torsdag 19 mars 2009

Är påven ett mediegeni?

Så gott som alla påstår att påven inte begriper den nya tiden och inte förmår hantera det moderna mediesamhället. Många verkar mena att han gör bort sig varje gång han uttalar sig... Eller rentav att han har fasansfulla åsikter...

Att han orsakar medie- och folkstorm varje gång han närmar sig en mikrofon verkar vara den gängse uppfattningen... Även om det kanske är aningens överdrivet så ligger det onekligen en hel del i det. Påven orsakar rabalder...

Är alltför många av påvens framträdanden misslyckanden? Eller, kan det vara så att det finns en mycket medveten strategi bakom påvens ageranden och att de stormar han rör upp är allt annat än oavsiktliga? Jag har ingen aning, men tycker det är kul att ställa sig frågan.

Det är värt att ta ett steg tillbaka och begrunda vad påvens olika utspel har fått för konsekvenser. En uppenbar konsekvens är förstås att han retat gallfeber på hela det sekulära samhället och hela medieetablisemanget. De älskar att hata påven... En annan uppenbar konsekvens är att han även lyckas reta mer än bara en och annan katolik, som vrider sig och våndas av all denna negativa publicitet. En del vrider sig för att de plågar dem att se Kyrkan och påven bespottad, andra vrider sig för att de inte står ut med vad påven säger osv... Det finns förmodligen alla möjliga orsaker till varför katoiker vrider sig och våndas...

Vilka andra konsekvenser har påvens utspel fått? En av de viktigaste är att han lyckas föra ut Kyrkans lära till den sekulariserade post-kristna världen på ett sätt som ingen annan någonsin har lyckats med. Aldrig någonsin har katolska värderingar spritts så vitt och så frekvent som under denna påve i en närmast antikristen omvärld. Påven är förstasidesnyheter oftare än någonsin... Han försöker inte slingra sig utan talar klarspråk och delger alla vad som är Kyrkans lära, även när den är som mest obekväm... Att nästan alla i hans omgivning försöker slingra sig är en annan sak, men inte påven...

Att det sekulära samhället inte älskar Kyrkans lära kan ju inte vara en överraskning för någon annan än de allra mest naiva katolikerna... Att det dessutom finns katoliker som inte heller älskar Kyrkans lära blir förstås också uppenbart, på gott och ont...

För mig som katolik är det oerhört befriande att ha en påve som tar bladet från munnen och talar klarspråk. Varför skall vi låtsas att vi står för något annat än vad vi gör? Varför skall vi sträva efter att smeka världen medhårs när vi vet att den går på en bred väg som vi inte vill gå på? Varför inte glädja oss åt att vi har en frimodig påve som vet hur en slipsten skall dras och som förmår fånga mediernas uppmärksamhet och hålla dem fångna?

Jag sticker inte under stol med att jag uppfattar vår påve som ett sant mediegeni! Jag tror inte det är några misstag han gör när han framför sina stormbringande utspel, jag vill hellre tro han lärt sig att medierna går att styra som kasperdockor, om man bara förmår reda ut vilka trådar man skall dra i...

Vare sig det är sant eller inte så har jag svårt att se att hans utspel varit på riktigt negativa för Kyrkan. Jag tror det skadar Kyrkan långt mer när biskopar ställer sig mot biskopar och kardinaler mot kardinaler, än vad omvärldens all kritik kan förmå skada!

Det enda misstag som han kan sägas ha begått var Williamson-affären. Men det var mindre fråga om hans personliga misstag som fråga om olyckliga sammanträffanden som han inte hade blivit informerad om i förväg.

NM: påven har rätt, Dagen, hd, LT, SSv, NM1, NM2, NM3, NM4, Expressen, DN, AB, KK, SvD

16 kommentarer:

Z sa...

Tuve, jag vill passa på att tacka dig för att du kör en twinglyoffensiv och länkar till olika media, efter att ha lagt ner tid och tankekraft på dessa inlägg. Bra.

Konstigt nog tycker jag tvärtemot dagstidningarna: Påven sköter sig väl.

Simon sa...

Mycket bra skrivet!

minutz3 sa...

Amen till det, broder!

Den Förlorade Sonen sa...

Påven är listig som en orm och oskyldig som en duva. Mycket smart, han har rökt ut råttorna i Kyrkan, förrädarna och Judasarna har avslöjat sig både bland biskopar, präster och lekfolk. Linjen är dragen.

Ratzinger is going to zing them.

Tack gode Gud för vår Helige Fader.
Jag är övertygad att han är ett helgon.

Tuve sa...

Jag tror att påven sållar agnarna från vetet. Jag tror att han, med rätta, bedömer att tiden för detta är mogen...

Allt gott!

Editor/KATOLSK OBSERVATÖR sa...

Mycket bra motartikel till allt annat som sägs - inte minst i katolska kretsar. Vi länkar!

Peter Wiberg sa...

Jag håller helt med och stödjer Påven mer än någonsin just nu. Vem har någonsin trott att katolska kyrkans ställningstaganden ska tas väl emot av det sekulära samhället? Jesus själv har just sagt att det inte kommer att vara så,

Teija sa...

Bravo, Tuve!
Jag är övertygad om att den Helige Ande gett oss den påve vi och världen behöver. Visst, mediastormar medför en del lidanden men lidanden producerar helgon och helighet behöver vi mer än något annat.

Anonym sa...

Jag är inte lika övertygad som andra kommentatorer här, om att "all publicitet är bra publicitet".

Kyrkans uppgift är inte att "sålla agnarna från vetet"! Den uppgiften har ingen av oss på denna jord, inte ens Påven! (Ja, jag är katolik)

"När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då skall han sätta sig på härlighetens tron.

Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna.

Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster.

Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: ?Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse.

Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig,

jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig?"

Det är bedrövligt att vår kyrka inte finner de instrument som når människors hjärtan, utan får så många att tro så mycket ont!

Ja, media låter sig manipuleras - men det är inte Ljusets följeslagare som just nu bemästrar den konsten, utan Mörkrets.

Ur det onda kommer intet gott! Den senaste tidens olika skriverier om kyrkan visar detta med all tydlighet.

Ser ni inte vem som drar i trådarna?

Tuve sa...

Zoltan
Jag menar inte nödvändigtvis att all publicitet är bra publicitet. Vad jag menar är att den publicitet som påven har orsakat varit bra publicitet. Den publicitet som t ex Williamson orsakat var inte lika bra, särskilt inte eftersom det tog ljuset ifrån vad påven gjorde och vilket syfte han hade med upphävandet av exkommuniceringarna till att handla om något helt annat och egentligen orelaterat till Kyrkan. Jag tror inte heller att det är positivt för kyrkan när prefekten för livet går ut öppet och försvarar en abort och samtidigt kritiserar en biskop som han inte vet exakt vad han har gjort!

Jag tycker tvärtemot dig att Kyrkan genom påvens agerande förmår nå de människor som vill lyssna, de som inte vill lyssna kommer vi ändå inte nå utan att Gud ingriper! Sedan när har Kyrkan nått ut med något budskap på samma sätt som påven lyckas med?

Jag tror en av de mest positiva resultaten av påvens ageranden är att ingen katolik kan låta bli att ta ställning. Ingen kan längre säga "jag visste inte", de måste välja om de vill gå med Kyrkan på martyriets väg eller om de vill gå med världen... Det var detta jag menade med min kommentar om agnarna och vetet.

Allt gott!

Anonym sa...

Bra skrivet Tuve!
Påven är en klippa.

Anonym sa...

Tuve,

Vem ska avgöra ifall påvens framträdanden är genidrag, eller misslyckanden?

Allting kan presenteras på minst två sätt. Om någon inte begriper ett budskap, så är det inte mottagarens fel, utan pedagogens.

Jag har inte sett något unikt och nytt i påvens budskap. Men, för många utanför, och kanske även i kyrkan, så framställs ett extremt förvridet budskap (av media).

Om någon ska kallas för mediegeni så ska denne kunna nå fram, i just media!

A: "nå de människor som vill lyssna, de som inte vill lyssna kommer vi ändå inte nå utan att Gud ingriper!"

B: "Han hörde det och sade: 'Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka.

Gå och lär er vad som menas med orden: Barmhärtighet vill jag se och inte offer. Ty jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.'"

Kyrkan måste ut i världen och nå alla människor, inte bara mysa med de redan frälsta!

Ja, påven orsakar rabalder, utan avsikt. Detta är knappast särskilt genialiskt.

Det finns professionell hjälp att få, för att utarbeta en mediastrategi och använda media för att TYDLIGT nå ut med det budskap världen törstar efter.

Sedan bör man väl också komma ihåg att vår nuvarande påve var illa omtyckt av media redan från början.

Visst är det märkligt att Mörkrets förtrogna oförvanskat når ut med sina ord? Exempelvis förvanskas Osama bin Laden aldrig...

Tuve sa...

Zoltan
Jag hyser inga illusioner om vad de sekulära medierna törstar efter när det gäller Kyrkan. De är knappast intresserade av objektivitet, då hade de varit objektiva...

Trots detta, trots att medierna gör allt som står i deras makt för att förvränga allt påven säger, så når påven ut med sanningen till dem som vill höra på ett sätt som inte skett tidigare...

Däremot får jag ge dig rätt i att det är subjektivt om man uppfattar påvens utspel som lyckade eller misslyckade. Vi gör uppenbarligen olika bedömningar av den saken...

Allt gott!

Anonym sa...

Tuve,

Kom på en liten sak som skulle eliminera behovet av denna diskussion, och även att vi alla lägger ner tid på att ideligen förklara "vad påven/kyrkan/etc egentligen sa".

Det handlar om en sak som alla andra makthavare gör: filmar (bandar) sina egna intervjuer, just för att i efter hand kunna korrigera illasinnade tolkningar!

Eftersom vår påve har tagit till sig Youtube, så kan väl diverse framföranden läggas ut där?

Media har ingen ambition att vara objektiv - redaktionernas anställda är till största del ateister (+nihilister) och bygger sin bild av katolska kyrkan på skrönor från trettioåriga kriget. Mediaredaktionernas enda ambition är att generera vinst - även om man måste koka soppa på en spik, vilket de gör...

Det är därför skrämmande att mötet med katolska kyrkan för flertalet enbart sker genom inkompetent och illasinnad återgivning (alt. i fyllan framför TV på julaftons natt)

Det finns en person på TT som selektivt vinklar inkommande rapportering om katolska kyrkan negativt - och dessa "nyheter" återges sedan bokstavligen av landets alla tidningar.

Svensk press är lika styrd som dess motsvarighet i Iran - fundamentalistism, men hos oss i ateistisk och kristofob version.

Anonym sa...

Intressant analys! Kan mycket väl stämma. Om vi antar att alla fiskar som tenderar att flyta medströms inte är helt döda, så kan man hoppas på att dessa inte sväljer medias lögner hur som helst, utan istället får sig en tankeställare utifrån det påven faktiskt har sagt. Detta tack vare att pappersmedia är utrotningshotat (och deras dödsdag bör firas), i och med att mycket nyhetsläsande sker på nätet, vilket möjliggör lite googlande, och vips har man lite andra källor att dricka ifrån.

Tuve sa...

Välkommen Sfish
Ja, vi får verkligen hoppas att inte alla fiskarna är döda så att de förmår få i sig lite riktig näring ibland... :)

Allt gott!