tisdag 21 december 2010

Mozart! Et Incarnatus est (Bernstein)När jag sökte rätta mitt latrin, kom denna video upp. Lyssna och njut!

10 kommentarer:

Simon sa...

Ja tänk vilka rika musikaliska skatter Kyrkan har gett upphov till! Och ändå kör vi med "Kåm o kåm herre Jeeeeeesus!" när vi vill klämma till med något extra. ;)

Tuve sa...

Simon
:)
Tack och lov att vi tillhör en liten utpostförsamling där vi förskonas de värsta klämkäckheterna... Nu under advent så sjunger vi min favorit "Rorate" istället!
http://www.youtube.com/watch?v=cjwOzlBsoXo
Den är underbart vacker!

Carl Jacobson sa...

Mozarts mässa är underbar! Men jag undrar ibland i vilken grad dagens katoliker förstår att uppskatta det arv vi har att förvalta.

Ingenstans görs det bättre än i Westminster Cathedral. Jag postade två klipp från förra julens midnattsmässa här:

http://carl-jacobson.blogspot.com/2010/12/mer-julmusik.html

Katarina sa...

Otroligt vacker musik! Tack =)

Et incarnatus est. Ja, Gud har sannerligen inkarnerats. Han har blivit människa och därmed lärt sig - kan man väl kanske säga - vad det innebär att vara människa. Gapet mellan människa och Gud och har minskats i och med inkarnationen.

Det är just detta som skiljer kristendomen från andra religioner, som jag ser det. Gud är så opersonlig i andra religioner. I och med inkarnationen blir Gud personlig. Jesus var den fullkomliga människan, som vi alla bör sträva efter att efterlikna.

Nej, nu säger jag inget mera, så jag inte säger för mycket =)

Dags att lyssna på 'Juloratoriet' av Bach (trots att han inte var katolik). Det var någon som - i en katolsk grupp på lastfm - ville påpeka för oss andra att Bach faktiskt inte var katolik. Jag anser att kritiken träffade bredvid sitt mål. Bach var lutheran och Luther var katolik (han ville reformera Katolska Kyrkan... inte bilda ett nytt samfund) Bach ville t ex absolut inte sätta sina barn i en reformert calvinistisk skola. All heder åt Bach! Jag förstår honom bara alltför väl.

Gud har blivit människa... Tack vare Den Heliga jungfru Maria, som även förståndiga lutheraner vördar som ett föredöme. Et in terra pax!

GOD JUL

Simon sa...

Tuve:

Jag tillhör också en liten utpostsförsamling och är befriad från mycket dumheter, men när det gäller musiken är det dåligt om gregorianskt och en och annan barnmässa får man genomlida, men värre saker kan ju hända!

Rorate-mässan är underbar, men jag får nöja mig med att lyssna på den på skiva. Detta är en bra inspelning http://www.chantmusicforparadise.com/

Richard Pålsson sa...

luther katolik? Ja innan han blev utesluten automatiskt pga sina heresier och formellt efter att han varnats. luther kanske hade gott uppsåt när han började sin "reform", men på vägen så blev det ingen reforum utan en deform + schism. Reform är ju att återforma till något mer ursprungligt, men luther tog den gamla tron och gjorde något nytt av den.
Inte bara la han till utan han strök och förändrade även efter eget godtycke både Kanoniska beslut och Kyrkans ständiga Tradition. Och värt att påpeka så hade han ingen auktoritet att göra varken det ena eller det andra. hans "reform" är därför lika "katolsk" som muhammeds lära.
Det roliga är att ärkebiskop nestorius faktiskt hade större auktoritet att "reformera" Kyrkan (han var trotts allt en ärkebiskop av Konstantinopel) men han är ändå likt luther en heretiker. God Jul / Richard

Simon sa...

Nåväl, Bach kan inte hållas helt ansvarig för att han var lutheran, han var förmodligen född så. Och hans musik tror jag inspirerat väldigt många katoliker, inklusive jag. Det är min absoluta favoritkompositör och hans mässa in b minor (hur säger man på svenska?) är underbar, hur luthersk den än må vara.

Carl Jacobson sa...

Att Bach var lutheran hindrade alltså inte att han komponerade musik för katolska mässor - som h-mollmässan, som Simon nämner. Den är f.ö. ett riktigt mästerverk bland alla hans många underbara kompositioner.

Richard Pålsson sa...

Vad gäller Bach så finns det en i familjen (Johann Christian Bach) som konverterade och dessutom komponerade:)

Simon sa...

Pålsson:

Jaså? Det hade jag ingen aning om. Men nu när du säger det är det ju självklart. Har alltid tyckt att han var bäst av Bacharna, förutom patriarken själv förstås!