onsdag 18 februari 2009

Katolska filmer

Både jag och min fru har blivit tillfrågad om filmer med katolsk anknytning som vi tycker om.

Jag skriver därför lite allmänt om ett antal filmer som vi sett och gillat.

Den första jag kommer att tänka på såg jag att Teija redan nämnt, nämligen Karol, the man who became pope. Den är mycket bra!

Jag köpte nyligen ett tiotal katolska filmer när jag var i USA. Flera av dem var bra. Den som jag varmast kan rekommendera är nog Maria Goretti, som berättar om hennes liv och död på ett mycket varmt sätt. Även filmerna om Don Bosco, Moder Teresa (både av Avila och från Calcutta), samt Martin de Porres är sevärda, även om flertalet av dem (undantaget Martin de Porres) har uppenbara problem med att få fram omfattningen av mirakler i dessa helgons liv. Man lyckas inte heller riktigt förmedla helgonens många förtjänster, som t ex don Boscos förtröstan, som närmast försvinner i berättelsen. Martin de Porres framstår som den mirakelgörare han faktiskt var, men tyvärr lider den filmen av att skådespelaren är hopplöst sentimental...

Andra sevärda helgonfilmer som vi sett sedan länge är spelfilmen om Padre Pios liv, filmen Faustina, Bernadette av Lourdes och the Passion of Bernadette, A Man for all Seasons (om Thomas More), Antonius, Molokai (om fader Damien) samt en lite äldre fransk filmatisering av en teaterpjäs om Therese av Lisiuex. Den nygjorda filmen om lilla-therese är i mitt tycke helt usel och kan absolut inte rekommenderas... Jag är inte heller helt förtjust i sången om Bernadette, men det beror mer på att jag inte är förtjust i Werfels berättelse än att det är en dålig återberättelse av boken...

Överlag gillar jag helgonfilmer, även om man får ta dem för vad de är... De lyckas sällan förmedla mer än någon aspekt av helgonens liv. T ex är filmen om Antonius en god skildring av hans kamp mot sitt eget högmod. Filmen om Rita har, så vitt jag kan förstå, i stort sett ingenting med den verkliga Ritas liv att göra, men är en hyggligt spännande historisk skildring av hennes samtid...

Några andra filmer, eller snarare TV-avsnitt, som jag varmt kan rekommedera till alla som gillar dekare är filmerna om Fader Brown. Jag älskar dem! De kan inte mäta sig med böckerna men är klart underhållande!

Slutligen tänkte jag rekommendera en film som min fru sett som barn och enbart mindes slutscenen från. Vi lyckades hitta den av en slump när vi letade efter något helt annat. Filmen heter Heaven Knows, Mr. Ellison och utspelar sig på en stilla havsö under andra världskriget.

Det var lite tips om katolska filmer som vi sett...
Allt gott!

16 kommentarer:

Marcus Landegren Thurfjell sa...

Kan ju nämna två filmer jag uppskattar mycket. Den första är The Shoes of the Fisherman!

http://www.imdb.com/title/tt0063599/

Broder sol och syster måne är en väl känd film från 1972 som handlar om Franciskus!

http://www.imdb.com/title/tt0069824/

Tuve sa...

välkommen Marcus

Jag såg The Shoes of the Fisherman härom veckan. Den var bra, fast lite kryptisk... Det var spännande med den detaljerade presentationen kring påvevalet och -installationen...

Allt gott!

Anonym sa...

Pa tal om detta vill jag rekommendera, inte katolska - men nastan - utan ortodoxa filmer som ar mycket sevarda:

Ostrov (2006), av Pavel Lungin


Andrej Rublev: Den Yttersta Domen, (1966) av Andrej Tarkovskij

Tuve sa...

Omorphia
Tack för dina tips. Det är filmer som verkar väldigt spännande och som jag aldrig hade hört talas om. Roligt med ortodoxa filmer!

Om du vill får du gärna ta över stafetten och skriva om ortodoxa filmer som du tycker om...

Allt gott!

Anonym sa...

Utöver min blivande svågers tips om Shoes of the Fisherman (som vi såg tillsammans för tre veckor sedan) och Hermano Sol, Hermana Luna, så vill jag rekommendera Die Grosse Stille (Den stora tystanden) – att se den är som att gå på retreat i sitt eget hem. Den är, likt Ostrov, ortodox.

Ostrov skulle jag gärna se, den har jag hört mycket gott om.

Tuve sa...

Välkommen Mattias!
Jag har aldrig sett den stora tystnaden men noterade när jag kollade igenom mina rekommendationer på Amazon att den var en av de tre första rekommendationerna... Kul att du också kan rekommendera den, det ger mer trovärdighet än om bara Amazon's rankingalgoritm rekommenderar den ;)

Allt gott!

Lachen sa...

Jag gillade både filmen och boken "Sången om Bernadette".
Vad är det du inte gillar, Tuve?

Tuve sa...

Lachen
Det jag inte gillar är Werfels förvanskning av vad som hände. T ex utmålar Werfel pappan som en slöfock, vilket inte alls stämde. Det finns många andra exempel på hur Werfel frångått den verkliga historien, jag minns dem inte alla i huvudet... Jag rekommenderar i så fall hellre människor att se Bernadette of Lourdes, som är den film som visas i Lourdes för att skildra händelserna. Uppföljaren The Passion of Bernadette är också väldigt bra men börjar först efter att Bernadette kommit till Nevere.

Allt gott!

Lachen sa...

Var får man tag på Fader Brown-filmer? Helst textat, åtminstone på engelska. Jag har några VHS men har ofta svårt att uppfatta vad som sägs.

Tuve sa...

Lachen
Jag fick tag på min första box på CDon, de övriga två har jag köpt på amazon i UK.

Allt gott!

Anonym sa...

Tuve: Måste bara kommentera Den stora tystnaden lite. Det är en fantastisk film, som är mer än sevärd. Den suger verkligen in åskådaren i miljön och rytmen i det kartusianska livet – eller det verkar i alla fall så, jag är ju ingen kartusianmunk så jag kan väl egentligen inte göra en så bestämd beskrivning :). Redan det faktum att det tog sexton år för munkarna att komma fram till att det var OK att filma där säger något om filmens rytm. :) En pärla!

Anonym sa...

Tuve, tack!
Många bra tips vi fick här ;)

Anonym sa...

Redan den först omnämnda filmen, Karol - A Man Who Became Pope, har som DVD regionkod 1 USA. Det är alltså inte givet att man kan spela upp den här, i varje fall inte på PC. Om man inte som jag laddar ner ett program från http://www.dvd-x-player.com/ som klarar alla regionkoder. 14 dagars test, sedan $49.90. (Krångel vid inläsning på Windows Vista, men man kunde hoppa förbi.)

Enklare är att gå till Amazon.co.uk och DVD-söka på namnet. Finns där med regionkod 2 Europa, för £5.98. (Kostar $14.99 från USA.)

Beträffande själva filmen -- läs första kommentaren hos Amazon.com. Vissa icke helt obetydliga detaljer är oriktiga.

Den som verkligen vill veta något om papa Wojtyla och (hela) hans liv ska naturligtvis köpa Witness to Hope, efter George Weigel's bok med samma namn. £7.27 från Amazon.co.uk. Bättre än så blir det inte.

Anonym sa...

Hej! För mig är gamla godingen "Sound of music" en katolsk film. Framför allt porträttet av abedissan (eller heter det priorinna? Jag kan inte terminologin, ni får förlåta mig) är ju så fantastiskt starkt. Vilken kvinna! En verklig moder! Klosterfolk avbildas ju annars som väldigt egendomliga och sällan sympatiska när det gäller vanlig film. Det är trist. Sedan är det de modiga systrarna som meckar med nazisternas bilar så de inte går så bra...

Tuve sa...

Steve
En del av de filmer jag länkat till går att köpa i Sverige, t ex Karol, the man who became pope. Annars rekommenderar jag nog också Amazon UK eller något annat europeiskt företag. Jag har regionfri DVD-spelare, så för mig är det inget problem att spela filmer från USA. Jag valde medvetet en sådan spelare just för att kunna köpa filmer i och från USA...

Bokmalin
Ja, den är absolut en katolsk film, och mycket bra dessutom. Jag har inte heller nänt en annan bra film som också kan gå hem hos barn: Marcelino Pan y Vino, so är en av mina favoriter!

Allt gott!

Anonym sa...

Ignatius Press har två nya DVD-filmer: en om Franciskus och Klara, och en om Johannes XXIII. "Feature films", med skådespelare. Engelska eller italienska; textat på spanska och engelska. 200 min, båda.

Man har också en DVD om påven: "Pope Benedict XVI, A Love Affair with the Truth". En biografisk dokumentär, med bilder från hans ungdom och framåt. 56 min. -- Finns hos Amazon.com (255 kr inkl frakt, idag) med regionkod 1. Däremot ej hos Amazon.co.uk, och inte heller hos Amazon.de.