lördag 9 februari 2008

Anathema

Vi katoliker brukar ofta ställas till svars för att kyrkan förklarat folk anathema i olika sammanhang i historien. Det är befriande att då läsa The Concise Oxford Dictionary of the Christian Church's definition på anathema:
anathema. The word means ‘separated’ or ‘accursed’. In the OT it was used of ‘things devoted to God’, that is not for common use; later when applied to people it came to involve exclusion from the community and loss of goods. St Paul used it of separation from the Christian community. Anathematization, which became the regular procedure against heretics, was distinguished from excommunication; whereas the latter involved only exclusion from the sacraments and worship, the former was complete separation from the body of the faithful. The distinction gradually lost its meaning and since 1983 the term has had no official application in the penal code of the RC Church. (Källa: "anathema" The Concise Oxford Dictionary of the Christian Church. Ed. E. A. Livingstone. Oxford University Press, 2006. Oxford Reference Online. Oxford University Press. Hogskolan i Boras. 9 February 2008 <http://www.oxfordreference.com/views/ENTRY.html?subview=Main&entry=t95.e231>)

Med tanke på hur obotfärdiga syndare hanteras inom frikyrkligheten idag (enligt bl a Gustaf i kommentarer hos Monica) så måste ju slutsatsen bli att medan katolska kyrkan inte längre använder anathema, så gör istället frikyrkligheten det. Aningens ironisk eftersom de frikyrkliga ofta är blixtsnabba att anklaga oss för att förbanna dem som förklaras anathema...

Allt gott!

Technorati Tags:

18 kommentarer:

RUDIE sa...

Jag läste nesten alla komentarerna som Monica fick, ock då tänkte jag;så härligt det skall bli å gå ut av den protestantiska församling! Ja, för jag är så läss på just sådane diskujoner...
Jag tror det är mycket mer sårande för dom som sliter med sina laster där grenserna är så udda, ock människor dömmer med hårda ord. Jag tycker mycket om homofile, i varje fall dom jag känner. Men jag respekterer vad kyrkan lär är rätt ock fel, endå.

Anonym sa...

Du är välkommen hem Rudie!

Ja, jag är också extremt less på den aggressivitet jag ser på vissa bloggar. Men, det finns några underbara undantag!

Jag ser ofta först "jag älskar dig min broder/syster", men ser därefter en lååång utläggning som bara handlar om att kalla halva kristenheten för "hor, antikrist, irrlära, hednisk" etc.

Varför? Kanske för att: förnuft = djävulens hora... och då återstår ju bara vettlöst pladder!


Anathema - heavy stuff Tuve!

Och ikväll avfyrade Aletheia ytterligare en salva mot halva kristenheten... Ser inte att några katoliker överhuvudtaget tillägnar sina bloggar till ett korståg mot exempelvis "frikyrkliga". Katolikerna och många andra är förhoppningsvis upptagna med att omvända och frälsa.

Anonym sa...

Zoltan
"Ser inte att några katoliker överhuvudtaget tillägnar sina bloggar till ett korståg mot exempelvis 'frikyrkliga'".

Nej, eftersom vi erkänner att det finns mycket gott hos dem finns det ju egentligen ingen anledning till det. Även om det finns många virrpannor och förvirrade idéer bland dem, så har många en genuin Gudskärlek som är värd all respekt.

Som jag ser det så finns det ett genuint problem i mentaliteten hos Alethiea (som jag främst förknippar med Haggaj). Själva vill de gärna kritisera och ifrågasätta, men om någon kritiserar dem eller har synpunkter på deras slutsatser, så är det en annan femma. Allra helst om det är en katolik som har sådana synpunkter... Jag fick ett SMS från Haggaj, efter att jag ifrågasatt hans slutsats att bara för att man som frikyrklig skrivit under Charta Oecumenica så har man skrivit under på att man delar Kyrkans mål med enhet. Han skrev "Du är pinsam" och hade tagit bort min kommentar.

För egen del var det droppen. Jag har ställt många frågor till honom, och hittills har han inte gett ett enda rakt svar, utan har alltid försökt slingra sig genom att svara på frågor jag inte ställt, eller ge motfrågor.

Än så länge har jag inte sett samma tendenser hos Daniel och Andy, och man får väl hoppas att de kan ha ett gott inflytande på Haggaj. Men det sägs att det är svårt att lära gamla hundar sitta...

Allt gott!

Anonym sa...

Tuve,
No comments about his behavior....

Även jag har fått en av mina kommentarer borttagna där, som länkade till Luthers förhållande till Maria. Jag såg att det kom in och senare kunde jag inte hitta den, hur jag än letade...

Anonym sa...

Är det någon idé att diskutera med människor som är så fulla med hat som några av dessa kommentatorer verkar vara? De är överhuvudtaget inte intresserade av att höra någon annans åsikter.

Monica O Kolkman sa...

Tuve och alla andra!
Jag kan förstå att aggressiviteten mot katolska kyrkan och katoliker upprör, min ställning har jag försökt att beskriva på olika bloggar, inkl. min egen. (Jag är speciellt trött på katolska kyrkan-Skökan-kopplingen, innerligt trött!)
På min blogg är min strävan att få ett öppet samtal och hålla det aggressiva borta.
Andra får döma om jag har lyckats eller inte.
Jag har själv många frågor och inte alltid svar.
Men hur ska man kunna ställa frågor och diskutera om man inte riktigt tas på allvar (inkl. ens kyrka)

Tråkigt med bemötandet från Haggaj, Tuve.

David Nyström sa...

Tuve, jag är förstummad och bedrövad.

Om inte en förklaring/ursäkt framförs av Haggaj på detta forum kommer i alla fall jag att bojkotta Aletheia helt framöver, och jag skulle vilja uppmana andra att göra det också. All min respekt för honom (i den mån jag haft någon sådan) är just nu grusad. Det här den typ av mobbning som min kära mor (hon är skolkurator) försöker stävja bland sjundeklassare; skicka hånfulla sms-meddelanden, jag tror knappt det är sant.

Hoppas ni inte drar alla frikyrkokristna över en kam. Jag tror Haggajs översittarattityd mot andra kristna knappast är representativ; vi är många som älskar och respekterar er katoliker, även om vi långt ifrån håller med er i allt.

Guds välsignelse,

Tuve sa...

Monica
Jag tyckte det var ett bra inlägg du hade, och tycker din fråga är ärlig och bör tas på allvar, dock anser jag att du, som jag skrev, ställer fel fråga :)

Det lämpade sig dock att länka till ditt inlägg eftersom kommentatorerna (bl a Gustaf) just menade att "anathema" skulle tillämpas på obotfärdiga syndare...

David
Jag drar verkligen inte alla frikyrkliga över en kam. Jag har den största respekt för mina frikyrkliga syskon, även om jag ibland förvånas över deras inkrökthet i sin egen tradition. Det finns hos er ofta en djup och beundransvärd kärlek till Gud och till Guds ord som man ibland kan ha svårt att finna bland t ex katoliker. Men varken ni eller vi är utan fläckar...

Allt gott!

Tuve sa...

David
För att förtydliga, så anser jag mig till del själv ha en frikyrklig bakgrund, även om jag alltid varit lite utomstående... Det kanske blir begripligt hur jag menar om du läser om min kristna bakgrund.
http://avemarisstella.blogspot.com/2007/09/min-vandring-lngs-den-smala-stigen.html

Allt gott!

Monica O Kolkman sa...

Tuve!
När jag skrev inlägget förväntade jag mig givetvis att någon skulle säga att jag ställde "fel" fråga.
:)
Nja, de flesta tycktes tycka att jag ställde en bra fråga ;)

I alla fall, jag förstår att du länkade till inlägget, med anledning av det som kom upp i kommentarerna.

Däremot tycker jag att det är lite tråkigt när andra, inte du Tuve, säger att de är less på sådana diskussioner. Givetvis ska man ha rätt att säga att man är less på något, men för många är detta en jätteviktig diskussion. Det är bara ointressant om man är hundraprocent säker på vad man tycker.

Min idé med inlägget var att vädra den osäkerhet som många kristna känner.

RUDIE sa...

Tuve
Du är 3. grad karmelitt som tilhör en munkordning, eller hur är det?
En av mina favorittbloggar just nu, där jag finner ro för min själ, är en bloggar som är dominikanerpater, ock tiggarmunk mm. :)http://arnfinnharam.wordpress.com/
En blogg jag vill anbefala dig efter en tur på Aletheia, til ex. ;) Men den är på norska...

Monica, du har rätt! Det är en viktig fråga du ställer. Men jag tycker vel som Tuve, att det blir en fel fråga, för en katolik blir det en fel fråga. Men frågan var vel inte just till katoliker! :)

Monica O Kolkman sa...

Skönt att vi är överens, Rudie!

Givetvis var frågan inte bara för katoliker! :)

Och ni fick ju medhåll, från annat håll, så att säga.

Anonym sa...

Monica och Rudie
Vi fick onekligen medhåll från annat håll :D
Det är befriande att vi, som omväxling, kan driva ungefär samma linje... ;)

Allt gott!

Anonym sa...

Rudie
Tack för tipset om bloggen!
Jo jag är tredjeordenskarmelit. Men jag tillhör just 3e orden, dvs lekmannagrenen, och inte munkgrenen, som normalt kallas 1a orden. Man kan egentligen likaväl säga sekularkarmelit, vilket kanske är mer begripligt :)

Alla
Angående Haggajs SMS så hyser jag egentligen ingen tvekan om att det var menat som ett tips, snarare än som trakasseri... Jag var säkert pinsam i hans ögon som fortsatte att hålla fast vid att han dragit förhastade slutsatser. Vad min kritik egentligen handlar om är att de är kvicka att kritisera och fördöma, men inte lika förtjusta i att ställas till svars för vad de skriver.

Pinsamma är vi ju alla från tid till annan, så det bekommer mig inte så mycket att han tycker det...

Allt gott!

David Nyström sa...

Ok, Tuve, du kan ju bedöma situationen bäst, och då ska väl inte jag kräva en ursäkt å dina vägnar.

Men oavsett anledning så tycker jag nog att Haggaj här gått över gränsen för vad som är ett acceptabelt beteende. När samtalet på bloggarna går över från någorlunda sakliga diskussioner till vad som närmast kan beskrivas som personliga påhopp tycker i alla fall jag att det börjar bli olustigt. Särskilt om det sker mellan kristna.

Z sa...

Om ni tycker att jag lämnat er andra katoliker ensamma på Aletheia-diskussionerna, så vill jag bara säga att jag inte gett upp helt,

....utan skippar bara kommentarer under resten av fastan,
för att jag känner att det blivit lite väl bråkigt. Tillbaka där efter påsk :)

Anonym sa...

Monica,
hoppas du inte uppfattat min antika kommentar som kritik mot din blogg, utan jag syftade mer på det tonläge som främst Aletheia representerar.

Att diskutera de svåraste frågor måste ske, det är bara så vi kan ta oss fram till djupare förståelse. Men ett öppet sinne och äkta nyfikenhet på nya perspektiv verkar ju inte vara egenheter som alla tycks uppvisa.

Undrar: är det i anonymitet, på bloggar och i bilen som vissa människor ger utlopp för sina aggressioner? Är det så att olika kristna bakgrunder uppvisar olika förhållningssätt till andras uppfattningar? Då frågar jag mig: är alla som kallar sig kristna verkligen kristna?

"Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal.

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst"

Hmmm, Sola Scriptura...

Och om Aletheia: kolla Matt 7:6... tyvärr.
(så blev denna kommentar en novell)

Anonym sa...

Sorry, jag har lite problem med identiterna i kommentarsverktygen! Ovanstående kommentar skall vara av signaturen "Zoltan"...