fredag 9 november 2007

Automatisk exkommunion vid vigning av kvinnliga präster

I den här artikeln varnas två kvinnor som planerar att låta viga sig på söndag för att de kommer att bli exkommunicerade. Eftersom jag tidigare haft diskussion med andra huruvida kvinnor som vigts till präster blir exkommunicerade eller ej, så är följande formulering högst klargörande: "He warned the women that additional penalties could be used against them, along with the excommunication that would be automatically imposed." Tyvärr tänkte dock åtminstone den ena kvinnan låta sig vigas ändå, så låt oss be för henne att hon tar sitt förnuft till fånga.

Det är så falskt gentemot dessa kvinnor att hävda något annat än att de blir exkommunicerade vid vigningen och att deras vigning är ogiltig.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tuve,
Nu får Ni skärpa Er! Jag vet iofs inte vad Er exkommunion exakt betyder. Men är det som jag anar (att de kommer att uteslutas) då får Ni skärpa Er.

Det förstår Du lika väl som jag.

Om jag säger att Din och min fru säkert har minst lika mycket att ge som Du och jag i lärofrågor (jag skojar inte) så förstår Du vad jag menar.

Guds frid och välsignelse till Dig och de Dina!

Anonym sa...

haggai!

Noe jeg har lurt på i det siste er hva ordet protestant kommer ifra! Kommer det fra å protestere? Det er isåfall bra navn på protestanter! ;)
Og katolikker betyr altomfattende, allmenn. Jeg liker veldig godt det navnet, og det stemmer like bra på en katolikk. Ortodoks husker jeg ikke helt hva betyr nå, men samme det. Det her er jo helt utenfor emnet.

Om man skal se en bit av himmelen, så må man legge ned sitt eget tenkende om hva som er rent og vakkert. Det er FAKTISK Gud som lager slike regler.
Vi kristne blir påvirkede av det verdslige, og kan tro Gud forandrer seg med moten. Men Gud er Gud og han er uforanderlig.

Det betyr ikke nødvendigvis at alt det gamle er slik Gud ønsker det, men det betyr heller ikke at det vi tror er rett idag er en Guds ordning.

Gud er fullkommen. Men allikevel så elsker han oss, selv om vi ikke er fullkomne. Men Gud har også et ønske om å føre oss mot det fullkomne, og det vil vi oppleve om vi søker dypere inn i Guds nærhet.

Jeg opplever kristne (protestanthjerter) som er opprørske imot Guds ordninger. Antagelig mest fordi de har blitt lurte i sitt sinne om at det er diskriminerende å underordne seg. Man kan se på det å underordne seg som det å være mindre verdt. Men i Guds rike er alle mennesker like mye verdt, for Gud gir hver enkelt hele sitt hjerte. Derfor beror det ikke på hva Gud gir, men på hva vi tar imot.

Det er noe vakkert med det Gud gjør. Og Gud gjør det minste størst i skjønnhet. Du vet himmelen er en vakker plass. Den er vakker fordi alle må underordne seg Gud. Men det er ikke likestilling i himmelen heller! Du trenger ikke å tro det kjære protestantiske hjerte, men skjønnheten blir større når barn kommer i den ordningen Gud har kalt dem til, og kvinner blir vakrest når de er i den ordningen Gud har kalt de til, og menn vil skjønnest i den ordningen Gud har kalt de til. Men dette er kansje ikke like synlig for alle. Noen syns kansje makten er den viktigste, og at vi skal dele makt mellom oss, akkurat som vi har noe makt uten Gud?
Og så mistenker jeg veldig sterkt urene motiv iblant protestanthjerter når det gjelder katolsk lære, for å lage splitring som er protestanthjertenes seger.

Men dere vinner ingenting for Gud!

Men visst bruker Gud kvinner! Det fantes da kvinnelige profetinner i GT også! Kvinner som ble brukt av Gud! Kvinner som underordnet seg Gud, og de ordninger Gud har gjort.
Men det fantes ingen kvinnelige prester i GT heller. Og heller ingen homofile prester.
Det betyr ikke at Gud elsker homofile eller kvinner mindre, men bare at skjønnheten blir vakrere når vi kommer i rett ordning. Jeg tror Gud er følsom for skjønnhet!

Men Gud bruker kvinner som ydmyker seg for han ordninger. Kan du se en mann som Gud har brukt mer enn moder Teresa?
Og jeg har opplevde at Gud har sagt til meg akkurat det samme som til Vassula Ryden en profetinne som har skrevet ned Guds budskap med sin hånd styrt av Gud. Så til og med håndskriften er en helt annen enn hennes egen. Jeg finner ingen av Guds profeter i vår tid som har gitt sterkere ord enn de Gud har gitt gjennom henne.
En prest i dKK må underordne seg mer enn andre. For å bli prest er det viktig å kunne underordne seg den ordning man er under, og ikke gå til opprør i mot den.

men om protest og opprør hjerter skjønner det, knappast.
:)

Anonym sa...

Haggaj,
Antingen är man med i kyrkan och lever i enlighet med dess lära, eller så kan man gå ut ur den. Det finns inget tvång på att vara katolik ;-)

Exkommunikation innebär: "... det strängaste kyrkostraffet, som förhindrar mottagandet av sakramenten och utövandet av vissa kyrkliga handlingar" (katekesen 1463)

Det finns alltid en väg tillbaka för den som är exkommunicerad. På samma sätt som en fotbollsspelare som spelar efter egna regler blir utesluten så gäller samma sak i kyrkan.

Tuve sa...

Haggaj
Min fru har säkert MINST lika mycket att ge andligt som mig. Men varken jag eller min fru är kallade till (det specifika) prästerskapet...

Precis som Rudie mycket bra beskrivit, så har Gud egna planer för alla. Och bara för att alla inte är ämnade att göra samma saker så betyder inte det att någon är mer eller mindre värd! Bara för att jag inte kan föda min och min frus barn, så betyder inte det att jag är en sämre förälder eller att min insats är mindre värd... Precis som familjen är en enhet som fulländas genom samverkan och samspel mellan föräldrar samt föräldrar och barn, så är kyrkan en enhet där alla har sina egna uppgifter. Om alla skall göra allting lika så kommer något att inte bli gjort, det är inte så Gud önskat det.

Visserligen är det sant att det finns övervägande manliga kyrkolärare, men det betyder inte att de kvinnliga kyrkolärarnas bidrag varit mindre värt, eller att alla de som inte blivit kyrkolärare inte skulle ha bidragit till kyrkans helhet. Ta Moder Teresa som exempel, hon har gjort enormt mycket för kyrkan och världen, och hon kunde göra det lika bra (eller kanske bättre) fastän hon inte var präst. När jag var i Colcatta för ett par år sedan var jag i the Missionaries of Charities moderhus. Vid morgonmässan var alla noviser och postulanter där och sjöng och de var MÅNGA (100-tals) unga kvinnor från hela världen, deras glöd och oerhörda glädje gjorde ett enormt intryck, särskilt med tanke på vad de valt att ägna sina liv åt, de fattigaste av de fattiga (vilket innebär en missär som vi svårligen kan föreställa oss).

Det känns inte som jag behöver tillägga så mycket mer i sakfrågan till det som Rudie svarat.

Allt gott!

Anonym sa...

Frid Tuve!

Jag vill bara säga att jag håller med dig i sakfrågan. En församling måste ju ha sina regler och om någon vill frispela, efter samtal och genomgång inför församlingen, måste denna uteslutas. En utesluning måste också visa på en väg tillbaka och församlingen måste då ta emot denne då den ångrat sig. Så ser jag på den bibliska församlingen.
Nu har vi ju delade meningar ang. just katolska kyrkan (vad gäller att herderollen är föreskriven endast män håller jag faktiskt med om, denna hållning har man också bland de mest konservativa "protestanterna", exv. baptister i USA och ortodoxa lutheraner).
Ditt stycke i din kommentar som börjar "Precis som ..." håller jag till fullo med om, detta stycke (men byt ut kyrka mot församling) skulle lika gärna kunna vara en del i en "protestantisk" predikan.
/Gustaf

Z sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Z sa...

Håller med dig om att deras vigning är ogiltig, även om jag, som du vet, sympatiserar med Haggaj i denna fråga.

Tror att detta med att kvinnor inte får vigas bara gör att den "strukturella synden" i samhället, dvs diskrimineringen, bara fortsätter.

Om man i bestämmer sig för att bara män får ha vissa ämbeten, kommer folk att första hand önska sig söner då de ska få barn.
Man bidrar själv till att kvinnor blir "mindre önskade".
Ett patriarkat har man för att man bestämmer sig för det.

"Visserligen är det sant att det finns övervägande manliga kyrkolärare...."
Just detta som du skriver är ju just ett resultat (kanske indirekt) av att kvinnor inte får samma tillgång till info som män, inte heller i kyrkan.
Den som inte är ministrant (i 'endast manliga ministranter'-församlingar) kan inte följa med på ministrantresor, dvs middagar, samtal med kardinaler, etc...

Den som inte är kardinal/präst/biskop, får ju åka på mycket färre teologi-möten

Men, som sagt, dessa kvinnor som du berättar om, är inte vigda enligt mitt sätt att se.

Simon sa...

Det rörda stiftets ärkebiskop har uttalat sig i frågan: http://www.archstl.org/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=1