tisdag 29 september 2009

Ordinarie kontra generella läroämbetet och kyrkolärare

När jag läste Contes artikel om Kyrkans ofelbarhet och felbarhet så slogs jag av en tanke som jag tänkte se om någon annan kan hjälpa mig att bekräfta eller dementera.

När vi som inte ingår i biskopskollegiet uttalar oss om tron så gör vi det inom ramen för det generella läroämbetet, vilket inte är ofelbert. Det ordinarie läroämbetet är inte heller ofelbart, även om de fel som kan finnas endast är av sådan art att de inte kan äventyra frälsningen att hålla dem för sanna.

Är det då så att de läror som lärts av dem som utropats till kyrkolärare lyfts från det generella till det ordinarie läroämbetet? M a o, är det så att de läror som t ex lilla Therese formulerade tillhörde det generella läroämbetet, eftersom hon inte var del av biskopskollegiet, men att de genom hennes upplyftande till kyrkolärare förklaras av det ordinarie läroämbetet ha samma status som läror formulerade av det ordinarie läroämbetet?

Annars förstår jag nog inte riktigt vad det innebär att någon förklarats vara kyrkolärare...

Hoppas någon där ute kan hjälpa mig att få klarhet!

Allt gott!

3 kommentarer:

Anonym sa...

"The decree is issued by the Congregation of Sacred Rites and approved by the pope, after a careful examination, if necessary, of the saint's writings. It is not in any way an ex cathedra decision, nor does it even amount to a declaration that no error is to be found in the teaching of the Doctor. It is, indeed, well known that the very greatest of them are not wholly immune from error." (Catholic Encyclopedia, Doctors of the Church)

Tuve sa...

David
Jag tolkar den text du citerat som att den understöder min teori. Den motsäger den i vart fall inte...

Eller tolkar du det på något annat sätt?

Allt gott!

Anonym sa...

Den motsäger inte din teori och från samma artikel står även detta: "The requisite conditions are enumerated as three: eminens doctrina, insignis vitae sanctitas, Ecclesiae declaratio (i.e. eminent learning, a high degree of sanctity, and proclamation by the Church)." Så jag tror att kyrkolärarnas läror är att betrakta som högre än det generella läroämbetet, men jag kan nog inte säga det med hundraprocentig säkerhet.

Allt gott!