söndag 5 september 2010

KYRKANS LIV PÅ ANDRA SIDAN, HIMLEN

VARFÖR HIMLEN BEHÖVS
1) Döden är ett onaturligt avbrott. Alla som stått vid en grav, vet den smärta och känsla av oersättlighet som döden ger. Döden är en tjuv och en främling. Den är något fullständigt vidrigt i förhållande till hur vi upplever livet. Alla kulturer - undantaget senaste 50 årens svenska - har trott att det finns något efter döden.
2) Eftersom vi människor inte förstår oss själva eller andra eller Gud; måste det finnas något mer. I himlen förstår vi - genom Gud och andra personer - oss själva, alla andra och Gud själv.
3) Utan himlen finns det ingen grund för etiken, eller som Dostojevskij kända citat säger; ”om Gud inte finns är allt tillåtet.”. Om evigheten inte finns, kommer inte dina handlingar ha betydelse. Om livet är ”en onaturlig parantes i en för övrigt kall kosmisk natt”3, då är du till för att suga ut det ”gottaste”! Satsa på egoismen! Om vi däremot är skapade för gemenskap i evighet finns skäl att bry sig redan här, därför att rättvisa kommer att skipas.
4) Vi behöver en kropp och en själ tillsammans och detta är himlen. Om döden skiljer kropp och själ och endast själen svävar vidare så finns det ingen mening med himlen. Gud har skapat människan till sin avbild och då måste kroppen ha betydelse. Gud kan inte förkasta sitt verk. Kärlek dödar inte, utan övervinner och förädlar allt, t.o.m. ondskan! Felix Culpa!4
5) Kärleken som finns överallt5 måste få kunna uttryckas bättre. Vi har en känsla för skönhet, härlighet, förvåning, häpenhet och triumf som aldrig fullt ut kan få utvecklas här. Vi behöver mer passion, energi, förståelse och synergi. Vi kan aldrig bli klara! Allt måste få fullbordas i en evighet, annars är våra nedlagda behov ett slumpens meningslösa gyckel. Men om Gud är kärlek kommer han inte att förgöra historien. Kärlek förgör verkligen inte! Det kan den inte.
6) Vi har en evighetslängtan. All vår längtan kan tillfredställas av ett objekt; mat, dryck, vänskap, sex, intimitet o.s.v.. Därmed finns också evigheten, eftersom vi längtar efter den.


VAD HIMLEN ÄR
lk 209, 533; KKK 326, 1023-1029, 1042-1050 och 1053 sammanfattade; himlen är den slutgiltiga plats, där människans djupaste längtan förverkligas. För evigt ska vi leva med Gud i fullkomlig glädje och skåda honom ansikte mot ansikte i gemenskap med alla heliga.

Jag tror att sentida svensk kristenhet ofta flytt från vår världen, när de tänker sig vår eviga boning. Men vi är människor med en kropp och en själ. Människor är skapade för jorden och för relationer, för att njuta, skapa och skratta. Alltså är ärkekatoliken Tolkiens Hobsala och Vatttnadal, något av de bästa symbolerna som beskriver himlen. Till er som vill ha mer teologiskt material kan några kapitel dels i början och dels i slutet av Bibeln studeras. Dessa bibelställen har en kontinuitet i träd, flod, läkedom mm och en kontrast i att vi ska leva i Guds närvaro, där Han själv torkar våra tårar efter all den ondska och det lidande vi upplevt. Fler kontraster är att det är en stad vi ska leva i och inte en trädgård. Vill ni veta mer bör ni läsa Lewis och Kreeft:s böcker i ämnet.6 Himlen saknar inget av värde. Här blir allt förverkligat.
Tänk dig själv långa korridorer av teologiska faktaböcker7, där du kan köra omkring med svävande HD-motorcycklar och prata med alla på klingande skånska, i den eviga staden, med nyttiga Burger King (inga McD och observera att allt är nyttigt) och ”Thai-restauranger” i varje gathörn. Här är alltid 37 graders värme, med massor av svalkande stränder med guldblänkande sand. Vin finns i stora kar8 invid bungalowen, som ligger invid bergets fot och livsflodens bädd. Alla upptänkliga djur finns runt hörnet och äter ur din hand. Här är du i evighet i ett fullkomligt varande och får lära känna alla medmänniskor, änglarna och Treenigheten själv. Du kommer att kunna känna alla, precis såsom de verkligen är och skåda allt som det verkligen är och bli sedd i all din prakt och glans9. Allt utan den marinad av egoism och ondska, som allting idag är indränkt i. Tänk själv och det kommer att bli bättre… Så arbeta med fruktan och bävan för att nå dit, se Fil 2:12. Undvik att chansa dig in i evigheten! Kyrie eleison!


3 Ett muntligt citat från HARRY SCHEIN.
4 Ett utrop från påskliturgin, som betyder; O saliga syndafall. Genom vårt fall har mänskligheten berikats med t.ex. Guds inkarnation och Guds offer.
5 T.ex. attraktion i fysik, kemi, biologi, astronomi mm.
6 KREEFT; Everything you ever wanted to know about heaven, but never dreamed of asking (en av världens bästa böcker), LEWIS; Den stora skilsmässan.
7 Bilden är väldigt personlig, för himlen kommer nog knappast att fokuseras på teologi. Teologer är de människor som har svårast att hitta ett jobb på andra sidan evigheten…, ja, även där.
8 Jämför Joh 2, med 600 lt. Detta ges till redan berusade bröllopsgäster. Hur ska inte det stora eviga himmelska bröllopet se ut? Jämför också med Koranen (Sura 4:15f), vilken oftast annars är puritansk, pietistisk och därmed ”förtråkigande”…
9 Denna fotnot behövs bara för ”tokkonservativa ärkelutheraner”. Människan är faktiskt en fantastisk Guds avbild. Tar du bort hennes syndfulla benägenhet har du kvar någonting otroligt vackert och djupt skimmrande. Även när du idag står inför en människa av kött och blod, ta av dig skorna och böj ditt hjärta i vördnad. Du står på helig mark… Får du en människa att se hennes värdighet, så kan också samtalet börja. Men bara i den ordningsföljden.

Inga kommentarer: