söndag 10 oktober 2010

SYNKRETISM och KONSPIRATION

Visste ni att katolikerna vill förena alla religioner under påven? Och att det ingår i en världskonspiration!!! Och att 50 miljoner människor mördats av katolska Kyrkan i europa?

Inte, näää inte jag heller!
Aletheia, Erevna m.fl. lyckas med bedriften att sprida sådana och flera andra hysteriskt antikatolska lögner. Se citat från Aletheia
"givetvis ligger det i en framtida världsregerings intresse att tygla religionerna och fila ner det som skiljer. Ty om religionerna kan tyglas, kan världen regeras."
Hur ska man hantera sådana lögner? Finns det ingen hejd på insuinationernas lägsta möjliga nivå? Kan Jack T Chick - se min personliga favorit i lägsta nivå här - och Texe Marrs få ett stort inflytande i svensk kristenhet? Ja, finns det tillräkligt många dumskallar och om det blir en "ekumenisk" dumskallesammansvärjning; så kan det nog bli svenska toplisteettor...

Kanske dags att ge bort några av Keatings böcker, som denna i present! Undrar när "botten är nådd"?

Gud tack för att din Ande aldrig överger - av syndare och helgon fulla - Kristi Kyrka.

Tack för att du väcker dem som återställer och förnyar din Kyrka, även när fulheten verkar synas mer än fullheten hon innehåller. Hjälp de kristustrogna att återförenas igen under din Ande. Hjälp din Kyrka framåt i ett mörkt kallt och kalt nordiskt kristet klimat. Genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

11 kommentarer:

Johan sa...

Det är imponerande att en del katoliker orkar försvara tron på alteheia.

Frågan är om de katolikhatare som skriver där är mottagliga för rationella argument. De använder samma argument mot KK gång och gång igen utan att orka kolla upp hur det egentligen är. Personer som inte orkar kolla upp hur tron egenligen är utan istället slaktar samma halmdockor gång efter gång är sällan mottagliga för ny information. Om man inte är intresserad av att lära sig hur det egentligen står till utan bara är intresserad av att få sina fördommar bekräftade så ändrar man inte inte i första taget.

Men å andra sidan är knappast personerna på alteheia särskillt representativa för de frikyrkliga.

Det är nog viktigt för de som skriver där att inse att det viktigaste inte är att få de som skriver där att inse sanningen utan att den viktigaste publiken är en del av de mindre extrema i läsekretsen.

Anders Gunnarsson sa...

Johan
Väl formulerat!

Stefan Herczfeld sa...

Jag tror att det inte handlar om argument. Däremot kan en viss katolsk närvaro dämpa de grövsta uttrycken...

Om de argumentationsmässigt blir avklädda så reagerar de på endera av tre sätt:
1) andra som är mer pålästa kan hitta bättre argument
2) det här argumentet kanske inte var så bra, men det spelar mindre roll eftersom alla andra argument kvarstår
3) han bluffar på något sätt, och ser inte att jag har min bibelvers.

Ingen av reaktionerna leder framåt i tron.

Däremot kan den Helige ande leda någon av dem om han, eller hon, får upp ögonen på något problem. Jag har hittat ett radioprogram, där olika människor får tala om hur deras väg såg ut. Det finns en del likheter, men också stora skillnader...
Radion finns på www.deepinscripture.com och en litet lättare tv-version finns på www.chnetwork.org/journeyhome.html

Båda sänds över EWTN, och de har bra ljudarkiv. Det ger inte mycket att titta på två personer i en studio... Vill man ha bild till radion så finns det på UStream.com och tv-programmen finns på Youtube.

hilaron sa...

Det ska väl sägas att ingen mindre än S:t Pius X varnade för tillkomsten av en synkretistisk "enhetskyrka" som ett tecken på den sista tiden och Antikrists ankomst. Så helt fel ute är de väl inte i hur Antikrist kommer etablera sin världsregering med tillhörande synkretistisk religion. Förhoppningsvis kommer de då se att katolska Kyrkan inte vacklar, även om jag i dagsläget kan hålla med om att den en gång segervissa Kyrkan tycks ha övergivit sin mission till förmån för falsk ekumenik och oevangelisk interreligiös dialog. Låt oss be för en återvändo till Kyrkans orädda proklamering av Tron. Det tror jag i slutändan kommer omvända fler protestanter och ortodoxa (se bara på konversionsstatistiken i USA innan och efter det senaste konciliet).

Allt gott!

Martin sa...

Hej!

Måste bara säga att din uthållighet på aletheia och liknande sidor är inspirerande :)

Jag är inte katolik själv (av olika anledningar) men jag tycker lika bra om den katolska kyrkan som den kyrka jag själv gillar, pingst. Och jag har väldigt svårt för aletheia och berndt isakssons blogg m.fl.

När jag växte upp fick jag lära mig ungefär samma saker som sägs på dessa sidor, men genom att lära känna katoliker och följa med dem till kyrkan har jag förstått att det är just halmdockor.

Så låt oss inte tappa hoppet om dessa vilsna syskon, låt oss be för dem.

Anders Gunnarsson sa...

Tack Martin!

Jag själv har växt upp med myterna och av olika skäl (främst av sanningsskäl) tagit steget över Tibern. Uppskattar din kommentar och vet att flera andra tycker som du (då några kontaktat oss). Aletheia/Erevna är inte huvudfåran i svensk frifrälsarsammanhang. Tack och lov! Men oroande är att mycket av amerikanskt skräp-teologiskt hat exporteras hit till Svedala. Dock Veritas vincit omnia! Också i vår ankdam!

Tack än en gång! Lev väl och sök Kristus i allt och sanningen där den lyser starkast!

Monica O Kolkman sa...

Jag är också djupt imponerad av de katoliker som orkar försvara tron på Aletheia.

Själv är jag inte katolik, men hjälp vad tröttsamma alla dessa konspirationsteorier är.

Aletheia (och med det menar jag inte enbart skribenten utan också de i kommentatorsleden som har sin lilla hemvist där) är lyckligtvis inte alls representiv, men det är onekligen lite tragiskt att alla udda människor med ännu mer udda åsikter kommer till tals på internet, och i värsta fall tas för att vara representativa.

Personligen tror jag, med risk för att framstå som okänslig och respektlös, att flera som rör sig på Aletheia inte riktigt har alla höns hemma, eller vad brukar man säga. Inte helt klara i knoppen.
De är i alla fall så förblindade av sin egen "sanning" att de inte ens kan läsa ordentligt, än mindre förstå vad motståndaren (katoliken eller den "oliktänkande") egentligen vill säga.

I bland skrattar jag åt dem, men sedan skäms jag, och inser att jag måste be för dem.

Anders Gunnarsson sa...

Monica

Fortsätt be. Det är den enda medicin som fungerar! Se på St Monica (Augustinus moder)! :-)

Carl Jacobson sa...

Det där om de 50 miljoner som mördats av katolska kyrkan i Europa fick jag läsa i en liten bok som min far satte i mina händer när jag först började intressera mig för katolsk tro för snart 50 år sedan.

Sedan dess har jag faktiskt inte stött på den uppgiften.

Min far var pingstpredikant i Lappland, och vid den tiden var ju fördomarna mot katoliker höga som häcken kring Törnrosas slott. Men tiderna har ju förändrats, och jag fick faktiskt uppleva att mina föräldrar gick med mig och mina barn i mässan i slutet av åttiotalet...

Det är med desto större häpnad som jag bevittnar hur alla gamla fördomar nu dammas av på sina håll, och hur "alternativa verklighetsbeskrivningar" blomstrar i moderna media som internet och bloggar. När allting relativiseras är det inte bara tron som får sitta emellan - detsamma gäller för vetandet!

Anders Gunnarsson sa...

Carl Jacobsson

Ja än har inte öronen trillat av, men mycket lite återstår...

hilaron sa...

Ska korrigera mitt uttalande något. Jag blandade ihop två encyklikor av S:t Pius X. I den ena varnar han för enhetskyrkan (i Notre Charge Apostolique, mot Sillonrörelsen i Frankrike) och i den andra är han inte främmande för att Antikrist är i antågande (i E Supremi). Nåväl, hursomhelst så relaterar han ju Antikrists antågande till att människan satt sig på Guds tron och förklarar dogmer onödiga osv. vilket är ett av de utmärkande tecknen på den enhetskyrka han varnar för i Notre Charge Apostolique. Men i sanningens namn så är det ju bäst att reda ut sådana här saker.

Allt gott!
David