onsdag 9 juni 2010

32. PRÅLIGA KYRKOR

INVÄNDNING: I många kyrkor finns det alltför mycket prål och guld. Kyrkans skatter borde säljas och ges till de fattiga.
SVAR: Ibland finns det alltför mycket prål även för min smak (läs: barock). Men den principiella frågan om guldets vara eller inte vara är ett rungande ja1. Kristen tro och kristet liv är outsägligt vackert, men i många kristna hem har det blivit en skriande brist på förgyllning eller vacker ”religiös hemestetik”. Detta är något som går tvärs emot hela snickarmiljön i Gudsmoderns hem. Judisk tro och kristen tro är inte likgiltigt inför skönhet och symboler2. En hel del kristna svenskar har tragiskt nog hemfallit åt en medioker, instängd, förenklad, reducerad och ofta genomtråkig hållning till konst, musik, arkitektur, drama, litteratur och ”fantasy”, osv. Kan det vara som så att många pietister brukar glömma bort skönheten, därför att hennes andliga hem (=samfundet) oftast glömt bort skönheten? ”Lex orandi, lex credendi”! Angående de fattiga, så finns de alltid hos oss. Gör något själv istället för att klanka ner på Kyrkan (som gör otroligt mycket). Det är aldrig de fattiga som klagar på Kyrkans skatter3! Varför klagar invändare aldrig på stadsbiblioteken, nationalmuséet eller rosenbad?

1 Se om GT:s tempel i 1 Kung 7:48ff; Hab 2:19f (skall det vara mindre guld i templet än hos avgudabilderna); Hag 1:4 (Prakten i templet ska vara större än i boningshusen), Matt 2:11 (födelsedagspresenter guld, rökelse och smörjelseingredienser) och se ”gyllene himmelsk gatsten” i Upp 21:18.
2 Vad skulle du själv gjort om du visste att Gud kommer på besök nästa söndag. Skulle du byggt en koja eller förberett mötet med att bygga det vackraste du kan och inreda med det dyrbaraste du har?
3 Dessutom är Kyrkans rikedom inte stor. Ingen blir Kyrkans präst för att leva i lyx, den tanken är totalt absurd. De flesta präster lever idag i fattigdom, men så var det naturligtvis inte under senmedeltiden.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Rätta mig om jag har fel, men var det inte Benedictus XVI som sade något om liturgins skönhet som ett medel att peka på Kristus?

Anders Gunnarsson sa...

Det låter onekligen katolskt. Se gärna katekesen.se från 2500 och framåt...

Dostovjevski skrev att Skonheten ska frälsa världen. Det låter oerhört ortodoxt, men likväl oerhört sant...

Anonym sa...

Adressen katekesen.se leder till en sida som säger att domänen hanteras av Internet.se.

Anders Gunnarsson sa...

Tryck bara in 1356 i rutan till vänster under "Sök i Katekesen.se"

Då får du upp texten och kan scrolla dig fram...

Mycket intressant om jag själv får säga. Stora katekesen har jag sträckläst många gånger. Enormt bra.

(riktiga adressen är www.katekesen.se)

Anonym sa...

Katekesen 2500ff: Vilken härlig syn på kreativitet i Guds rike! :)

Anders Gunnarsson sa...

Ja, katekesen är den bästa bok jag läst från 1900-talet...

2000-talets bästa är den lilla gröna katekesen. Kanon!