måndag 29 november 2010

Den internationella bildförstörardagen

Advent är här. Det ger blandade julkänslor... Värst måste det vara att leva som bildförstörare=ikonoklast i julens frikyrkosverige. Som en motvikt i ett alltmer julkitchigare Svedala, borde kanske en puritansk bildförstörardag införas!

Bl.a. krubborna bör förstöras; utifrån 2 Mos 20:3ff; ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig... inte göra dig någon bildstod eller avbild...

I julkrubborna finns faktiskt religiösa gestalter som är livsfarliga. Speciellt den "ömma modern" kan upptända tillbedjansaffekter om de placeras i bersåerna! Den 13:e tycker jag julkrubbor, julkort och tomtar kan brännas offentligt utanför kalsal-kyrkan, och naturligtvis med avalkoliserat glöggvin (Kal-vin)! Då skulle de brinnande helgongloriorna på luciorna lysa klarare och få en mer icke-symbolisk aura! Och det satanistiska (ljus och lucifer måste hänga ihop) med inkarnationen och julen borde stå lysande uppenbart!

Eller vad var det nu den "kyrkliga julen" handlade om? Öl som sig i strupen rinner (blot), granar (fruktsamhetssymbol) som sig infinner, julbockar (djävulssymbol) som brinner, jultomtar (St Nikolaus) som försvinner och ljuset som mörkret övervinner (sol invictus)! Hur kom "madonnan och barnet" in i allt detta cocacolarödvita sliskigt färgglada? Och vill vi ha sådana "babyloniska" rester i vår rena, kala och smällkalla högtstående kultur och natur!

Det måste vara urtrist att följa en sådan överradikal Jesus Krist! Baptistpurist och extremistfundamentalist, med moralistnykterist fanatism; javisst!

God Jul och en förväntansfull advent tillönskas er alla!

6 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Annorzz

Du tycker inte ett bokbål tex, där alla böcker utom Bibeln och Katekesen, skulle brännas, på tex julannandag, skulle vara av nöden...?

Tuve sa...

Kristian
Jag misstänker att du fullständigt har missat poängen :D

Anders
Jag skrattade gott, inte minst eftersom jag läste inlägget med Kristians kommentar i bakhuvudet :D

Allt gott!

Anders Gunnarsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jacob sa...

Charity, brothers...
Jag vet att denne Kristian inte har varit en speciellt trevligt person, men låt oss inte vara sådana.

Anders Gunnarsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders Gunnarsson sa...

Jacob
Kristian

Det var nog rätt tråkig kommentar jag gav. Mea Culpa!