måndag 10 mars 2008

Äntligen har Forum för levande historia fått något verkligt viktigt att göra...

Jag vill inte på något sätt påstå att det varit oviktigt att kartlägga nazismens brott, tvärtom! Men detta har gjorts både grundligt och av väldigt många under väldigt lång tid. Under samma tid har det skett MINST lika fasansfulla övergrepp mot mänskligheten, fast av en ideologi som omhuldats i svenska medier och av svenska vänsterregeringar. Men nu äntligen börjar även kommunismens fasansfulla övergrepp att kartläggas och lyftas fram i den allmänna debatten.

Några nära släktingar, yngre än mig, fick i skolan lära sig en hyllningssång till Lenin, utan några förklaringar eller analys av hans brott... Man får väl hoppas att mina barn får slippa det som mina släktingar fått utstå i skolan!

Det är min förhoppning att det inom kort skall bli lika uppenbart vilka fasansfulla följder kommunism har fått över allt där det har implementerats, så att människor i gemen kommer hysa samma avsky för kommunism och kommunistsympatier , som vi lärt oss att hysa för nazism och nazistsympatier! Hoppet är det sista som överger oss...

Märk väl, hittills på morgonen tycks varken svd eller dn ha skrivit något om detta...

Brott i kommunismens namn skildras - sr.se
Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer | Forum för levande historia
Kommunismens svarta bok - Wikipedia, den fria encyklopedin
(kan varmt rekommenderas för dem som vill veta mer, och som orkar fördjupa sig i avskyvärdheter...)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Förväntar du dig något annat?

Svenska medier brukar tiga ihjäl allt som inte anses vara "korrekt".

Anonym sa...

Äntligen!

Detta är en sann måttstock på hur moget ett samhälle skall betraktas vara.

Jag har under större delen av mitt liv försökt påvisa vilka fasansfulla effekter kommunismen haft, men nästan undantagslöst viftats bort av en skrämmande naivitet.

Är det för att ganska många fortfarande tror på Karl Marx fabler? Och många så i journalistkåren? Skulle idiotfrågan "Är det rätt att säga att detta handlar om propaganda mot kommunismen som ideologi?" ställas mot liknande initiativ om Nazismen?

Hur många lik måste man stapla innan detta lands befolkning vågar inse vad kommunismen lett till?

Det vanligaste bemötandet är att som en betingad reflex försöka koppla kommunismen till något annat irrelevant. Väldigt få vågar betrakta denna dödens ideologi för vad den är.

Sanningen skrämmer!

OS-värden Kina, abort av fullgångna (ännu ett lik): "Seeking justice for Yang Yin"

minutz3 sa...

Tuve: varför inte få lära oss "Deutschland über alles" som motvikt i skolan istället? ;-)

Nej men visst, det är självfallet bra att uppmärksamma de brott som kommunismen begått likväl. Man hör alltför ofta, när man diskuterar, om korstågens brott, vilket mig veterligen har varit betydligt mer motiverade än kommunismen eller nazismens brott.

David Nyström sa...

Intressant.

Jag är själv dock lite kluven runt detta. Och tro mig, det beror inte på att jag har ngt emot att kommunismens brott uppmärksammas, tvärtom. Däremot tycker jag det är problematiskt när staten börjar bedriva historisk forskning. Jag har skrivit tidigare om detta här:

http://daveblogg.blogspot.com/2007/09/ska-staten-driva-historisk-forskning.html

Anonym sa...

Jag håller naturligtvis med dig på sitt sätt, men samtidigt kan jag känna lite att man gör samma misstag en gång till: man bedriver upplysningsverksamhet om något som i o f s är viktigt, men man gör det inte när det behövs som bäst, utan tvärtom när det är som mest politiskt ofarligt. För ärligt talat: visst är okunnigheten om kommunismens brott stor, men jag tror ändå den är mindre än någonsin förr, och fr a: inte känns kommunismen som något större ideologiskt hot just nu... (Nu talar jag alltså om Sverige. I forna Sovjet behöver de definitivt lära sig en del om sin historia.)

Då känns faktiskt nynazismen åtskilligt mer oroande i nuläget. Dessutom så har vi redan en situation i England där många lärare helt hoppar över all undervisning om Förintelsen av rädsla för sina muslimska elever och deras föräldrar. Det är rimligtvis bara en tidsfråga innan den trenden kommer även till Sverige — om den nu inte redan gjort det. Har du sett siffrorna på hur många procent av Sveriges skolungdomar som tror att Förintelsen bara är en propagandabluff?

Men det jag verkligen skulle önskat att de ägnade sig åt — högst aktuellt och synnerligen politiskt inkorrekt — är ateismens brott. Givetvis till stor del samma sak som nazismens och kommunismens brott, men sett från en helt annan, och, enligt mig, mer korrekt, synvinkel.

Jag menar givetvis inte att de skulle bedriva religiös propaganda. Det behövs inte. Varje seriös forskning kommer att visa att det är ateismen som är farlig — inte tron. Eller i varje fall inte traditionell kristendom.

Jag är så fasansfullt trött på allt tjat om inkvisition, korståg, häxor och Galilei, där varje droppe fakta blandas ut med tio liter lögner och ändå blir det mer sant för varje gång det upprepas. Är det någonting i historieämnet folk just precis nu skulle behöva lära sig mer om så är det just precis Kyrkans respektive ateismens verkliga roller i utvecklingen.

Dessutom så gillar jag inte riktigt när man angriper kommunismen rakt av "som kommunism". Grundidén i kommunismen är trots allt en communio-tanke som är hämtad m e m rakt ur NT. DEN är det inget fel på, tvärtom. Den kan vi hitta i alla möjliga kristna och sekulära sammanhang vi inte omedelbart tänker på som "kommunistiska": allt från kloster och kibbutzer till LRF och Konsum.

Felen börjar dyka upp när läran görs påtvingad, allomfattande och helt och hållet inomvärldslig — och fr a när den sedan förvrids till sin motsats genom att man bygger på med en diktatorisk centralmakt av avgudakaraktär. Därför anser jag det betydligt mer exakt att tala om saken som "ateismens brott" än som "kommunismens brott".

Annars så håller jag också med David: det finns definitivt ett principiellt problem här.

Ang. sångerna så har jag motsatt erfarenhet. Jag har fortfarande aldrig ens läst hela texten till Internationalen. De andra "stora" arbetarsångerna kan jag bara som några lösa titlar och melodisnuttar, om ens det. Vilken titel som hör ihop med vilken snutt har jag ingen aning om.

Nu som vuxen kan jag tycka att det är en fruktansvärd brist i allmänbildningen. Lika väl som vi i skolan lärde oss psalmer och nationalsånger så borde vi naturligtvis ha fått lära oss denna del av vår historia och vårt kulturarv. Men givetvis insatt i ett sammanhang, det håller jag med om. (Lustigt nog ansågs Marseljäsen däremot politiskt korrekt..)

Att vissa tidningar inget skrivit just när du letade beror nog f ö på att det inte var någon nyhet. Det har varit känt i månader och åtminstone SvD har skrivit spaltmeter sedan minst ett halvår. Anklaga inte tidningarna när det är du som ligger efter... ;-)

Tuve sa...

D
"Anklaga inte tidningarna när det är du som ligger efter... ;-)"
mea culpa :D

Du har många poänger i din kommentar. Inte minst att det i princip handlar om ateismens brott snarare än nazismens eller kommunismens. Däremot håller jag inte med om att kommunismen inte skulle få angripas för att den hämtat inspiration från NT. Lenin lär ha sagt ungefär: "Döm oss inte efter våra teorier, utan efter vår praktik." Den domen som då bör fällas är hård... Oavsett om det finns vackra ideal bakom...

Tack för din kommentar, jag uppskattar att du tar dig tid!

Glad påsk och allt gott!