torsdag 1 november 2007

Sola Scriptura ;)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe!
Men det är långt ifrån så lätt som att bara klicka på en knapp för att bli medlem.

Anonym sa...

Dom ville inte ha mig. ;-)

Roy-Olav sa...

Artig ;-)

Det er kanskje på tide å trykke, men der er jo også eit tredje alternativ; den ortodokse kyrkja...

Anonym sa...

Nåja Tuve, detta var ju skoj. :)

Men inte handlar sola scriptura om "private interpretation". Det är ju Anden som uppenbarar ordet! Och detta kan Anden göra för vilken enfaldig och olärd kristen som helst utan ett läroambäte som anger ramarna.

Lärarna inom kyrkan behövs men uppenbarelsen av ordet ges genom Anden till alla som verkligen söker Sanningen i Guds ord - Ordet Jesus som skriften vittnar om.

Och alla olika tolkningar då? Jag säger som Kierkegaard: "Truth is subjectivity" Farligt att tänka så? Även katolska mystiker hävdade det. Bl a Ignatius av Loyola!

Kristina sa...

Hehe, den var kul den. Hoppas att det är okej att jag själv använder den vid något tillfälle?

Tuve sa...

Eva-Maria
Visst är det Anden som uppenbarar Sanningen, men alla som hävdar att Anden väglett dem kan inte vara ledda av Anden. Gud är inte och kan inte vara motstridig, om än oändlig. Alltså kan inte både den som hävdar att han kommit till slutsats A genom DHAs vägledning och den som hävdar att han kommit till slutsats icke A genom DHAs ledning ha rätt i att Anden lett dem. Minst en av dem måste ha blivit ledd av sig själv... Men visst kan Anden uppenbara Sanningen för vem som helst, Han ser inte till person (åtminstone inte till rang...)

Jag har inte läst det som du hänvisar att Loyola sagt, så jag kan inte bedömma det. Visst finns det många fasetter och ett i princip oändligt djup i Guds ord, men som jag sade tidigare, Gud är inte och kan inte vara i strid med sig själv, därmed kan inte Sanningen vara det heller. Alla tolkningar av bibeln är inte riktiga, men samma ställe i bibeln kan ofta ha mer än en betydelse, definitivt!

Anonym sa...

Håller helt med om det du skriver här Tuve. :)

Då handlar frågan snarare om vilken tolkning som är uppenbarad av Anden och vilken som är enbart människotankar. Där kommer kristna knappast någonsin att bli överens.

Så vad pysslar alla kristna med i sina bloggar? Försöka övertyga om "sanningen enligt mig" eller om att i gemenskap frigöra varandra till att tjäna Gud bättre och vinna människor?

Lite av detta funderar Dag Selander på också i en bloggpost för några dagar sedan.

Tuve sa...

Eva-Maria
Jag antar att svaret är både ock. Visserligen hoppas jag att det inte är Sanningen enligt MIG, som jag skriver om, utan Sanningen enligt dKK, som Hon har kommit fram till under 2000 år. Det är för mig en inte helt oväsentlig skillnad...

Men för egen del har den senaste tidens bloggande och kommenterande varit ytterst revitaliserande för tron, och har befäst och fördjupat min tro och min kärlek till Gud. Men när det är sagt så får jag ju lägga till att jag ibland (ofta?) faller offer för frustration och/eller tävlingsinstinkten, det vore oärligt att inte erkänna...

Allt gott!