fredag 7 mars 2008

Nya Mariadogmer

Under de första 1800 åren av kristendom så gick utvecklingen väldigt långsamt, särskilt när det gäller Marias roll. Endast två dogmer om Maria hanns med under hela denna långa tid. Men sedan dess har vi bättrat oss väsentligt. Under loppet av endast drygt 100 år så tillkom ytterligare 2 nya dogmer. Nu finns det en stark rörelse för att också proklamera en femte Mariadogm. Om vi antar att den kommer att proklameras inom kort så kan man göra en prognos för hur utvecklingen kommer se ut när det gäller nya Mariadogmer.

Vi ser tydligt att det har skett en accelererande utveckling. Om vi antar att den andra dogmen kom en hel del förtidigt och den tredje dogmen egentligen blev lite fördröjd, så får vi en vacker exponentialkurva över hur dogmerna har proklamerats. Utifrån denna iakttagelse så blir det lätt att förutse att vi kommer få se nya Mariadogmer allt tätare i framtiden. Därför är det viktigt att vi redan nu börjar fundera på vad innehållet i dessa dogmer skall komma att bli, så att vi kan hänvisa till att traditionen redan existerat (jmf resonemanget om målningen på Doktorns inlägg).

Den första dogmen handlade om att Maria är Jesu mor.
Den andra handlade om att hon var och förblev jungfru.
Den tredje handlade om att hon var född utan arvssynd.
Den fjärde handlade om att hon blev upptagen till himmelen.
Den femte är tänkt att definiera Maria som vår mor.

Nu blir alltså frågan vad de kommande dogmerna om Maria skall ha för innehåll.

Vi har redan konstaterat att Maria är Jesu mor. Eftersom det är rätt otänkbart att Gud skulle varit otrogen måste vi ta för givet att Maria är Guds fru (den Helige Andes brud), vilket självklart skall bli en dogm.

Hon är upptagen till himmelen, där Jesus är kung, alltså måste hon som kungamor vara drottning.

Jesus sade "Den som gör min himmelske faders vilja är min bror och syster och mor" (Matt 12:50)
Maria gjorde ju faderns vilja och måste därmed också vara Jesu syster och bror, vilket naturligtvis måste proklameras (helst i två olika dogmer, the more, the merrier). Följden av att Maria är Jesu bror är att Maria måste vara både man (bror) och kvinna (syster och mor).

Ur detta konstaterande går det naturligtvis att dra flera slutsatser om Maria som måste proklameras som dogmer.
En följd blir att Maria inte bara är vår mor utan även vår far, syster och bror (dvs, om vi gör faderns vilja), vilket leder till ytterligare 3 dogmer.
Förutom att Maria inte längre bara är Gudaföderskan följer att hon, eller kanske han, nej det får bli hoan, även är Gudafödaren.
Vidare följer att hoan inte bara är drottning utan även drott, och om hoan är kung så kan ju Jesus bara vara prins.

Det blir möjligen lite problematiskt med relationen mellan Gud och Maria, men vi får kanske omvärdera vår syn på Gud så att det passar in med vår upplysta syn på Maria. Om Maria är både man och kvinna borde det teoretiskt vara möjligt att hon gjort sig själv med barn. Men eftersom det står att barnet kommit till genom Helig Ande måste det vara så att Maria också är den Helige Ande och därmed Gud. Då får vi ju helt plötsligt oanade möjligheter att proklamera dogmer på löpande band.

Utifrån dessa nya insikter, helt i linje med modern feminism, så öppnar sig oanade möjligheter för kyrkan att ta sig ur den rätt radikala position som hon haft gentemot samhället under hela den moderna tiden. Hon kan helt enkelt räta in sig i ledet och behöver inte uppfattas som så bakåtsträvande. Med dessa nya insikter följer också oanade möjligheter för den framtida ekumeniken.

--------------------------------------------------
Kristina förärade mig stafettpinnen i denna säsongens humorstafett. Det är onekligen väldigt svårt att välja vem man skall lämna vidare detta tunga ansvar till... Det har framförts önskemål om att lämna över till protestanter, men så vitt jag kunnat se så har heller inga ortodoxa haft den äran. Så frågan som jag ställer till er läsare, och er staffetsamrodnare, är: skall pinnen övergå till en protestant, eller föredrar ni att den övergår till en ortodox? Jag har en av varje sort i lager...

Den som får överta pinnen förväntas välja något ämne ur Charlottes godispåse. Men det tycks vara möjligt att även komma med egna uppslag, så som Z gjorde...

Uppdatering 1: Efter att ha inhämtat synpunkter från både humorkonciliet och ett par andra så har jag nu beslutat att tilldela pinnen till Nomas som därmed får representera våra ortodoxa syskon. Nomas/Thomas har nu skrivit ett väldigt fyndigt inlägg och skickat stafettpinnen vidare.

Uppdatering 2: Haggaj på Aletheia länkade till mitt inlägg i tron att det var seriöst. Han ursäktade sig med att han inte hade läst det så noga... Det roade mig kungligt, särskilt eftersom jag försökt skriva så att det vid första anblick skulle se seriöst ut...

Allt gott!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tuve,
verkligen kul det här :D
Speciellt det urartade slutet...

Varför inte en ortodox? Det är så sällan de höjer rösten i bloggarsfären.

minutz3 sa...

Heh, betyder det att Heliga Jungfru Moder Maria är Herren alltså?
...nu är jag verkligen förvirrad XD

Apropå frågan så tycker jag annars att vi borde hålla kvar stafettpinnen såhär katoliker emellan, men i värsta fall så lämna det åt en ortodox. Men nåde dig om du skickar det till en protestant! De har redan tagit tillräckligt med utrymme överallt i samhället.

Anonym sa...

Jo, som bloggkonciliet beslutat är det helt OK att välja egna grejer.

Vad kul det vore med en Ortodox företrädare också :) Kör på det! Den som har humor är välkommen.

Och det känns skönt att äntligen få lite ordning bland Mariadogmerna ;) Gott jobbat! Länka tillbaka till Charlotte eller mig (eller båda, helst) med ditt inlägg och berätta också gärna vem du väljer att skicka vidare till.

(Vederbörande får naturligtvis vara katolik, också, men det är kul med ekumenisk spridning).

Jo - och så var det ju detta med boken. Alla som bidrar med lustigheter under fastehumorstafetten får ett ex av min bok "Jakten på det försvunna skrattet" som handlar om humor och kristen tro ("nåja... Den är inte katolsk, så man får väl se hur kristen den är...")

Så skicka gärna din vanliga postadress till mackan[kanelbulle]greatthings.se så kommer ett ex i posten.

Minutz3 - har lagt din bok på lådan idag så den borde dyka upp på måndag. Hann inte igår :(

Anonym sa...

Hmm...
Jag som trodde man "ska" se Kyrkan som sin mor.

//Johannes

Charlotte Thérèse sa...

Tuve,

Kul inlägg! Du får en guldstjärna.

För att citera någon - minns inte vem:

"Du HAR ju humor".... ;-)

Ser att du inspirerades av godiskorgen till ett delvis nytt ämne - framåtblickande - så jag lägger till din rubrik där - och den som brinner av längtan att fördjupa sig i de senaste 25 Mariadogmerna har alltså fortfarande en chans....

Det går bra att komma med nya ämnesförslag också till godiskorgen - gärna om sånt som det har bråkats om i den kristna bloggosfären!

Jättekul att pinnen gick vidare till en ortodox!

För att förtydliga *de ofelbara och vid det här laget högst traditionsenliga* reglerna:

Länka ALLTID till godiskorgen i min blogg - jag uppdaterar den så att alla inlägg kan nås därifrån och ni ser till att alla inlägg leder tillbaka dit så sluter vi cirkeln (det var dessutom så jag fick omedelbart besked om att du hade skrivit). Länka helst också (d.v.s. gör det!) till Mackans inlägg - det förenklar beredskapen inför eventuella tuffa koncilieinryckningar om vi båda hålls up to date med samtliga pinnars yrande flottfärd genom den ekumeniska etern!

Charlotte

Z sa...

En liten nitpick

jag valde ju ett av Charlottes ämnen: Fördelar med ateismen. Min fantasi hade inte räckt för ett eget ämne....

Roligt inlägg. En dogm-generator, alltså ;)

Anonym sa...

Tuve,

Strålande! Men, när kommer dagen då vi alla får skapa våra egna dogmer? Lite avis på frifräsarna som kan uppfinna en massa egna grejor, medan vi måste sitta och vänta på det lååångsamma tempot i Rom.

Såsialstyrelsen rekommenderar: 6 till 8 nya dogmer om dagen!

Johanna G sa...

Zoltan:
6-8 nya dogmer per dag?! Då kommer vi ju snart inte hinna göra annat än att lära in alla nya dogmer, läsa förklaringarna bakom och debattera huruvida de är rätt eller fel, eller om de bara kom ut vid fel tidpunkt. Helt enkelt kommer hela samhället avstanna eftersom alla redan har fullt upp med annat. Eller nåja, kanske bara det kristna samhället, vilket skulle ge ateisterna lika mycket försprång som om de lyckats uppfinna sjumilastövlar!!

/Johanna G

Tuve sa...

Nja Zoltan
Jag tror inte du behöver vänta så länge som man skulle kunna ana. Om min prognos står sig kan vi nog räkna med ytterligare 2-5 nya dogmer de närmaste 50 åren, och därefter kommer vi få se nya dogmer med allt kortare intervall... Du och jag kanske inte kommer få uppleva 6 dogmer om dagen, men det finns gott hopp om att våra barn och barnbarn skall kunna få uppleva denna ljuva framtid...

Rome is catching up... :D

Kristina sa...

Kul inlägg Tuve, och kul att det går vidare till en ortodox. Förr eller senare går det säkert vidare till en katolik igen, så att ordningen blir återställd så att säga:P

Anonym sa...

Det är onekligen lite roande att någon tycks ha tagit inlägget seriöst :D

Anonym sa...

Tuve,
jag håller på att arbeta lite nu på mitt humorinlägg - rättare sagt; jag snickrar fram min plan för hur det ska se ut och handla om - och beslutade mig undertiden att fundera på vilken jag själv ska ge vidare stafetten till.

Vad jag förstått verkar ett flertal vara måna om att stafetten gärna går tillbaka till Rom. Dessvärre är mina svenska bloggmarker ofta av annan karaktär.

Mitt första alternativ var bloggen Metanoia, som har både god kvalite och sinne för humor (och tillräckligt "katolsk", för att vara frikyrklig!) - denna är dock för tillfället under uppehåll.

Mina andra alternativ är, utan rangordning:

den icke-teologiska, protestantiska , välskrivna och ofta mycket underhållande bloggen femenigheten (se t.ex. inlägget "hej världen"; http://naturtjejenmedturban.blogg.se/

den katolska bloggen "en rätt så katolsk blogg", som kan skriva bra saker, och alltså är mitt katolska alternativ. http://katolskblogg.blogspot.com/

den ortodoxa bloggen "Katholou", vars skribent/författare/whatever är mycket kunnig och bildad, och som skriver mycket intressanta saker; han kan nog få fram något humoristiskt. http://katholou.wordpress.com/

slutligen: bloggen "busy being born", som väl ligger i samma klass och anda som metanoia. http://busy-being-born.blogspot.com/

Har jag några önskemål eller synpunkt från Er - Tuve och konciliet - att ta hänsyn till?

Evlogia Kyriou!
// Thomas aka "nomas"

Anonym sa...

Thomas
Vad mig anbelanger är du fri att välja vem du vill (inom kristenheten, får man kanske tillägga...).

Jag uppfattar önskemålen om ett snabbt återbördande av staffetpinnen till katolskt håll mest som ett skämt, och tycker personligen det vore kul om fler ortodoxa blev involverade!

Alla dina förslag låter som bra val i mina öron... Men jag ingår inte i humorkonciliet, så jag säger inte mer än så... Kanske du eller någon annan ortodox representant vill gå med i konciliet, så att det blir ett sant ekumeniskt koncilium :)

Allt gott!

Anonym sa...

Haha, mycket bra Tuve!!! Och det var inte förrän efter ungefär hälften av inlägget som jag insåg att det bara var skoj och kunde lugna ner mig.

Tuve sa...

Simon :D

Då känner jag att jag verkligen lyckats... ;)

Allt gott!