söndag 31 augusti 2008

Kommer djur till himmelen?

En märklig fråga, kan tyckas, men för en del människor är det en mycket viktig fråga. Jag har bekanta som nästa blivit osams för att de har olika uppfattningar i denna fråga. En del menar, lite tillspetsat, att en himmel utan djur vore ett helvete för dem.

Frågan är då vad vi kan veta om djur i himmelen. Som jag ser det så finns det två delfrågor:
a) Finns det överhuvudtaget djur i himmelen?
b) Kan djur så som individer komma till himmelen?

Vad finns det för stöd för och emot tanken på djur i himmelen, utifrån Bibeln och Traditionen? Thomas av Aqiuno skriver lite om det, men jag har inte satt mig in i det ordentligt...

Hur är det med djur som individer? Kommer Fido till himmelen om han är snäll? Vad måste Fido göra för att vara snäll? Kan Fido bli frälst? ;)

Allt gott!

25 kommentarer:

Z sa...

Djuren borde åtminstone bli kompenserade för sitt lidande här på jorden.

Varför lider djuren överhuvudtaget,
när det är människan som begår arvssynden? Världens största orättvisa efter det som Jesus fick genomlida.

Kanske kan man säga att de har den berömda animaliska själen, och att växterna har den vegetativa.

Bra inlägg

Tuve sa...

Z
Ja, det är orättvist, liksom man kan säga att det är orättvist att vi också drogs med i syndafallet, fast vi knappast hade någon skuld då, även om vi gjort vårt till sedan dess...

Jo, det är väl Thomas som talar om den animaliska själen. Men jag har inte läst hur han menar att det skall förstås och vilka konsekvenser det får för evigheten...

En fortsättning på frågorna om Fido rör Fidos fästingar. Kan de också komma till himmelen och vad måste de göra för att nå dit? Eller sommarens myggor och knott? Man får väl hoppas att om de kommer till himmelen så får de förklarade kroppar som är mindre enerverande för oss andra (o)dödliga... Men kanske kommer vi i våra förklarade kroppar inte störas av himmelska insekter?

Nåväl, tanken på insekter, larver och kräldjur i himmelen får mig att känna visst obehag... Men å andra sidan får man väl anta att de fanns i paradiset utan att där uppfattas som obehagliga eller otrevliga. Paradiset kan väl ses som en slags förebild för hur himmelen kommer bli. Kan man se det som en biblisk antydan om att det kan komma att finnas djur i himmelen?

Frågorna hopar sig...

Allt gott!

Gustav Ahlman sa...

Jag läste någonstans att någon av kyrkofäderna (möjligtvis Cyprianus) strängeligen uppmanade till att inte förvara den konsekrerade eukaristin på ett ställe där råttor komma åt den, då det ju skulle få till följd att himmelen skulle bli belamrad med ohyra...

minutz3 sa...

Mig veterligen så är det bara människan som har en odödlig själ. Allt levande har en själ dock, men i och med att deras ej är odödlig kan de mig ej veterligt komma till varken Himmelriket eller något annat "ställe" efter jordelivet.

Tuve sa...

Gustav
:D Det var riktigt komiskt!

Men om djuren kan komma till himmelen om de äter Eukaristin, då måste man väl fråga sig om vi, för att återlösa hela skapelsen, borde erbjuda djuren Eukaristi?

Minutz
Ja, så uppfattar jag att det är för individuella djur. Men kanske kan det likväl finnas djur i himmelen, även om de inte kommer vara varken Fido eller grannens katt?

Går det att få klarhet i frågan utifrån bibeln? Själv har jag inte hittat något.

Allt gott!

Z sa...

Tuve

Ja, det är orättvist, liksom man kan säga att det är orättvist att vi också drogs med i syndafallet, fast vi knappast hade någon skuld då, även om vi gjort vårt till sedan dess...

Jag läser historien om Adam och Eva mycket symboliskt. Adam = mannen och Eva = kvinnan. Arvssynden är det som vi ständigt gör, och konsekvensen är till stor del retroaktivt, så jag är sannerligen medskyldig, som jag ser det.

Ett av teodicéproblemen är väl djurens lidande. Varför lider djuren; de syndar inte?

Anonym sa...

Vill minnas att det står någonstans att allt gott skall föras ditin.

Således förväntar jag mig att se både Tarzan (min dvärgkollie som blev överkörd när jag var 8) och min morfars älskade moped :-)

/Daniel

Anonym sa...

Tuve,
Eftersom jag är lite allergisk mot både hundar och katter så röstar jag för att ...

Njae, jag tror ju inte ens att vi människor skall till himlen - istället tror jag att Jesus kommer tillbaka till jorden. Då vore det väl synd om alla djurvänner om djuren samtidigt for upp i himlen. Alla hundar har väl inte Lajka som idol. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lajka :-)

Tuve sa...

Jag vill understryka att jag trots allt är uppriktigt undrande kring frågan, även om jag inte kan låta bli att skämta lite...

Haggaj
Var är alla de som insomnat, men som enligt evangeliet lever, i väntan på att Jesus kommer tillbaka (jfr Joh 5:24, 11:25-26)?

Daniel
Allvarligt talat, menar du att det bibelstället skall tolkas så? Jag uppfattar det du skriver som en ironi, men jag vet inte säkert vart jag har er ;)

Allt gott!

Z sa...

Nä, hörru, Daniel; vid mopeder går gränsen!

;)

RUDIE sa...

Dyr synder vel minst like mye som barn!
Så et klipp av en bjørn som åt opp en elg mens elgen levde, det var ikke noe særlig.
Jeg har også sett hvor grusomme katter kan være i mot mus.
Om dyr hadde vært snille i mot hverandre så hadde det blitt mye bedre. Jeg tror hele jorda har kommet under syndefallet.

Men forskjellen på mennesker og dyr tror jeg var da Gud blåste sin ånd inn i mennesket, og vi derfor ble evighetsvarelser.
Men jeg ville heller vært et dyr som blir til jord igjen enn å komme til helvete. Det må da være verre.

Men jeg tror det finns mangfoldighet i himmelen med mange sorters dyr, kansje mange vi ikke har sett også.

Anonym sa...

Jag har också lärt mig att det bara är människor som har en evig ande och att djuren har en dödlig själ. Om det är bibliskt vet jag inte.
Men hästar måste det väl finnas i himlen. Hela Uppenbarelseboken kryllar ju av dom...i alla möjliga färger. Och i Hesekiel kan vi läsa om märkliga väsen, en blandning mellan djur och människor...som mest liknar hinduiska avgudar.
Men att vanliga djur skulle komma till himlen är ju lite läskigt. Tänk dig att möta alla djur som man ätit upp där...vad säger man då till dom?
Men annars tar jag för givet att det finns djur i himlen. Vart jag har fått det ifrån vet jag inte. Kanske från någon som har varit där?

mvh Anja

Anonym sa...

Tuve,
Jag vet inte var de insomnade är. Men vi kanske kan få ut någat av det här:
"Ty när Herren själv stiger ner från himlen och hans befallning ljuder genom ärkeängelns röst och Guds basun, då skall de som är döda i Kristus uppstå först och därefter skall vi som är kvar i livet föras bort bland molnen tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och sedan skall vi alltid vara hos honom."

Om de döda redan är i himlen och himlen är målet, varför behöver då de döda uppstå först? Vi skall ju föras bort bland molnen med dem.

Skall de först åka ned från himlen för att sedan uppstå och åka upp igen? Kanske för att hämta sina husdjur då? :-)

Kristina sa...

Har Kyrkan överhuvdtaget sagt något i frågan eller är det fritt fram att spekulera och tro vad man vill?

Å ena sidan är väl den odödliga själen som människan har just ett resultat/något av det unika av att vi är skapade till Guds avbild, något som ju människan är den enda jordiska varelse att vara. Det talar starkt emot att djur skulle komma till himlen som jag ser det.

Å andra sidan är det en väldigt trevlig tanke att det finns djur i himlen, och varför då inte de djur som, vilket andra har påpekat, fått lida orättvist på jorden?

Så det är en omöjlig fråga, och även om jag har svårt att tro det skulle jag gärna tro det:-)

Anonym sa...

Har ett svagt minne av att ha hört Philip Geister säga att hans avhandling skulle gå in på just den här frågan. Tyvärr blir det för många träffar när jag gör en sökning för att jag skall orka kolla, men eskatologi handlar den i varje fall om. Kanske någon uppsalakatolik kan fråga honom?

Jag skulle också kunna tänka mig att Bo Branders avhandling, och efterföljande mer populärvetenskapliga bok, kan ta upp det.

Anonym sa...

Antagligen får vi varken ta med oss fido, moppen eller den gosiga gamla snuttefilten.

Finns det inte ganska många bibelcitat som kan tolkas så, tex Matt 22:30?

(Å andra sidan tvivlar jag på att vi kommer att sakna dem)

-Tobias J.

Anonym sa...

Jag är sympatiskt inställd till Peter Kreefts position i frågan, "why not?" Med tanke på att vi får en "ny jord och en ny himmel" är det ju mycket möjligt att den riktiga skötseln av skapelsen är ett av de sätt som vi ärar Gud på i evigheten. Jag gick och tänkte på detta igår på vägen hem från jobbet och när man hör fåglars kvitter är det svårt att föreställa sig att det inte kommer finnas djur i himmelen. Men samtidigt har jag ju inte hört serafimernas och kerubimernas lovsång vid Herrens himmelska tron, så jag har ju inget att jämföra med. Klurig fråga.

RUDIE sa...

Anja, du fikk meg til å le! :)
Du skriver:
"Men att vanliga djur skulle komma till himlen är ju lite läskigt. Tänk dig att möta alla djur som man ätit upp där..."

Så sant, så sant!
Fint å se deg her, forresten! ;)

Anonym sa...

Kan tänka mig att djur såsom en del i skapelsen finns med i himmelen, men har svårt att se skäl till att specifika djur (t ex Fido) kommer till himmelen.

Anonym sa...

Började plötsligt tänka på den där filmsnutten på julafton. Benjamin syrsa sjunger vid ett brinnande ljus med rinnande stearin.
Och djur av alla möjliga slag dyker upp som ur ingenstans, sätter sig i fred bredvid varandra. Det är värme och gemmenskap. Alla är vända mot ljuset.
En bild av himmlen?
Ja, varför inte?
Jag gör dem gärna sällskap (fast det är inte Benjamin Syrsa jag ser).

- Tobias J.

Z sa...

Helena

Men hur kommer djuren att kompenseras för det lidande de själva inte orsakat?

De har inte syndat

RUDIE sa...

Men de som synder de kommer jo til helvete om ingen tar synden deres, det slipper jo dyrene, heldigvis!

Men jeg skulle veldig gjerne ville se mine dyr igjen, men jeg tviler på det..

Anonym sa...

Det är sant att djuren inte syndar, men varför skall de kompenseras? Kompenseras växterna också? De måste väl ha något form av medvetande.

Jag hittar faktiskt ingenstans i Bibeln och i de texter som jag har läst att djuren kompenseras genom att alla kommer till himmelen.

Det jag kan utläsa är att en dag skall hela skapelsen bli återlöst och att skapelsen är skadad av människosläktets fall.

Tuve sa...

Tack för alla era synpunkter!

Jag har nog inte blivit klokare, men likväl fått mig ett antal tankeställare...

Jag lutar åt att det kanske kan finnas någon form av djur, eller åtminstone andra varelser, i himmelen. Jag tror dock inte att vi kan förvänta oss att återse några individuella djur i himmelen.

Frågan är väl vad det skulle vara för varelser som inte skapats som jordiska varelser men som finns i himmelen? Kan man tolka uppenbarelseboken och Hesekiel som att det som de såg var änglar som antog former som kombinerade olika mer eller mindre bekanta jordiska varelsers yttre former?

Ja, ja, det finns många frågor men få svar... Den som lever i evighet lär få se...

Samtidigt kan man konstatera att frågan om djurens himmelska vara eller icke vara är oändligt underordnad andra frågor, som t ex Guds/Kärlekens väsen, Kyrkans natur, etc etc...

Allt gott!

Simon sa...

Djur kanske inte kommer till himmelen som individer på samma sätt som vi människor. Däremot kommer den glädje vi kan känna av djur här på jorden, att vara med i himmelen!