onsdag 26 augusti 2009

Newmaninstitutet får grönt ljus från Högskoleverket

Signumbloggen delar med sig av glädjande nyheter för Newmaninstitutet. Högskoleverket beslutade den 25 augusti att rekommendera regeringen att bevilja Newmaninstitutet rätt att utfärda kandidatexamen i teologi (med filosofi och kulturstudier). Regeringen väntas följa Högskoleverkets rekommendation. Newmaninstitutet blir därmed den första högskolan med katolsk huvudman i Sverige sedan 1500-talet.

Det är bara att gratulera!

5 kommentarer:

minutz3 sa...

Frågan är om inte Regeringen ändå kommer stoppa det hela...

Även denna regering har ju uttryckt missnöje med religiösa friskolor, och sagt sig vilja motverka sådana "fundamentalistiska element", och dessutom finns väl faran att om de röd-gröna tar över att man drar tillbaka examinationsrätten.

(och förbjuder andra katolska skolor exempelvis från att verka)

Symeon sa...

@minutz3:
Inte för att vara elak eller så, men vad skulle det göra? Det var idiotiskt in the first place att lägga ner att ha teologistudierna i Rom. Vill stiftet ha filosofin i Sverige får de väl ha det - trots att den är klart sämre än i Rom - men att inte ens ha *teologin* i Rom än beyond korkat. Men den sortens beslut är det rätt åt dem om examinationsrätten dras in.

Man undrar om detta är oavsiktlig dumhet eller om det är Sthlm som vill motverka så "fundamentalistiska element" som Rom...

Anonym sa...

Håhåjaja, Simon,

Jag kan vittna om motsatsen.
För det stora flertalet är studierna ytterst mediokra och om det skulle hampa sig så att man får en bra lärare på en kurs på ngt av de stora teologiska universtiteten är det mer en lyckoträff än regel.

Det är bakvänd snobbism du ägnar dig åt.
Jag kan ge dig meterlånga exempel om du är intresserad.

Lucia

Tuve sa...

Välkommen Lucia!

Simon
Alldeles oavsett om det finns bättre kurser på andra ställen så är det väl glädjande om det blir möjligt att läsa katolsk teologi i Sverige? Jag förstår inte din kommentar…

Allt gott!

Johan Stenberg sa...

Ja, detta var glädjande. Jag funderar själv på att börja läsa det teologiska kandidatprogrammet nu. Föreläsningarna är på mycket bra tider så det går bra att kombinera med kontorsarbete.