utredning för att kategorisera dessa rackare, så att de kan ges en korrekt benämning redan vid ankomst till det som återstår av denna planet.

(denna kommentar var ett försök att vara lustig)

PS: enligt Tidens Tecken gänget är utomjordingarna lika elaka som vi katoliker! Då vet vi det...

Helena sa...

Länk från The Vatican observatory till en artikel om frågan:
http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/0802629.htm

Den liknelsen som Hilaron berättade om tar astronomen själv upp:

"Asked about implications that the discovery of alien life might pose for Christian redemption, Father Funes cited the Gospel parable of the shepherd who left his flock of 99 sheep in order to search for the one that was lost.

"We who belong to the human race could really be that lost sheep, the sinners who need a pastor," he said.
"

Jag ställer mig fortfarande frågande till teorin om utomjordingar som skulle vara lika Gud, men inte människor.

Anonym sa...

"Undrar faktiskt varför djuren lider, när de inte har begått någon synd (liksom eventuella utomjordingar). Gissar att det är vårt fel."

Jag har för mig att jag hört/läst att även naturen som sådan är "fallen" i och med att den avvikit från Guds första skapelse. Ett ex på detta skulle vara att Gud inte skapar t ex grodor och diverse kräldjur från början utan dessa utvecklas ur naturen efter att även den har "fallit". Därför utpekas de som "orena" för Moses av Gud.

Om det är människan som så att säga "drar med sig naturen i fallet" eller om det sker på annat sätt minns jag inte nu.

Kan rekomendera The Beginning of Wisdom - Reading Genesis" där en del tankar kring detta tas upp...