onsdag 9 januari 2008

En trappa... tre mysterier... ett mirakel?

I Santa Fe finns det sedan mitten av 1800-talet en kyrka som byggdes åt Lorettosystrarna där. När kyrkan stod klar blev det uppenbart att man förbisett en viktig detalj (helt i Mulle Meck-anda, för er med små barn...). Man hade glömt bort att bygga en trappa upp till "körbalkongen". Kyrkan var för liten för att bygga en vanlig trappa, enligt alla de lokala snickare som anlitades, istället hänvisades systrarna till att använda en stege.

Systrarna bad en nio dagars novena till snickaren, den Helige Josef. Den nionde dagen kom det en man och knackade på och sade att han kunde bygga en trappa åt systrarna. Enligt legenden så byggdes trappan under 6 månader. Det finns tre saker med trappan som gör den speciell.
  • För det första så vet man inte vem snickaren som utförde arbetet var. Han dök upp från ingenstans och när arbetet var avslutat så försvann han utan att ta betalt för arbetet.
  • För det andra så är trappan byggd på ett högst snillrikt sätt. Den gör två 360-graderssvängar helt utan något synligt stöd. Det finns helt enkelt inget bärande element. Vidare så sägs trappan vara byggd helt utan spikar eller lim, utan skall hållas samman enbart med träpluggar.
  • Slutligen så vet man inte varifrån virket till trappan kan ha kommit. Sådant trä finns inte i den regionen.
Huruvida det är ett mirakel eller ej får var och en avgöra, men ett imponerande bönesvar är det likväl... Tydligen har man möjligen kommit på vem den okände snickaren var, men det gör ju inte bönesvaret mindre verkligt...

Och så ett par bilder på denna fantastiska trappa
Technorati Tags: ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Denna något bestämda kvinna (vilken man kan läsa om i Wikipedia) ger ingen förklaring till hur trappan kan stå utan något stöd. Det är den punkten som jag tycker är mest intressant.
Dessutom anser jag att om nu trappan var färdigmonterad i Frankrike, så borde det inte stått att snickaren fått betalt för "trä" utan för en trappa. Då får man givetvis bortse från den något udda och ömtåliga last som en sådan trappa måste varit att ha med sig över havet...

RUDIE sa...

Hellige Josef må vel ha hjulpet til litt også på "himmeltrappen", eller snekker Jesus kan jeg også tenke meg ville gjøre en slik trappa!
Fin er den ihvertfall, den fineste trappen jeg har sett!
Og helt utrolig at den kan stå uten stød! :)

Z sa...

Blev helt perplex av denna skönhet. Vilken bild!

kyrksyster sa...

Underbart!