fredag 18 september 2009

Ännu en "vill läsa" bok

Varför har inte dygnet fler timmar och varför är jag så lättdistraherad?

Varför kan jag inte bara låsa in mig och låta mig uppslukas av den ena boken efter den andra?

Nåväl, jag får inse mina begränsningar och nöja mig med att tänka att "om inte om hade varit" så hade jag hemskt gärna velat sätta mig och läsa den här nyutkomna boken snarast.

Boken Svar på den nya ateismen beskrivs på följande sätt:
Få har väl kunnat undgå den högljudda internationella kampanjen för ”det sekulära samhället”, i Sverige bedriven av föreningen Humanisterna. Idéer, principer och föreställningar som grundar sig på gudstro skall, menar de nya ateisterna, endast få förekomma i den privata sfären. Att då en bok utkommer av en känd biolog, ägnad helt åt att kategoriskt avvisa existensen av en Gud, och detta med skenbart vetenskapliga resonemang, kom naturligtvis som en — så att säga — skänk från ovan. Dawkins bok Illusionen om Gud lanserades som sista spiken i de medeltida föreställningarnas murkna gamla kista, och den fick mycket stor spridning.

Ur bokens svenska förord.

Richard Dawkins företräder en mycket aggressiv ateism som bl.a. som påstår att

· religiös tro är ett virus som angriper underlägsna gener

· religion är en synnerligen elakartad form av sinnessjukdom

· religionsundervisning för barn är en form av barnmisshandel.

I Svar på den nya ateismen plockar Scott Hahn och Benjamin Wiker upp den kastade handsken och ställer upp till den kristna världsbildens försvar. Bit för bit monterar författarna ner Dawkins argumentation med ett sakligt förnuftsresonemang och mycket humor. Samtidigt får läsaren sig till livs ett mycket starkt och övertygande argument för Guds existens. Svar på den nya ateismen är ett viktigt bidrag till diskussionen om vår syn på skapelsen – en idédebatt som varje kunskapsintresserad människa borde vara beredd att förutsättningslöst följa.
Så här beskrivs boken på sidan som Pekka så förtjänstfullt bistod med
The essential book for dismantling Richard Dawkins' atheistic agenda. Scott Hahn and Benjamin Wiker collaborate to debunk Dawkins' theories and show how inconsistent and illogical his conclusions truly are. This is the definitive book for college students or faithful Christians hoping to answer Dawkins' claims and assert the logic and beauty of their faith
För egen del får denna bok tyvärr hamna på listan "att läsa" tills vidare, med en förhoppning att den snart skall bli läst...

Allt gott!

6 kommentarer:

Pekka S sa...

Att Dawkins skulle påstå något att "religiös tro är ett virus som angriper underlägsna gener" är absurt. Har de ens läst hans bok? Dawkins virusliknelse har inget med gener att göra, det handlar om memer. Och ingenstans står det något om "underlägsna" sådana.

Tuve sa...

Pekka
Kul att se dig här!

Eftersom jag inte själv läst någon av böckerna så kan jag inte bedöma den saken, jag återgav endast den information som stod om boken...

Det kan ju möjligen vara så att det är beskrivningen av boken som är inexakt, snarare än boken i sig. Den som läser får väl se, antar jag ;)

Allt gott!

Pekka S sa...

Jo, jag tror att du kan ha rätt. För det vore märkligt om författarna har missuppfattat Dawkins till den graden.

Här har du förresten alla som skrivit böcker till svar på Dawkins:
http://richarddawkins.net/fleas

Trevlig helg!

Helena sa...

Den verkar vara intressant!

Anonym sa...

Fast det är väl ingen hemlighet att Dawkins har en ganska snedviden syn på religion.

Jag anser att Allister Mcgrath visar det här..

http://video.google.com/videoplay?docid=-6609671681098320091&ei=Idj1SMK0Mo2wiALa1pXiDg&q=alister+mcgrath

Anonym sa...

@Pekka S m.fl.,vad sägs om t.ex.
“When one person suffers from delusion, it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called Religion” (The God Delusion, sid 5)

eller

”The child brain is … vulnerable to infection by mental ’viruses’ … but why should it be vulnerable to this [religion] virus rather than that? Are some viruses especially proficient at infecting vulnerable minds? Why does ’infection’ manifest itself as religion rather than as …well, what?” (The God Delusion, sid 218)

Den som till äventyrs vill läsa ännu fler påhopp av Dawkins på större delen av mänskligheten (dvs de som är teister och inte ateister) kommer inte att behöva söka särskilt länge i vare sig “The God Delusion” eller i hans många övriga skrifter, uttalande, filmer och föredrag där han framför sina mycket fientliga åsikter om religion i allmänhet, och judendomen (Gamla testamentets Gud) och katolicismen i synnerhet. Och räcker inte det, kan man ju alltid komplettera med mer av samma smörja från de övriga tre — Daniel Dennett, Christoffer Hitchens och Sam Harris — i den grupp som kallar sig själva “De fyra ryttarna”. Bara namnet tyder ju på en viss självöverskattning, eller är det möjligen ett hjärnvirus? ;-)