fredag 11 april 2008

Länktips: kyrkan bearbetar sitt förflutna

I en artikel i Dagen så omtalas kyrkans rapport om omfattningen av slavarbete under andra värdskriget.
Det är katolska kyrkan i Tyskland som självt har beställt den detaljerade undersökningen, som nu resulterat i en 703-sidig rapport med 5904 namn på drabbade.
Nazisterna tvångsrekryterade civila över främst Östeuropa och tvångskommenderade dem sedan att, tillsammans med krigsfångar, fylla det tomrum som uppstod när Tysklands egen arbetskraft skickades till fronterna som soldater. [...]
- Det är en historiens börda som vår kyrka kommer att ha med sig även i framtiden, sa kardinal Lehmann. [...]
Som jämförelse ska de 5 904 ställas i relation till att tvångsarbetare i Tyskland utgjorde en fjärdedel av den totala arbetskraften vid krigets slut.
Dagen: Nazisterna försåg katolska kyrkan med slavarbetare

18 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Bengt K:
Varför hatar du judar så intenst och bedriver kampanjer mot dem? Är du en kristen? Det jag läst av dig verkar ju inte helt klokt om jag får vara helt ärlig!

Bra att KK tar dessa initiativ!

Anonym sa...

Broder andy!
Låt oss nu lugna ned våra upprörda känslor. Får kanske återkomma till dina frågor senare. Men nu skulle jag vilja lägga ut här mitt sista utlägg (rymmer bara en A-fyra) från min hemsida, gammalt från 1991..., som kan läsas av alla, som kan svenska. Det handlar om jordelivet och evigheten:
www.bengtkarlssonsbygg.eu/lyrik.html

Anonym sa...

Om nu det här ska vara en katolsk blogg så borde den ansvarige lyfta bort alla bidrag från judehataren Bengt Karlsson. Och han hatar inte bara judar, utan även Maria:
"The spirit behind the worship of Mary is Ashteroth", citerar han instämmande. "The Beast is the operative spirit behind the worship of the Pope as the Vicar. She and the Beast reside in Rome."

"...jag kom att reagera på helgongloran (sic) på Maria, så jag försökte bryta av den på knä för att sen elda upp den, men lyckades inte knäcka den. Jag tänkte att det kunde vara Guds vilja att ha den kvar, men efter det jag läst vad det handlar om... tvekade jag inte utan jag lyckades knäcka tavlan på mitten på en stolkarm och så har jag bränt upp "den främmande fågeln"... Den kan sprida ett dödligt virus på frälsningens grund genom att sätta Maria jämsides eller rent av före Jesus Kristus, vår enda grund!"

Jag är mest van vid religionsgalenskap hos ateister. Gemensamt för båda sorterna är tydligen att det är hatet mot de oliktänkande som dominerar.
Juden Jesus är Gud, den andra personen i Treenigheten. Hans mor heter Maria. Det är henne som Karlsson smädar. Inte så väldigt begåvat, kan man tycka. Håna den människa som står vår Herre närmast...

Anonym sa...

Bengt Karlsson
Jag instämmer helt i Staffans undran hur du, som i ditt lyrik-inlägg talar varmt om Gud och kristendom, kan hemfalla åt sådant hat mot Jesu eget folk. Jag är lika undrande över hur någon kan visa Jesu, Guds Sons, mor ringaktning. Den ringaktning som visas Jesu mor visas även Jesus. Du skriver själv varmt om din mor som spelade cittra. Tänk dig att andra, som i sin iver att vara dig till lags och visa dig heder, förringar och förhånar din egen mor på det sätt som du enligt Staffan gjort med Guds mor... Det håller inte... Omvänd dig och tro på evangeliet! "Alla släkten skall prisa mig salig"!

I ditt hat mot judar är du så blind att du inte ens inser att rapporten som kyrkan skrivit inte handlade om judar, utan om slavarbetare. Dessa var inte judar (annat än möjligen i enstaka undantagsfall) utan huvudsakligen östeuropéer. Ditt inlägg om judar är helt enkelt off topic.

Precis som Andy tycker jag det är ett mycket gott initiativ att klargöra vad kyrkan gjort fel i sin historia, för att kunna undvika framtida övergrepp, vare sig det är mot judar, eller något annat folk. Jag är själv andra generationens invandrare från östeuropa, och har släktingar som slogs mot nazisterna. Jag önskar att jag kunde säga att jag haft släktingar som gömt och skyddat judar också, men det har jag inga belägg för. Däremot gömde min frus släktingar judar i Danmark och lyckades förhoppningsvis rädda några av dem till livet.

Allt gott!

Anonym sa...

När Gud skapade första människan blev hon till utan någon mor. Likaså Guds Son som blev till före människan. Maria är egentligen en fostermoder, därför att Jesus säger själv att "förrän Abraham är till är jag".
Jesus är ingen son till Abraham...
Ismael är Abraham riktig far till, men inte till Jesus. Abraham och Josef är fosterfäder.

Kvinnan som blev skapad efter Adam, blev den som först förde in synden, men det gavs ett löfte att kvinnans säd skulle söndertrampa ormens huvud. När juden Saulus(Benjamins stam) blev omvänd från att vara en våldsverkare, som förföljde de kristna, började han predika och övertyga att Jesus var Guds Son, Messias.
I inget annat namn än Jesus finns finnes frälsning. Åt dem som tog emot honom gav han makt att bli Guds barn med Himmelens härlighet - och alla goda gåvor...
"Se Guds lamm, som borttager världens synd!"

Anonym sa...

Den stora fördelen med att vara katolik är att läran om Gud är fastlagd. Fadern skapade inte Sonen, utan födde honom. "Född och icke skapad" läser vi i söndagsmässorna. Arianerna sade förstås något annat, men de var heretiker. -- Maria är Theotókos, "Gudaföderskan", eller som vi säger i väst, Mater Dei, Guds moder. Det barn hon födde var Gud, ända från konceptionsögonblicket. Nestorianerna sade något annat, men de var heretiker. -- Att Jesus är "Davids son" trodde jag alla som kallar sig bibeltroende var överens om. Fysiskt går härstamningen via Maria, legalt genom den juridiske fadern Josef.

Det är lite sent påtänkt, att nu mot tidens slut (om den saken är jag helt övertygad), börja knåpa ihop sin alldeles egna gudsbild...

Anonym sa...

Vem har knåpat ihop den katolska gudsbilden?

Anonym sa...

Den katolska gudsbilden? Den som vill se nuläget går till "Katolska kyrkans katekes" från 1992 (på svenska 1996). Den som vill se hur detta vuxit fram rekommenderas "The Christian Faith" av J Neuner & J Dupuis, senaste kom år 2001, i paperback 2002. I princip är det ju kyrkomötena som avgör. Påven kan förklara att något (som redan tidigare lärts ut) är gällande kyrkolära. "Ofelbarheten", som irriterat så många, innebär inte att påven kan knåpa ihop nya fräscha lärosatser, som ingen annan känt till förr.

Anonym sa...

Staffan, förlåt mig för min kuggfråga och ändå... Tack för ditt ärliga svar.
Guds frid!

Anonym sa...

Staffan
"Det är lite sent påtänkt, att nu mot tidens slut (om den saken är jag helt övertygad), börja knåpa ihop sin alldeles egna gudsbild..."

Jag delar helt din övertygelse!

Allt gott!

Anonym sa...

Grunnade i morse på hur en protestant kan finna en rätt gudstro. Bibeln? Ja, om man växer upp inom ett samfund, och alltså får grunderna där. Men om man sätter en bibel i handen på en vanlig modern gudlös svenne, var hamnar han då? Inte kommer väl han förbi 3 Mosebok?
.. Eller Joh 6:51: "Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet. Brödet jag skall ge är mitt kött, jag ger det för att världen skall leva." Vem slår fast hur en god pingstvän ska uppfatta detta? Hur gör man i evangelikala eller karismatiska församlingar i USA, där ju den kristna tron fortfarande är stark? Vad eller vem hänvisar man till?

Neuner & Dupuis, som jag nämnde, är ingen vanlig kyrkohistoria, utan ger utdrag ur de beslut där en troslära definieras. I upplaga 1983 kommer allra först en liten trosbekännelse till Treenigheten på ett egyptiskt papyrus, allra sist något från Påve JP2 1979 om de saligas liv i himlen.

Tuve sa...

Staffan
Vad gäller dina frågor är jag lika undrande som du... ;)

Jag tar tacksamt emot tipset om boken!

Allt gott!

RUDIE sa...

"Men om man sätter en bibel i handen på en vanlig modern gudlös svenne, var hamnar han då? Inte kommer väl han förbi 3 Mosebok?"

Det får meg til å tenke på mine ungdomsdager, og jeg en gang leste litt i bibelen.. Bibelen kunne like godt stå på gresk, for jeg forstod absolutt ingenting...

Tuve sa...

Rudie & Staffan
Apropå det så har Haggaj skrivit ett inlägg som just handlar om behovet av kunskap för att rätt kunna tolka bibeln, eller i hans fall snarare avsaknaden av behov...

Allt gott!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tuve sa...

Bengt K
Var vänlig och ta din smutsiga byk någon annanstans. Jag är inte intresserad av dina antisemitiska kommentarer. Dessutom är de fullständigt off topic, då inlägget inte överhuvudtaget handlade om judar...

Anonym sa...

Under Luthers regim var det nunnor som i tunnor kördes för att giftas bort. En nunna blev det ett problem med, den hon skulle gifta sig med blev det inget med. Men hon hade erbjudit sig själv att hon kunde gifta sig med ett par till åren kommen,kanske inte så populära på marknaden. Luther kom med där i bilden. Hans fina humor: “På kudden när man vaknar finns ett par flätor. De har inte funnits där förut.”

Då Luther hade en väldig kamp och var hårt pressad och bekymrad klädde hans fru ut sig l sorgdräkt och sa: “Gud är död!”